Berlin’de açıklanan ‘Otoriterlik Araştırmasına’ göre, Almanya’da demokrasiden memnuniyet azalıyor, yabancı ve Müslüman düşmanlığı artıyor.
Almanya’da gerçekleştirilen ‘otoriterlik araştırması’, yaklaşan erken genel seçimleri öncesi kaygı verici sonuçlar ortaya çıkardı. 2002’den beri Leipzig Üniversitesi’ne bağlı Else- Frenkel Brunswik Enstitüsü’nün iki yılda bir yaptığı, ‘otoriterlik ve aşırı sağcı eğilimler’ araştırmasında Alman halkının nabzı tutuluyor. Araştırmada bu yıl siyasetten yılgınlık ve önyargıların sosyal koşullarla bağlantısı ele alındı.
DW Türkçe’nin haberine göre, araştırma 2 bin 500 kişi üzerinde gerçekleştirildi ve ‘Ön Yargıda Birleşildi’ başlığı altında altında sonuçları Berlin’de açıklandı. 2022’deki araştırmada yabancı düşmanı bakış açısına sahip olanların oranı Batı’da yüzde 12,6 tespit edilmişken, son bulgularda bu oran yüzde 19,3’ e yükseldi. Yabancı sayısının az, ancak aşırı sağcı eğilimler ile grupların güçlü olduğu doğu eyaletlerinde ise yabancı düşmanlığının yüzde 33,1’den, yüzde 31,5’e küçük oranda gerilediği görüldü.
‘Çok sayıda yabancı ile Almanya Yabancılaşıyor’ söylemine onay verenlerin oranı da Batı’da yüzde 22,7’den, yüzde 312e yükseldi. Doğu’da ise bu söyleme destek verenlerin oranı yüzde 38,4’ten, yüzde 44,3’e yükseldi. Araştırmanın yönetim kadrosundan sosyolog ve psikolog Elmar Brahler, “Yabancı düşmanlığı Almanya’nın tamamında ortak bir önyargıya dönüştü” açıklamasını yaptı.
Yabancı düşmanlığının en fazla olduğu grupsa, İslam ve göç karşıtı çizgisiyle bilinen Almanya İçin Alternatif (AFD) partisi seçmeni. Araştırmada AFD seçmeninin yüzde 61’nin yabancı düşmanı görüşlere sahip olduğu saptandı.
Araştırmaya göre ülke genelinde yüzde 90,4 ile demokrasiye olumlu bakılırken, buna karşılık halkın sadece yüzde 40,3’ü demokrasinin uygulanan halinden memnun. Özellikle Doğu eyaletlerinden demokrasinin Almanya’daki işleyişinden memnuniyetsizlik daha yüksek. Demokrasinin uygulanan halinden memnuniyet azalırken, milliyetçi eğilimlerde artış görülüyor.
Almanya’da Federal Hükümetin ayrımcılıkla mücadele sorumlusu Ferda Ataman, Almanya’nın bir ön yargılar cumhuriyetine dönüşmesi tehlikesine dikkat çekti. Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Ataman, “Almanya’nın bir önyargılar cumhuriyetine dönüşmesine izin vermemeliyiz. Ancak araştırma demokraside ciddi bir sorun olduğunu ortaya koydu.” dedi.