ÜRÜNLERİN gramajlarının / ebatlarının düşürülmesi ile oluşturulan zımnî enflasyona verilen addır. Ürünü küçültüp fiyatı artmamış hissettirmenin yoludur.
Şrinkflasyon herhangi bir ürünün fiyatını artırmadan gramajındaki değişiklikle yapılan gizli zamları açıklamakta kullanılan bir terim. Ürün kalemi açısında fiyat seviyesi korunmuş olsa da aynı paraya alınan mal azaldığı için aslında daha pahalı hale gelmiş oluyor.
Çikolata, şekerleme veya cips gibi paketli halde adet olarak satılan ürünlerde karşılaşılan bu durum birçok iktisatçı ve tüketici hakları savunucusu tarafından aldatıcı bir davranış olarak tanımlanıyor.
Avrupa’da bu duruma verilen en belirgin örnek olarak İsviçre Alpler’inden esinlenerek üretilen ünlü çikolata markası Toblerone veriliyor. Ağırlığı 170 gramdan 150 grama düşürülen bir paket çikolata için “artık vadiler daha geniş ve tepeler daha az” yorumları yapılıyor.
Bir örnek: İçtiğiniz tek içimlik kahve poşetine konan kahve gramajı azaldı da kahve mi içiyoruz, su mu belli değil diyoruz ya, işte tam olarak odur.
Bkz.: Skimpflasyon