Memur-Sen'e üye kamu çalışanları, Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde eylem yaptı. İktidardan ‘enflasyona ezdirmeyeceğiz’ sözünün yerine getirilmesini isteyen kamu çalışanları "Küçük hesapların peşine düşmeyin. Kamu görevlilerine aktarılacak payı maliyet ve gider olarak görmeyin" dedi.
İktidar yakınlığıyla bilinen Memur-Sen, Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde eylem yaparak iktidardan ‘Enflasyona ezdirmeyeceğiz’ sözünün yerine getirilmesini istedi.
Sendika üyeleri, ‘Emeğimi hor görme, enflasyona ezdirme’ ve ‘Susma haykır, refah payı haktır’ sloganları attı. ANKA‘nın haberine göre Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
Yıllık enflasyon yüzde 44,38 olarak gerçekleşti. Hepimiz hissedilen enflasyonun, açıklanan enflasyon ile yakından uzaktan ilişkisinin olmadığını biliyor ve yaşayarak görüyoruz. Enflasyonu, elektrik faturasının ödendiği yere değil faturayı ödeyene sormak gerek. Yumurta fiyatını, reyondaki etikete değil yumurtayı alan emekçiye sormak gerek.
Bir yılda doğalgaz yüzde 60, elektrik ve akaryakıt yüzde 40, market-pazar enflasyonu ise en az yüzde 100 artmış durumda. Yılbaşından itibaren ekmeğe yüzde 25 zam geldi. Kiralar ise en az yüzde 60 yükselecek. Sabit gelirlilerin yaşadığı darlığı yüzde 44 olarak yorumlamak bu yüzden mümkün değil. Hayatın içinde yaşayan ve bu süreçte birçok zorlukla karşılaşan sabit gelirlilerin tamamı; ne enflasyon rakamına anlam verebiliyor, ne de yüzde 11,54 maaş artışını hazmedebiliyor.
Maliye Bakanı’na ve Kamu İşvereni’ne sesleniyorum. Türkiye büyürken, güçlenirken, küresel ölçekte artık çok daha fazla söz sahibiyken, küçük hesapların peşine düşmeyin. Bu kadar büyük işler başarırken, kamu görevlilerimizi mağdur konumuna düşürmeyin. Devletin alacaklarını 12 ay, 365 gün boyunca yüzde 43,93 oranında garantilerken; Kamu görevlilerine aktarılacak payı maliyet ve gider olarak görmeyin. Biz devletin maliyet ya da gider unsuru değiliz. Biz kamu hizmetinin vazgeçilmez kaynağıyız. Yöneticilerin ve karar alıcıların bu bakış açısına sahip olmasını bekliyoruz.
Ayın 15’inde alacağımız maaşlarda; kayıplar telafi edilsin, refah payı verilsin, alım gücü tamir edilsin istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için düşünmeye, araştırmaya, yöntem aramaya gerek yok. 7. Dönem Toplu Sözleşme masasında teklif ettiğimiz yüzde 15 artışı ve yüzde 10 refah payını ilave olarak yansıttığınız takdirde, bu sorun çözülecektir. Yırtık, dikişle kapatılabilecek durumdayken önlem alınmalıdır. Aksi takdirde zaman kaybedildikçe yama da tutmayacaktır.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Vergide Adalet için kamu görevlilerinin vergi oranları yüzde 15’e sabitlenmeli, zamları elimizden alan yöntemden vazgeçilmelidir. Masada ‘Evet’ denileni sahada eksiksiz uygulamak kamu işvereninin asli sorumluluğudur. Yanlıştan da acilen dönülmesini bekliyor, koruyucu giyim kazanımının ve fazla çalışma ücreti hakkımızın eksiksiz verilmesini istiyoruz. Aksi takdirde, masada imzalayıp sahada uygulamamak, toplu sözleşme masasını da Kamu İşveren Heyetini de değersizleştirir.