Bağımsız yargı ve hukukun üstünlüğü, refah düzeyini 4 – 5 arttırır

Bağımsız yargının ekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyümenin temel şartı olduğunu ifade eden Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının sağlanmasının refah düzeyini yukarıya taşıyacağını vurguladı.

  • ü
  • 23 Aralık 2024
  • ü
  • Gündem

Daha İyi Yargı Derneği ile EKONOMİ gazetesi tarafından ülke genelinde düzenlenen “Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları”nın 20’ncisi Eskişehir’de gerçekleştirildi. “Sürdürülebilir Büyüme İçin Daha İyi Yargı” adıyla düzenlenen etkinlikte, hukukun bağımsızlığının sağlanmasının ekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyüme için vazgeçilmez olduğu vurgulandı.

Bağımsız bir yargının yatırım ortamını iyileştireceği ve uzun vadeli planlamalara olanak tanıyacağı ele alındı. Yargının bağımsız şekilde görev yapmasının istikrar açısından önemine de dikkat çekilen toplantıda, istikrarın sağlanamadığı durumlarda, fırsatçılığın ön plana çıktığı ve ekonomik krizlerin kaçınılmaz hale geldiği ifade edildi.

TÜRKİYE İLERİ REFAHA HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İLE ULAŞIR

Daha İyi Yargı Derneği Genel Sekreteri Tuğçe Özbilen, Türkiye’nin ileri refah düzeyine hukukun üstünlüğü ve yargı vasıtasıyla ulaşacağını belirterek, mesleğinde ileri gelen hukukçular, akademisyenler, iş insanları ve fikir önderlerinden oluşan 200’e yakın üyeleriyle hukukun üstünlüğünü yargıyı ilerletmek yoluyla gerçekleştirmek üzere çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Yargı sistemi için en kritik önerilerinin yargılamalarda delillerin tam, doğru ifşası ve ibrazı önerisi olduğunun altını çizen Özbilen “Bu öneri 2012 yılında yargıda iyileştirme hareketi olarak yola çıkma sebebimizdir. Bu öneri gerçekleştiği takdirde mevcutta yıllar süren davaların 3-4 ayda ve tek celsede bitirilmesinin de önü açılacaktır” diye konuştu.

İYİ BİR HUKUK SİSTEMİYLE İHRACATTA KATMA DEĞER ARTAR

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Türkiye’nin sanayi ve ekonomi alanında elde ettiği başarıların, güçlü bir hukuk ve yargı sistemine bağlı olduğunu vurguladı. Yargı sürecinin hızına ve etkinliğine dikkat çekerek, sanayicilerin hızla gelişen iş dünyasında karşılaştıkları hukuki engellerin, ekonomik büyümeye engel olabileceğini kaydeden Kesikbaş, şunları söyledi:

“Sanayi devriminin 4.0’dan 5.0’a doğru ilerlediği bir dönemdeyiz. Ancak yargımız bu gelişmeye ne kadar uyum sağlıyor? Türkiye’nin ekonomik olarak geldiği noktada, sanayiciler büyük bir aşama kaydetti ama yargı bu hıza ayak uydurmakta zorlanıyor. Bugün Türkiye’nin sanayisi Hindistan’dan Orta Avrupa’ya kadar dünyanın en iyi şirketlerine ev sahipliği yapıyor. Ancak, bu büyümeyi yargının hızıyla dengeleyemezsek, önümüzdeki yıllarda ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz. Özellikle kapsayıcılık, mülkiyet hakları ve adalet konusunda Türkiye’nin aşama kaydettiği süreçte çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Bugün Türkiye’nin ihracat kilogram fiyatı 1,5 dolarsa, iyi bir hukuk sisteminin tesis edilmesiyle bu rakamlar hızlıca 2-2,5 dolarlara yükselebilir. Bu durum ekonomik refahı da sürükleyecektir.”

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ, KALKINMANIN TEMELİDİR

Eskişehir Barosu Başkanı Av. Barış Günaydın, hukuk ve ekonomi arasındaki bağın toplumların refahını ve huzurunu sağlamada kilit bir rol oynadığına dikkat çekti. Hukuki güvencenin ekonomik faaliyetlerin güvenilir bir zeminde ilerlemesine olanak tanıdığını açıklayan Günaydın, “Yerli ve yabancı yatırımcılar hukuki güvencenin olduğu ülkelerde daha rahat yatırım yapar. Hukukun üstünlüğü, insan haklarının korunması ve ekonomi politikalarının bir arada ele alınması refah seviyesinin yükseltilmesi için elzemdir. Temel insan hak ve özgürlükleri, yalnızca bireylerin onurlu bir yaşam sürdürmesini sağlamaz. Aynı zamanda bir ülkenin ekonomik kalkınmasını vazgeçilmez unsurlarını oluşturur. Hukukun üstünlüğü sadece bir ideal değil ekonomik kalkınmanın da gereklerindendir” dedi.

