Google’ın yapay zekâsı matematik şampiyonları ile yarışıyor

Google'ın yapay zekâ laboratuvarı, ortalama bir matematik şampiyonu kadar bir geometri problemini çözebileceğini iddia ettiği AlphaGeometry'yi tanıttı.

  • ü
  • 19 Ocak 2024
  • ü
  • Teknoloji

Google’ın yapay zekâ (AI) laboratuvarı DeepMind, ortalama bir Uluslararası Matematik Olimpiyatı altın madalya sahibi kadar geometri problemini çözebileceğini iddia ettiği AlphaGeometry’yi tanıttı.

Deep Mind daha yetenekli yapay zekâ sistemlerinin anahtarının, zorlu geometri problemlerini çözmenin yeni yollarını ortaya çıkarmakta yattığına inanıyor.

MATEMATİK ŞAMPİYONLARINI GERİDE BIRAKTI

Teknoloji haber sitesi TechCrunch, AlphaGeometry’nin kodunun açık kaynaklı olarak yayınlandığını ve standart zaman sınırı içinde 25 Olimpiyat geometri problemini çözerek önceki son teknoloji sistemini geride bıraktığını bildirdi.

Google AI araştırmacıları Trieu Trinh ve Thang Luong, yeni bir blog yazısında “Olimpiyat düzeyindeki geometri problemlerini çözmek, daha gelişmiş ve genel yapay zekâ sistemlerine giden yolda derin matematiksel muhakeme geliştirmede önemli bir kilometre taşıdır” dedi ve ekledi: “AlphaGeometry’nin matematik, bilim ve yapay zeka alanlarında yeni olasılıkların ortaya çıkmasına yardımcı olacağını umuyoruz.”

NEDEN GEOMETRİYE ODAKLANILIYOR?

DeepMind, matematiksel teoremleri kanıtlamanın ya da bir teoremin (örneğin Pisagor teoremi) neden doğru olduğunu mantıksal olarak açıklamanın hem akıl yürütmeyi hem de çözüme yönelik bir dizi olası adım arasından seçim yapma becerisini gerektirdiğini ileri sürüyor. Bu problem çözme yaklaşımı – eğer DeepMind haklıysa – bir gün genel amaçlı yapay zekâ sistemlerinde faydalı olabilir.

BİR KİLOMETRE TAŞI

TechCrunch ile paylaşılan DeepMind açıklamasında, “Belirli bir varsayımın doğru ya da yanlış olduğunu göstermek, günümüzün en gelişmiş AI sistemlerinin bile yeteneklerini zorluyor” denildi: “Bu hedef doğrultusunda, matematiksel teoremleri kanıtlayabilmek… Mantıksal akıl yürütme ustalığını ve yeni bilgiler keşfetme becerisini gösterdiği için önemli bir kilometre taşıdır.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com