Sebahat Tunçel: Barış için umut ışığı varsa onun için çalışırız, somut adımlara ihtiyaç var

Kürt siyasetçi Sebahat Tuncel, Devlet Bahçeli'nin DEM grubuna gitmesinin önemli olduğuna işaret ederek, "Bizler de barış için mücadele ediyoruz. Barış olanakları için küçük bir umut ışığı varsa onun için çalışırız. Yani bunların samimi olduğunu görebilmek için bazı somut adımlara ihtiyaç var. Yol temizliğinin yapılması bu somut adımlardan biridir.”

  • ü
  • 29 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

HDP Eski Milletvekili Sebahat Tuncel, Türkiye’nin Kürt stratejisinin değiştirmek zorunda kaldığını belirterek, “Önceki diyalog sürecinde bir yandan da ‘Çöktürme Planı’ devredeydi. Bu gerçekliği de görmek gerekir. Otoriter faşizan rejimler kendisini hep yalan üzerinden var etseler de, barış kendisini dayatıyor” dedi.

Tuncel, MA’ya MHP liderinin açıklamalarıyla yeniden başlayan Kürt sorunuyla ilgili açıklama yaptı. Türkiye’de yaşanan bütün hukuksuzlukların altında AKP’nin tek adam rejiminin olduğunu kaydeden Tuncel, Kürtlere uygulanan hukuksuzluğun zamanla diğer toplumsal kesimleri de vurmaya başladığını kaydetti. Tuncel, “Türkiye’de demokratik hukuk düzeni yoktu. Var olan mekanizma da bu iktidarla birlikte ortadan kalktı. Türkiye bir mafya düzenine dönüştü. AKP gerçekten Kürt sorunu çözümü konusunda bir irade göstermedi. Kürt halkı gerçekten büyük bedeller verdi. Kürt sorununun demokrasiyle çözüleceğine inanıyorum. Dolayısıyla bunun önünde en küçük bir adım, en küçük bir umut ışığı bizim açımızdan bu süreci desteklemek için yeterli. Ama eleştirerek ve gerçeği bilerek desteklemek bizim için önemlidir” dedi.

Kürtlerin Türkiye’nin yaşadığı rejim krizine karşı demokratik cumhuriyeti önerdiğini ifade eden Tuncel, şu ifadeleri kullandı: “Rejimin kriz içerisinde olduğunu devleti yönetenler de biliyor. Rejim krizin temel nedenini görmek istiyorsa, Cumhuriyetin kuruluşuna baksın. Kürtler, Osmanlı’nın dağılmasından sonra Türklerle ortak bir vatan için savaştı ve Mustafa Kemal de özellikle bunun sözünü verdi. 1921 Anayasası da bu esaslar üzerinden inşa edildi. Ama 1924 ile birlikte Kürtlere verilen bütün sözler unutuldu ve Kürtlerin dili, kimliği ve kültürü yasaklandı. 1925’te Şark Islahat Planı devreye konuldu. Ardından asimilasyon ve imha politikaları hayata geçirildi. Türkiye’de bütün darbe süreçleri yaşandı. Siyaset gelişti ama Kürtlere karşı strateji hiçbir zaman değişmedi ve bugün de devam ediyor”

‘KÜRT SORUNU ÇÖZÜMÜNÜ DAYATIYOR’

Türkiye’de gelinen aşamada Kürt sorununun çözün noktasında kendini dayattığını ifade eden Tuncel, Kürtlerin inkar ve imha politikalarına karşı uzun yıllardır direndiğini anımsattı. Tuncel, “Türkiye inkar ve imha politikalarında ısrar ettikçe daha çok çözümsüzlüğe sürükleniyor. Türkiye stratejik olarak önemli bir yerdedir. Ama bu stratejik konumu artık devre dışı kaldı ve uluslararası alanda bir itibarı kalmadı. Ortadoğu’da sözü geçen bir ülke değildir. Bütün bunlar da Kürtlere karşı yürütülen savaş ve çatışma siyasetinden bağımsız değil. Türkiye’deki ekonomik krizden tutalım ekolojik krize kadar her şey Kürt meselesiyle ilgilidir” dedi.

‘BARIŞ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’

Gelinen aşamada Türkiye’nin Kürt stratejisinin değiştirmek zorunda kaldığını belirten Tuncel, Kürt sorunu bağlamındaki güncel tartışmalara dair ise şunları söyledi: “Bütün bu yaşananlara baktığımızda Devlet Bahçeli’nin DEM Parti grubuna gitmesi ve son dönemde yapılan açıklamalar önemli. Ama daha önceki diyalog sürecinde bir yandan da ‘Çöktürme Planı’ devredeydi. Bu gerçekliği de görmek gerekir. Otoriter faşizan rejimler kendisini hep yalan üzerinden var etseler de, barış kendisini dayatıyor. Bizler de barış için mücadele ediyoruz. Barış olanakları için küçük bir umut ışığı varsa onun için çalışırız. Yani bunların samimi olduğunu görebilmek için bazı somut adımlara ihtiyaç var. Yol temizliğinin yapılması bu somut adımlardan biridir.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com