CHP heyeti, 12 işçinin öldüğü mühimmat fabrikasındaki patlamayla ilgili Balıkesir'e gitti: "Mehmet Şimşek, fakir fukaraya vergi yüklerken bu şirketler ihya edilmiş. Burada silsile halinde ihmaller var. Bir kez daha söylüyoruz ki kimse buna 'kaza' falan demesin. Bu katliamdır, düpedüz bir iş cinayetidir."
Balıkesir’in Karesi ilçesinde patlayıcı üretilen bir fabrikada yaşanan patlama ile ilgili CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından görevlendirilen CHP heyeti Balıkesir’e gitti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytekin, “Bu olay uluslararası çalışma örgütü ILO’nun iş kazası tarifine uymamaktadır. Bu olay kaza değil düpedüz bir iş cinayetidir. Burada silsile halinde ihmaller söz konusudur” dedi.
“15 Temmuz darbe girişimi sonrası bu fabrikaya el konmuş, fabrika TMSF’ye devredilmiş” diyen Aytekin, şu ifadeleri kullandı:
“Oradan başka bir firma ihalesiz olarak almış ve son olarak da ZSR adıyla bilinen bugünkü şirket tarafından işletilmektedir TMSF tarihinde ihalesiz verilen ilk şirket bu şirkettir. Bu şirket yıllarca yurt içi ve yurt dışına mühimmat satışı yapmıştır. Ukrayna’dan tutun Amerika’ya varıncaya kadar bu fabrikanın ürettiği mühimmatları görmek mümkündür.
Bu şirketin sahibi beşli çetenin en bilinen isimlerinden birisi olan Kalyoncu ailesidir. Şirketin başına ise bir dönem Cumhurbaşkanı’nın amatör olarak futbol oynadığı Esenler Erokspor’un son sahibi olan Zafer Topaloğlu getirilmiştir. Erdoğan’ın düğününde şahitliğini yaptığı Topaloğlu, aynı zamanda yine önemli bir şirketin yöneticisi.
Filmi biraz daha geriye saracak olursak, önceki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde bir yandan insanlar bireysel silahlanmaya hayır eylemleri yaparken 2018’de yurttaşların yıllık mermi alma hakkı 200’den bine çıkarılmıştı, hatırlayın. Tesadüfe bakın ki bu mermi ve fişek üreten firmada 2017’de TMSF’den bedelsiz alınarak bir gruba oradan Zirve Holding’e geçti. Yani bu şirket üretimi arttırsın, parayı kazansın istendi.”
“22 yıllık AKP iktidarında Türkiye’de toplam 34 bin insanımızı iş cinayetlerine kurban vermiş” diye belirten Aytekin, şöyle devam etti:
“Toplam 34 bin kişi. Yani Balıkesir’in Dursunbey ilçesinin nüfusuna denk düşecek sayıda insanımız ihmaller yüzünden, hatalar yüzünden, disiplinsizlik sizlik yüzünden iş kazalarında canını, hayatını kaybetmiştir. Bugün dün Balıkesir’e iki bakan yollayanlar bu işletme ve holdinge geçtiğinden beri her türlü yardımı yapmışlar. 2019, 2020, 2021 yıllarında yani üç yıl içerisinde devletten bu şirket, bu fabrika milyonlarca liralık teşvik almış, vergi borçları silinmiş.
Mehmet Şimşek, fakir fukaraya vergi yüklerken bu şirketler ihya edilmiş. Burada silsile halinde ihmaller var. Bir kez daha söylüyoruz ki kimse buna kaza falan demesin. Bu katliamdır. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi heyeti olarak bu kapsamdaki incelemelerimizi akademik odalarla da görüşüp raporlaştıracağız. Bu olayın teknik raporunu, teknik heyet raporunu bekliyoruz. O rapor ortaya çıktıktan sonra, o rapor üzerine de yeniden bu olayın aydınlatılması, sorumluların cezalandırılması için mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Öte yandan CHP, olaya ilişkin 13 soru yöneltti:
“1 – Gece gündüz vardiyalı çalıştığı söylenen fabrikada kaç vardiya vardır? Eğer üç vardiya ise patlamanın olduğu gün, gece 0.00 ile sabah 08.00 vardiyasında niçin üretime ara verilmiştir?
2 – Fabrikada patlama alanında üretimi tamamlanmış, depoya kaldırılması gereken stok malzemelerinin istiflendiği orada tutulduğu doğru mudur?
3 – Patlamanın olduğu üretim alanından alınan tedbirler nelerdir bilmek istiyoruz.
4 – Patlamanın olduğu vardiyada vardiya öncesi günlük yapılması gereken iş toplantısı yapılmış mıdır?
5 – Fabrikada kaç iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulunmakta ya da çalıştırılmaktadır?
6 – Çalışanların koruyucu ekipmanları var mıdır? Statik yalıtımları yapılması için ne gibi tedbirler alınmıştır?
7 – Patlama anında ve müdahale süresinde güvenlik kameraları görüntülerinin silindiği iddiaları doğru mudur? Doğru değilse patlama anına ilişkin görüntülerin paylaşılması için bir girişimde bulunulacak mı?
8 – RDX gibi bir patlayıcının yeterli denetim yapılmadan işçilerin bulunduğu alanda tutulması hususunda ihmali olanlar kimlerdir? Bunların açıklanmasını istiyoruz.
9 – Fabrikanın eklentilerinin kaçak olduğu ve kaçak yapıda üretim ve depolama yapıldığı iddiaları doğru mudur?
10 – Patlamanın olduğu gün sabah 08.00 sularında elektriğin kesildiği iddiaları doğru mudur?
11 – Çekya firması ortak olduktan sonra iş güvenliği müdürü neden işten çıkartılmıştır? Standart iş güvenliği prosedürleri gerçekleştirilmediği için mi işine son verilmiştir? Bu konunun da açıklığa kavuşturulmasını istiyoruz.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
12 – İş müfettişlerinin denetim raporlarında yer alan tespitler kamuoyuyla açıklanacak mıdır?
13 – Büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması hakkında yönetmeliğe uygun düzenlemelerin yapılmadığı ve bununla ilgili bilgi ve belgelerin yayınlanmadığı yönündeki iddialar doğru mudur?”