Yerli markalar Türkiye’de üretmekten vazgeçiyor

Uzun yıllardır Türkiye’nin otomotivden sonraki en büyük ihracatçı sektörü olan hazır giyimde, 2024’ün  11 ayında 4 milyar doları aşan ithalat yapıldı. Yerli ve milli markalar artık maliyetlerden dolayı Türkiye’de üretmekten vazgeçiyor.

  • ü
  • 15 Ocak 2025
  • ü
  • Gündem

Enflasyonun altında kalan kur artışı ve yüksek üretim maliyetleri, tüketim ürünleri ithalatında artışa yol açarken söz konusu kalem içinde yer alan hazır giyim, rekor kırdı.

Geçen yılın tamamında ihracatın yüzde 6’nın üzerinde düştüğü hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe ithalat, yerli markaların öncülüğünde yılın 11 ayında yüzde 15’in üzerinde artarak 4 milyar dolar seviyesini aştı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen yılın tamamında ithalatının yılın 4,5 milyar dolar ile kapanması bekleniyor.

EK GÜMRÜK VERGİSİNE RAĞMEN ARTIYOR

Bu yıl ise bu rakamın 5 milyar doları da aşması bekleniyor. Söz konusu gelişmede yabancı markaların artan satışlarının yanı sıra Türk markalarının yurtdışı tedarike öncelik vermesi de etkili olduğunu dile getiren sektör temsilcileri, yılbaşından itibaren uygulanmaya başlanan İlave Gümrük Vergisi’ndeki (İGV) düzenlemeye rağmen kurun değerli TL’nin etkisi ile ithalatın süreceğini dile getiriyor. İthalat artış oranı yüzde 15 Dünyanın sayılı üreticileri arasında yer alan Türkiye’de hazır giyim sektörü, son yıllarda iç dinamiklerde yaşanan değişimler dolayısıyla uluslararası arenada rekabetçiliğini kaybediyor.

KUR ARTIŞI ENFLASYONUN GERİSİNDE KALDI

Ekonomi Gazetesi’nin haberine göre bunun sebeplerinin başında ise yüksek üretim maliyetleri ve enflasyon oranının altında kalan kur artışı olarak öne çıkıyor. Öyle ki geçen yılın tamamında enflasyon oranı yüzde 44 seviyelerinde gerçekleşirken, kurdaki artış yalnızca yüzde 20 seviyelerinde kaldı ve aradaki 20 puanlık fark şirketlerin gelirlerinde önemli oranda düşüşü beraberinde getirdi.

Gelişme ihracatta düşüşü ve buna bağlı olarak kapanma ve istihdam çıkışlarına yol açarken ithalatta ise adeta patlama yaşandı. TİM verilerine göre 2024’ün tamamında hazır giyim sektörü ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 6,9 düşerek 17 milyar 920 milyon dolara gerilerken, ithalat ise geçen yılın 11 ayında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 15 artışla 4 milyar 20 milyon dolar seviyesine çıktı.

KONFEKSİYONCULAR MISIR’A YÖNELDİ

En fazla ithalat yaptığımız ülke 733 milyon dolar ile Çin olurken, onu son dönemde Türk yatırımcıların odağında yer alan Mısır takip etti. Mısır’dan gerçekleştirilen ithalat 11 ayda bir önceki yılın da tamamını geride bırakarak 260 milyon dolara yükseldi. Yılın tamamında bu rakamın 300 milyon dolara yaklaşması bekleniyor.

Son 5 yıllık rakamlar incelendiğinde ise Mısır’dan yapılan hazır giyim ve konfeksiyon ithalatının yüzde 168 artış gösterdiği görülüyor. En fazla ithalat yapılan ülkeler sıralamasında Mısır’ı 304 milyon dolar ile Bangladeş,161 milyon dolar ile Vietnam ve 64 milyon dolar ile Hindistan  izledi. Ülkedeki markaların önce kendi deposuna gönderip oradan Türkiye’ye ihraç etmesi ile üretimden olmasa da ithalatını artıran bir diğer ülke ise İspanya oldu. Inditex markaları ve Mango’yu bünyesinde bulunduran İspanya’dan yapılan ithalat ise 2024’ün 11 aylık döneminde 110 milyon dolar olarak gerçekleşti.

KORUMA ÖNLEMLERİ DE İTHALATI DURDURAMAZ

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, 4 milyar dolarlık ithalatın 2,5-2,6 milyar dolar ortalama seviyelerden bu seviyeye yükseldiğini belirterek, “Yaptığımız toplam ihracatın yüzde 14-15’i kadar ithalat yapıyorduk. Geçen sene 4 milyar doların üzerine çıktık. Yılın tamamında bu rakamın 4,5 milyar doları aşması bekleniyor. İki sebebi var. Birincisi maliyet enflasyonu. Bu nedenle özellikle yerel markalar yurtdışından tedarik yapıyor. Bangladeş, Çin ve Mısır gibi ülkelerden getirip burada satıyorlar. Bunun önüne geçmek için bir miktar artırıldı İGV oranları. Ama bence bu koruma önlemleri ithalatın önüne geçmeye yetmez” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN MARKALARI TÜRKİYE’DE ÜRETİMİ AZALTIYOR

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, Türkiye’nin ihracatta pahalı kaldıkça ithalatın da artmaya devam edeceğini belirtti. Fayat, “Bu durum Türkiye’nin sadece ihracatta düşüşüne yol açmıyor aynı zamanda ithalatı da tetikliyor. Bu nedenle Türkiye tüm dünyada yaygın olarak faaliyet gösteren Türk markalarına da üretim yapamaz hale geldi” dedi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Türkiye’nin markalarında yurtdışından tedarik oranları önce yüzde 20’lere sonra yüzde 35’lere geldiğini vurgulayan Fayat, “Çünkü dünyadaki rakipleri onların karşısında Uzakdoğu’dan başka yerden üretim yaparak çok daha kırıcı oluyorlar. Ben ithalattaki artışın ithal yabancı markalardan ziyade bizim yerli markalarımızdan kaynaklandığını özellikle belirtmek istiyorum. Türkiye’nin markaları da Türkiye’de üretimi azaltıyorlar” ifadelerini kullandı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com