ENZİM (İng. Enzyme)

HÜCRE içinde üretilen ve bütün hayat olaylarını başlatan, hızlandıran, protein yapısındaki Katalizör proteinlere verilen ad. Biyokimyasal tepkimelerin gerçekleşme sürecini hızlandırır, ancak sürecin oluş biçimini etkilemezler.

Enzimler, kataliz yapan (yani kimyasal tepkimelerin hızını artıran) biyomoleküllerdir. Neredeyse tüm enzimler protein yapılıdır. Enzim tepkimelerinde, bu sürece giren moleküllere substrat denir ve enzim bunları farklı moleküllere, ürünlere dönüştürür. Bir canlı hücredeki tepkimelerin neredeyse tamamı yeterince hızlı olabilmek için enzimlere gerek duyar. Enzimler substratları için son derece seçici oldukları için ve pek çok olası tepkimeden sadece birkaçını hızlandırdıklarından dolayı, bir hücredeki enzimlerin kümesi o hücrede hangi metabolik yolakların bulunduğunu belirler.

Her katalizör gibi enzimler de bir tepkimenin aktivasyon enerjisini (Ea veya ΔG‡) azaltarak çalışır ve böylece tepkime hızını çarpıcı şekilde artırır. Çoğu enzim tepkimesi, ona karşılık gelen ve katalizlenmeyen tepkimeden milyonlarca kere daha hızlıdır. Diğer katalizörler gibi enzimler de katalizledikleri tepkime sonucunda tükenmez ve bu tepkimelerin dengesini değiştirmez. Ancak, diğer çoğu katalizörden farklı olarak enzimler çok daha özgüldür (spesifiktir). Enzimlerin 4000’den fazla biyokimyasal tepkimeyi katalizlediği bilinmektedir.

Enzimlerin büyük çoğunluğu protein olmakla beraber, ribozim adlı bazı RNA molekülleri de tepkimeleri katalizler, bunun en iyi bilinen örneği ribozomu oluşturan bazı RNA’lardır.

Enzimlerin etkinliği başka moleküller tarafından etkilenebilir. İnhibitörler enzim aktivitesini azaltan moleküllerdir, aktivatörler ise enzim aktivitesi artıran moleküllerdir. Etkinlik ayrıca sıcaklık, kimyasal ortam (örneğin pH) ve substrat konsantrasyonu tarafından etkilenir. Bazı enzimler endüstriyel amaçla kullanılırlar, örneğin antibiyotik sentezinde. Ayrıca bazı ev ürünlerinde biyokimyasal tepkimeleri hızlandırmak için enzim kullanılır (örneğin, çamaşır tozunda bulunan enzimler lekelerdeki protein ve yağları parçalar).

Basit enzim nedir?
Sadece proteinden meydana gelmiş enzimlerdir. Bunlara en iyi örnek sindirim enzimleri ve üreyi parçalayan üreaz enzimleridir. Reaksiyon direk olarak protein kısmı tarafından yürütülür.

Kaç çeşit enzim var?
Tanımlanmış enzim sayısı 2.000 kadardır. Katalizör oldukları için bir kimyasal reaksiyon için gereken aktivasyon enerjisini azaltırlar. Sonuçta reaksiyon hızı artar. Canlı dokulardaki pek çok reaksiyon geri dönüşümlüdür, dolayısıyla bir denge noktası vardır.

Enzim eksikliği neye yol açar?
Enzim eksikliği genellikle ölümcül değildir, ancak tedavi edilmezse, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin, laktaz eksikliği, süt ve süt ürünlerinin sindirimini engellediği için, karın ağrısı, ishal ve beslenme yetersizliği gibi belirtilere neden olabilir.

Enzim hastalığı nedir?
Enzim eksikliği, vücuttaki enzimlerin yeterli miktarda üretilemediği veya işlevlerini tam olarak yerine getiremediği bir durumdur. Enzim eksikliği, vücudumuzdaki enzimlerin yeterli miktarda üretilemediği veya işlevlerini tam olarak yerine getiremediği bir durumdur. Bu durum, genetik faktörlerden kaynaklanabilir.

Enzimler olmasaydı ne olurdu?
Enzimler olmazsa vücut canlılığını sürdüremez. – Sindirim, – solunum, – büyüme, – kas kasılması, – fotosentez vb daha birçok fiziksel ve kimyasal olayların oluşumunda enzimler rol oynar. Enzimlerde katalizörler gibi reaksiyon hızını artırır ve bozunmadan reaksiyon sonunda çıkar.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com