AİHM’den 120 eski Yargıtay ve Danıştay üyesi için ‘hak ihlâli’ kararı

AİHM, 'başörtüsü yasağını kaldıran hâkim' olarak bilinen Kasım Davas dahil 120 eski yüksek yargı mensubunun başvurusunu karara bağladı, Türkiye'yi bir kez daha mahkûm etti.

  • ü
  • 11 Şubat 2025
  • ü
  • Gündem

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), aralarında eski Danıştay hâkimi Kasım Davas’ın da bulunduğu KHK’lı 120 yüksek yargı mensubunun adil yargılanma hakkının ihlâl edildiğine hükmetti. Kamuoyunda ‘başörtüsü yasağını kaldıran hâkim’ olarak bilinen Davas dahil kanun hükmünde kararnamelerle mesleğinden ihraç edilen hukukçulara toplam 356 bin 400 euro tazminat ödenecek.

BAŞVURULAR 2015, 2016 VE 2017 YILLARINDA YAPILDI

AİHM, Adalet Bakanlığı ve HSYK’da raportör hâkim ve HSYK’da başmüfettiş olarak görev yapan 6 eski yüksek yargı mensubunun başvurularını Benli ve diğerleri v. Türkiye kararında; Danıştay hâkimi olarak görev yapan 30 eski yargı mensubunun başvurularını Olcay ve diğerleri v. Türkiye kararında; ve Yargıtay hakimi olarak görev yapan 84 eski yargı mensubunun başvurularını ise Tosun ve diğerleri v. Türkiye kararında sonuçlandırdı. Başvurular 2015, 2016 ve 2017 yıllarında yapılmıştı.

TÜRKİYE YARGISINA HUKUKSUZLUK FATURASI

TRT724’ten Ensar Nur’un aktardığına göre; kararlar AİHM’in 3 hakimli komitesi tarafından verildi. Toplamda 356 bin 400 avro manevi tazminata hükmedilirken, dosya ve avukat masrafları için de on binlerce euroluk fatura çıkarıldı. Türkiye’nin toplamda 400 bin euroyu aşan tazminatları 3 ay içerisinde ödemesi gerekiyor.

Benli ve diğerleri kararında, HSYK veya Adalet Bakanlığı’nda raportör hâkim veya başmüfettiş olarak görev yapan 6 yargı mensubunun HSYK’nın kendilerini görevlerinden alma ve rızaları olmaksızın başka şehirlere tayin etme kararlarına karşı yargı denetimine başvuramamaları nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlâl edildiği belirtildi.

ADİL YARGILANMA HAKLARI İHLÂL EDİLDİ

Olcay ve diğerleri kararında 30 Danıştay hakimi ve Tosun ve diğerleri kararında 84 Yargıtay hakimi, 6723 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinin ardından görev sürelerinin erken ve iddiaya göre, keyfi olarak sona erdirilmesiyle ilgili olarak itiraz için mahkemeye erişim haklarının ihlal edildiğinden şikâyetçi olmuşlardı. AİHM, başvuranların adil yargılanma haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM, Olcay ve diğerleri ve Tosun ve diğerleri kararında, 9 Nisan 2024’te verdiği Sözen v. Türkiye kararını referans olarak kullandı.

Strazburg Mahkemesi, Danıştay hâkimi iken 23 Temmuz 2016’da 6723 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte görev süresi dolmamasına rağmen Danıştay’dan uzaklaştırılan Bekir Sözen’in başvurusunda Türkiye’yi haksız bularak mahkûm etmişti.

AİHM, başvurucunun 6’ncı maddede düzenlenen adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini vurgulayarak, 7 bin 800 Euro manevi tazminata ve 1,000 Euro dosya masrafına hükmetmişti.

‘YARGIYI DİZAYN YASASI’NA AİHM DARBESİ

Sözen kararını sosyal medya hesabında değerlendiren Avukat Rumeysa Budak, 6723 sayılı yasanın darbe girişiminden iki hafta önce Meclis’ten geçirildiğine ve darbeden bir hafta sonra yürürlüğe girdiğine dikkat çekmişti. Yasayla birlikte, tüm yüksek yargı üyelerinin üyeliği kendilerine herhangi bir itiraz hakkı tanınmadan sonlandırılmıştı.

6723 sayılı kanunun 15 Temmuz sonrası yüksek yargının yürütme tarafından yeniden şekillendirilmesinin bir planı olarak kabul edilmişti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com