KREATİF STOK - Euro ve hesap makinesi. (© Oliver Kaelke/DeFodi via ZUMA Press - Depo Photos)
Almanya Federal Merkez Bankası (Bundesbank) verilerine göre, 2024 yılında toplam 72 bin 413 adet sahte banknot polis, bankalar ve tüccarlar tarafından piyasadan geri çekildi. Söz konusu sayı, bir yıl önce kaydedilen sahte para miktarından yüzde 28’lik bir artışa işaret ediyor. 2023 yılında tespit edilen sahte banknot sayısı da 2022’de ele geçirilenlerden daha fazlaydı.
DW Türkçe’de yer alan habere göre, Avrupa genelinde 2024 yılında ele geçirilen Euro banknot sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 18,6 artarak 554 bin seviyesine yükseldi. Avrupa polis teşkilatı Europol, 18 Avrupa ülkesinde koordinasyon içerisinde düzenlenen bir operasyonda, sahte para dolu olan 174 paket ele geçirdi. Söz konusu sahte paraların, gerçek oldukları takdirde tekabül edecekleri piyasa değerinin 14 milyon euro olduğu ifade edildi.
Almanya’da geçen yıl piyasaya sürülen 200 ve 500 euroluk sahte banknotların sayısının azalmış olmasından ötürü, sahte paradan doğan mali zarar, 2024 yılında, 2023’te kaydedilen meblağ olan 5,1 milyon eurodan 4,5 milyon euroya geriledi. Almanya’da 2024’te sahte paradan doğan zarar, son 20 yılda kaydedilen rakamlar karşılaştırıldığında, dördüncü sırada. Avrupa genelinde ise toplam zarar geçen yıl 25 milyon eurodan 26,2 milyon euroya yükseldi.
Almanya’da ele geçirilen tüm sahte paraların yüzde 17’sini bu şekilde üretilip internetten satılan banknotlar oluşturuyor. Bu sahte paralar genelde 10 ve 20 euroluk banknotlardan oluşuyor.
Bu “gerçekçi” sahte paraların resmi müşterilerinin başında, film sektöründeki prodüksiyon şirketleri geliyor. Ancak dolandırıcıların bu paraları kriminal amaçları için kullanma eğilimi de giderek artıyor.
İKİ ÜLKEDEN GELİYOR SAHTE PARALAR
Federal Emniyet Teşkilatı’ndan (BKA) yapılan bir açıklamaya göre ise Almanya’da dolaşımda olan sahte banknotların büyük kısmı Çin ve Türkiye’den geliyor.
BKA açıklamasında, sahte para üreticilerinin, ürettikleri banknotları internet üzerinden dünyanın farklı yerlerine ihraç ettiği belirtildi. Üreticilerin, internet üzerindeki ticaret platformları ve alışveriş sitelerini kullandıkları kaydedildi.
BKA’ya göre, sahte paradan en fazla faydalanan kişiler ağırlıklı olarak gençler ve genç yetişkinler. Söz konusu kişilerin, para üstü olarak mümkün olabildiğince gerçek para elde etmek için sahte para ile ucuz malları satın aldıkları ifade edildi. Dolandırıcıların uyguladığı bir diğer taktiğin de özel kişilerin satışa sunduğu akıllı telefon veya oyun konsollarının sahte banknotlarla satın alınması olduğu kaydedildi.