Murat Yetkin, F-16 alım sürecini yazdı: İlerde ders kitaplarında okutulacak bir örnek

Gazeteci Murat Yetkin Türkiye'nin S-400 alması sonrasında beşinci nesil F-35 projesinden çıkarılması ve dördüncü nesil F-16 alma çabalarıyla ilgili olarak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deyişiyle. İleride ders kitaplarında okutulacak bir örnek bu" dedi.

  • ü
  • 29 Ocak 2024
  • ü
  • Gündem

F-16 savaş uçağı. (© Jaroslav Ozana/CTK via ZUMA Press - Depo Photos)

Gazeteci Murat Yetkin, Türkiye’nin ABD”den F-16 alma çabasının ders kitaplarında okutulacak bir olay olduğunu yazdı.

Yetkin, kendi internet sitesinde Türkiye’nin ABD’den F-16 alma çabalarını “ABD’yle F-16 pazarlığı ve iki S-400 senaryosu: ne yitirdik ne bulduk?” başlıklı bir yazıyla değerlendirdi. Türkiye’nin S-400 füzesini aldıktan sonra yaşananları şöyle özetledi: “Rusya’dan S-400 füzeleri aldık. O nedenle ABD’den F-35 alamadık. Şimdi Yunanistan’ın F-35 almasına razı olarak ve o sayede ABD’den F-16 filosunu güçlendirmek için uçak satın almayı bekliyoruz.” dedi 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğine Meclis onayını imzalayıp göndermesi üzerine ABD Başkanı Joe Biden da Türkiye’ye 23 milyar dolara 40 adet F-16 savaş uçağı ve 79 güncelleme takımı satışı için Kongreye bildirimde bulunduğunu belirten Yetkin, “15 günlük süreç başladı. ABD yönetimi Kongredeki Türkiye aleyhtarı havanın satışa engel olmaması için bildirimi Yunanistan’a 8,6 milyar dolara 40 adet F-35 savaş uçağı satışıyla birlikte sundu.

Burada Türkiye’nin hava savunma açığını gidermek için Yunanistan’ın hava savunma açığının güçlendirilmesine razı olması dışında bir ayrıntı daha var: Yunanistan’dan 40 adet (dünyanın ilk ve tek gerçekten 5’inci nesil savaş uçağı olan) F-35 savaş uçağı için sadece 8,6 milyar dolar istenirken Türkiye’den aynı sayıda (4’üncü nesil) F-16 ve 79 güncelleme takımı için bunun 2,5 katı kadar, 23 milyar dolar istenmesi dikkat çekici.”

DAHA FAZLA PARA ÖDENECEK

Türkiye’nin S-400 füzesini alınca F-35 projesinden çıkarıldığını ifade eden Yetkin,  şöyle devam etti: “Ocak 2024 itibarıyla Türkiye’nin F-35 alma imkânı yok ve F-16 filosunu güçlendirmek için Yunanistan’ın sahip olacağı F-35’lerden fazla para ödeyecek; içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkma çabasına rağmen.

Türkiye S-400 almamış olsaydı şu anda F-35’ler 2019 Mart ayından beri Türk Hava Kuvvetlerine katılmış olacaktı.
F-35’lerin gelmesi Türkiye’nin ne kendi SİHA’larını geliştirmesine ne MMU projesini başlatmasına ne kendi savaş gemilerinin yapımını hızlandırmasına, ne de yılan hikayesine dönen Altay tankı projelerine engel değildi. Tam tersine hızlandırabilirdi.
S-400’ler yerine Patriot koşulları uygun değilse -hala rafa kaldırılmış vaziyette bekletilen- NATO uyumlu SAMP-T sisteminin teknoloji transferiyle birlikte ortak üretimi ve -şimdiye çoktan kullanılmaya başlanması- mümkün olabilirdi.

S-400’lerimiz var, F-35’lerimiz yok ve eldeki F-16’ları güçlendirmek için dünyanın parasını vermeye hazır vaziyette, araya Yunanistan’a F-35 edindirmek suretiyle bir yandan ekonomik krizle boğuşarak ABD’den gelecek haberi bekliyoruz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deyişiyle.

İleride ders kitaplarında okutulacak bir örnek bu.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com