YARGININ BAĞIMSIZLIĞI EKONOMİK İSTİKRARIN TEMEL TAŞI

Etkinlikte konuşan Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, istikrarlı bir ekonomi için elzem olan, kaliteli hizmet üreten bir yargı sistemi için reform önerilerini anlattı. Yargının temel işlevinin, suçluları cezalandırmaktan ziyade yöneticilerin hesap verebilir ve sorumlu davranmasını sağlamak olduğunu belirten Gün, şöyle devam etti:

“Yargı bunu sağladığı zaman yönetimin keyfilikten uzak, bilimsel ve öngörülebilir makro kararlar almasını sağlıyor. Bu istikrar demek. Dolayısıyla istikrarın bir şartı da yargının bağımsızca görevini yerine getirebiliyor olması. Uzun vadeli plan ve yatırım yapmak, kaliteli ve katma değeri yüksek üretimlere gitmek için, iş insanlarımızın ve girişimcilerimizin istikrar ortamına ihtiyacı var. İstikrar olmadığı zaman fırsatçılığa yöneliyoruz. İstikrar olunca ise uzun vadeli ve verimli yatırımlara hayat veriyoruz. Eğer yöneticiler ve emirlerindeki kamu görevlileri hukuka hesap verir değilse, o ülkede istikrar olmaz. Sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme sağlanamaz, yolsuzluk ve rüşvet yaygınlaşır. Bu şartlarda da ekonomik krizler kaçınılmaz hale gelir.”


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Daha İyi Yargı Derneği’nden sorunların çözümüne yönelik 9 öneri

1- Hakimler Savcılar Kurulu’nu, tam bağımsız hale dönüştürerek, kaliteli yargı hizmetine odaklanan düzenleyici bir kurum olarak Adalet Yüksek Kurumu oluşturmak.

2- Yargının idaresiyle ilgili her türlü karar ve işlemi etkin yargısal denetime açıp, yargı konularında uzmanlaşmış Adalet Yüksek Mahkemesi oluşturmak.

3- Anayasa Mahkemesi’nin daire sayısını 3’e çıkarmak, üye sayısını 15’den 30 ’a yükseltmek, seçimlerini açık şeffaf ve yargı denetime tabi tutarak kapasitesini artırmak ve siyaseten tarafsızlığını geliştirmek.

4- Hukuk mesleklerinin her biri için, yönetimleri sadece meslek mensupları tarafından seçilen, tam bağımsız yargısal meslek kuruluşları oluşturmak.

5- Yargı atamalarında liyakati sağlamak; yargı üst organlarına, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine adaylık ve atamalarda kamuoyunu dahil ederek tam şeffaflığı, seçme ve atama kararlarını gerekçeli açık oya tabi tutup bütün aşamaları yargı denetimine tabi kılarak tam hesapverirliği sağlamak.

6- Ahi geleneğinin özüne uygun olarak yeknesak hukuk meslekleri kariyer planı oluşturmak ve insan kaynaklarını ihtiyaca uygun olarak geliştirip liyakat esaslı olarak değerlendirmek.

7- Yargı hizmet birimlerini, mahkemeleri ve insan kaynaklarını 26 kalkınma bölgesi bazında optimum şekilde dağıtmak, uzmanlıkları merkezlerde yoğunlaştırırken hizmeti halkın ayağına götürmek.

8- Uyuşmazlıkları erken tespit ederek yargının iş yükünü önceden kestirmek, kaynaklarını ileriye yönelik planlamak, modern uyuşmazlık yönetim usulleri ve dava öncesi dürüst ifşa ve ibraz kurallarıyla sulh ve uzlaşmayı teşvik etmek, davaları en geç 3-4 ay içinde sonlandırmak.

9- Herkese karşı hukukun üstünlüğü için kamu görevlilerinin suçlarında idari amirlerinin ve kendi kuruluşlarının soruşturma izni vermesi şartını kaldırmak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com