Ege Denizi’nde peş peşe meydana gelen depremleri değerlendiren Prof. Dr. Celal Şengör, depremlerin 7 kilometre derinlikte ve beklenen seviyede olduğunu belirtti. Şengör, bölgedeki yanardağın aktif olduğunu vurgulayarak “Yalnız orası patlarsa hepimize Allah’a ısmarladık.” ifadesini kullandı. Şengör, İstanbul’daki fay hattından farklı olarak, Ege’deki fayların deniz tabanında yer değişimine neden olabileceğini kaydetti.
Muğla Büyükşehir Belediyesinin davetlisi olarak kente gelen Jeolog Prof. Dr. Celal Şengör, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Ege Denizi’nde 28 Ocak’tan beri 570 deprem meydana geldiEge Denizi’nde 28 Ocak’tan beri 570 deprem meydana geldi. Son günlerde bölgede hissedilen sarsıntıların normal olduğunu belirten Şengör, depremlerin derinliğinin 7 kilometre civarında ölçüldüğünü ifade etti. Bölgedeki fay hatlarının özelliklerine dikkat çeken Şengör, şunları söyledi:
“Depremlerin ne tür deprem olduğu, derinliklerini öğrendim, 7 kilometre imiş. Yani burada normal bir derinlik, beklenilen bir şey. Ama depremler ne tür depremler? Bir de tam olarak nerede kümeleniyorlar? Vallahi oradaki yanardağ aktif zaten. Yalnız orası patlarsa hepimize Allah’a ısmarladık” dedi.
Bölgede meydana gelebilecek tsunamilere de değinen Şengör, “Buradaki fayların her biri normal fay. Bunların hepsi tsunami yapar. Çünkü tsunaminin olabilmesi için deniz tabanında yer değişimi olması lazım. Topograf yanı değişmesi lazım. Mesela İstanbul öyle değil. İstanbul’daki fay, yan yana fay. Orada tsunami tehlikesi ancak yer kayması olursa olur. Ama bir yer kayması olduğu zaman da orada 7 metreye kadar olabiliyor yani” ifadelerini kullandı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Ege Denizi’nde sismik hareketliliğin devam ettiğini belirten Şengör, fay çözümlerinin detaylı olarak incelenmesi gerektiğini vurguladı.