Arap gazetecinin, "Sizce şu an Türkiye’de hukukun üstünlüğü yok mu?" sorusuna Gül, "Cumhurbaşkanlığı görevimden ayrıldığım 2014 yılına kadar ciddi bir ilerleme kaydetmiştik, fakat o tarihten bu yana çeşitli faktörlerden dolayı bir gerileme yaşandı." yanıtını verdi.
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Al-Majalla Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Hamidi ile bir röportaj gerçekleştirdi. Gül, röportajda kendisine yöneltilen “PKK ve YPG’ye karşı mücadelede Şam ile Ankara arasında iş birliği yapılabileceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna yanıt verdi.
Her şeyden önce Kürtlerin; Türkiye, Irak, Suriye ve İran’da var olan büyük bir etnik grup olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirten Gül, “Kürtlerin ülkelerinde eşit vatandaşlar olmaları gerektiğini düşünüyorum. Özgürlükten ve yasalarla güvence altına alınan tüm haklardan yararlanmalılar. İster Kürt ister başka bir milletten olsun, tüm vatandaşlara temel haklar tanınmalı.” diye konuştu.
Independent Türkçe’nin aktardığına göre Hamidi, söyleşinin takdiminde, Abdullah Gül ile İstanbul’da ormana bakan bir tepede bulunan ofisinde, Türkiye’deki iç siyasi ve ekonomik durumdan Ortadoğu’daki bölgesel savaş ihtimallerine kadar geniş bir yelpazede görüşlerini aktardığı kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdiğini yazdı.
Hükümetin hukukun üstünlüğü ve adaletin güçlendirilmesinin yanı sıra ekonominin ve halkın taleplerinin doğru şekilde ele alınması gibi yeni ve önemli pratik adımlar atması gerektiğini söyleyen Gül’e Arap gazeteci, “Sizce şu an Türkiye’de hukukun üstünlüğü yok mu?” sorusunu yöneltti. Gül ise, “Cumhurbaşkanlığı görevimden ayrıldığım 2014 yılına kadar ciddi bir ilerleme kaydetmiştik, fakat o tarihten bu yana çeşitli faktörlerden dolayı bir gerileme yaşandı. Bu aksaklıkların etkili bir şekilde giderilmesi için doğru ve akılcı politikalara dönülmesi gerektiğinde şüphe yok.” karşılığını verdi.
Gül, “Erdoğan son zamanlarda Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşmeye hazır olduğu yönünde açıklamalarda bulundu. Esad ile görüşmek istemesinin nedenlerinden birinin de mültecilerin geri dönüşü meselesi olduğu söyleniyor. Siz bu yaklaşım hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Öncelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Esed ile görüşme önerisi beni mutlu etti. Ancak her şeyden önce bölgede ve söz konusu ülkede barışın sağlanması önem taşıyor. Eğer o ülkede barış ve sosyal uyum varsa, elbette yerinden edilenlerin çoğu gönüllü olarak ülkelerine dönmek isteyecektir. Ama eğer istikrar ve toplumsal barış yoksa, bu konuya öncelik verilebilir mi? Tabii bu konuda karar alma sorumluluğuna sahip bir konumda değilim.”
Arap Baharı’nın neden başarısız olduğunu konusunda Abdullah Gül şu değerlendirmeyi yaptı: “Meselenin Tunus’ta başladığını ve Tunus’un şu anda geldiği noktayı, son Tunus seçimlerinde katılım oranının yüzde 27 civarında olduğunu gördüğümde, durum nasıl iyi olabilir? Raşid Gannuşi 83 yaşında ve daha önce seçimlere katılmış birisi. Bu adam şu anda cezaevinde.