İstanbul’da üç damarı tıkalı olduğu için acil anjiyo yapılması gereken bir hasta ile ameliyathanede stent pazarlığı yapıldı. O anlara ait ortaya çıkan görüntüde ameliyathaneye gelen muhasebecinin “15’e 18’e ve 20’ye var” dediği görüldü.
İstanbul’da yaşayan 51 yaşındaki B.T., 13 Ocak’ta göğüs ağrısı şikâyetiyle Taksim’de bir hastaneye başvurdu. Yapılan testler sonucu üç damarının tıkalı olduğunu ve acilen anjiyo yapılması gerektiği belirtilen B.T., gece saatlerinde Bakırköy’de bulunan özel bir hastaneye sevk edildi. İddiaya göre hastanede doktor-hemşireler yerine temizlik görevlilerinin hastalarla ilgilendiğini fark eden B.T., tedaviyi kabul etmedi. Ancak doktorların kalp krizi riski olduğunu söylemesi üzerine yatış yapılarak anjiyoya alındı. B.T., anjiyo sırasında hastane muhasebecisinin ameliyat odasına girerek kendisiyle stent fiyatlarını konuştuğunu iddia etti. Gazeteci Uğur Dündar’ın Sözcü TV’de yayımlanan Arena programında söz konusu pazarlığın videosu yayımlandı. Görüntülerde, muhasebecinin “15’e 18’e ve 20’ye var” diyerek fiyat belirttiği görüldü.
İddiaya göre B.T., en uygun fiyatlı stentin takılmasını istedi, ancak üçüncü stent için kendisinden 50 bin lira talep edildi. Öte yandan B.T., muhasebecinin hiçbir koruyucu ekipman giymeden odaya girdiğini ve aynı hastanede o gün gelen herkese benzer işlemler yapıldığını öne sürdü. B.T., tüm ödemelerin nakit olarak alındığını ve bu yöntemin, yapılan işlemlerle ilgili şikâyet edilmesini engellemek için uygulandığını iddia etti.
İstanbul Tabip Odası: Kabul edilebilir değil!
Skandal görüntüleri utanç verici olarak yorumlayan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, “Anjiyo masasındaki bir hastaya bunu söyleyemezsiniz. Hastanın o anda sağlıklı bir karar verme durumu olamaz. Bu ne tıbbi açıdan ne de hukuki açıdan kabul edilebilir bir durum değildir” değerlendirmesi yaptı. Durumun yasal olarak da suç teşkil ettiğini belirten Küçükosmanoğlu, “Bu olay mevzuata aykırıdır. Burada çok ciddi etik ve hukuki ihlaller söz konusu” dedi.
Küçükosmanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özel hastanelerde ilave ücretin ne kadar olacağı, 5510 sayılı yasada belirtilmiştir. Özel hastanelerde alınabilecek ilave ücret, Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki fiyatın % 200’ünü aşamaz. Ayrıca bazı hizmetler için ilave ücret alınması yasaktır. Mevzuatta olmayan bir ücret talep ediliyor. Bunun yanında, hekimlik uygulaması açısından da ciddi bir hata söz konusu. Oradaki ekibin lideri olan hekimin, böyle bir şeye kesinlikle izin vermemesi gerekirdi.”