Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Erdoğan'ın Esad'a Putin üzerinden yaptığı çağrı ile ilgili "Müzakere sürecinin hızla yeniden başlatılmasını aktif bir şekilde teşvik edeceğiz" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Kazan’daki BRICS toplantısının ardından Hürriyet’ten Hande Fırat’ın sorularını yanıtladı. Erdoğan’ın “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bizim çağrımıza vereceği cevabın temini noktasında bir adım atması çağrımız oldu” açıklaması ile ilgili Lavrov, “Müzakere sürecinin hızla yeniden başlatılmasını aktif bir şekilde teşvik edeceğiz.” dedi. Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasında arabulucu olmasının zor olduğunu söyleyen Lavrov, “Türkiye Ukrayna’ya silah satarken arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu belirtmesi şaşkınlık verici” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan BRICS zirvesi sonrası Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suriye konusundaki görüşmesine dair “Rusya’nın Suriye yönetimi üzerindeki etkisi herkesin malumu. Sayın Putin ile tüm bu konuları, bizim durduğumuz noktayı, beklentimizi konuştuk. Sayın Putin’e, Beşar Esad’ın bizim çağrımıza vereceği cevabın temini noktasında bir adım atması çağrımız oldu. Sayın Putin, Esad’a bu adımı atması için herhangi bir çağrıda bulunur mu? Onu da zamana bırakıyoruz.” demişti.
Türkiye ve İran dışişleri bakanları ile 27 Eylül’de görüştüğünü, geçen yıl Moskova’da, Rusya-İran-Suriye-Türkiye dörtlü formatı çerçevesinde dışişleri bakanlıkları, savunma bakanlıkları ve istihbarat servisleri düzeyinde bir dizi temas gerçekleştirdiklerini hatırlatan Lavrov, “Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü, terörle mücadele ve sınırların güvenliğinin sağlanması da dahil olmak üzere özellikle ilgi gerektiren konular belirlendi. Şam ve Ankara’nın pozisyonlarında ortaya çıkan görüş ayrılıkları müzakere sürecinin duraklamasına neden oldu. Suriye hükümeti, öncelikle Türk askeri birliklerinin Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarından çekilmesi konusuna netlik kazandırılması gerektiğinde ısrar ediyor. Türkiye, prensip olarak Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını teyit ediyor ancak birliklerin çekilmesi konusunu daha sonra ele almayı teklif ediyor. Her iki başkentten de diyaloğun yeniden başlatılmasına ciddi ilgi duyulduğuna dair sinyaller geldiğinden, müzakere sürecinin hızla yeniden başlatılmasını aktif bir şekilde teşvik edeceğiz.” dedi.
Lavrov, Türkiye Ukrayna arasındaki askeri ve teknik işbirliğine dair ise “Ne yazık ki Ankara, Kiev rejimiyle askeri-teknik alandaki işbirliğini sürdürüyor. Türk silahları, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Rus askeri personelini ve sivil vatandaşları öldürmek için kullanılıyor. Türk yönetiminin arabuluculuk hizmetleri sağlamaya hazır olduğuna ilişkin açıklamaları göz önüne alındığında, bu durumun şaşkınlık yaratmaması mümkün değildir.” diye konuştu.
Türkiye’nin BRICS’e katılım başvurusu ile ilgili konuşan Lavrov, buna oybirliği ile karar verileceğini söyledi, “Türkiye’nin BRICS’in daha da geliştirilmesine önemli katkı sağlayacak güçte olduğundan eminim. Türkiye’nin birliğe katılımının parametrelerine ilişkin karar, oybirliği temelinde ve tüm BRICS ülkelerinin ve Türkiye’nin egemen tercihine saygı gösterilerek verilecek.” dedi.