Uçum’dan Bahçeli’nin açıklamasına ek: İnfaz hukukuna ilişkin konular elbette konuşulabilir

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, TUSAŞ saldırısının ardından yaptığı açıklamada, "Terör saldırısı 'tarihi fırsat penceresi'ni kapattıramaz" dedi. Uçum, terör sorunun çözülmesi durumunda 'infaz hukuku' konularının konuşulabileceğini belirtti.

  • ü
  • 27 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Cumhurbaşkanı Danışmanı Mehmet Uçum

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, TUSAŞ saldırısının ardından yaptığı açıklamada, “Terör saldırısı ‘tarihi fırsat penceresi’ni kapattıramaz” dedi.Uçum, “Devletin terörü tasfiyeye ilişkin sürecine katkı yapması gereken ve bunun için terör vesayetinden kurtulmak zorunda olan siyasi sorumlular tarafından doğru kullanılırsa, infaz hukukuna ilişkin konular elbette konuşulabilir.” ifadesin kullandı.

Uçum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sayın Bahçeli’nin, Öcalan’ın Meclis’te DEM Parti grubunda konuşması önerisi bir uç nokta benzetmesidir. Zaten Sayın Bahçeli bunu ve “umut hakkını” terörün bitmesi, terör örgütünün lağvedilmesi, teröristlerin devlete teslim olması şartına bağladı. Bu şartların gerçekleşmesi veya geri dönülmeyecek bir şekilde gerçekleşme yoluna girmesi sürecinde bir uç örnek olarak ifade edilen hususun ne manaya geldiği ancak o şartlarda anlaşılabilir.”

TUSAŞ’a yapılan saldırıyı devletin terörü bitirme kararlılığına yönelik kalleş saldırı olduğunu ifade eden Uçum,  “Bu alçaklık Devlet kararlılığını zaafa uğratmak bir yana güçlendirip, perçinler. Toplum ise Terörü Bitirme ve Kardeşliği Güçlendirme girişiminin arkasında durur ve milli birlik ruhuyla ileri taşır.”ifadesini kullandı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Bu tarih fırsat çerçevesinin eski tarzda bir çözüm süreci olmayacağını vurgulayan Uçum, şu ifadeleri kullandı: “Terörle mücadelede Devletin; Irak ve Suriye’deki terör unsurlarını ayrı görmesi de söz konusu değil. Terörle mücadelede “organik bütünlük” yaklaşımı zaafa uğratılamaz. Böyle bir zaafı bekleyenler ve bunun üzerine hesap kuranlar hüsrana uğrar. İçeride ve dışarıda tüm terör unsurlarının hedef alınması da Devletin bu konudaki ilkesel yaklaşımdan asla vazgeçmeyeceğini gösteriyor.”

‘ÖCALAN’IN KONUŞMASI ŞARTA BAĞLIDIR’

Terör unsurlarının Kürtlerin nezdinde gerçek bir meşruiyetinin olmadığını iddia eden Uçum, paylaşımına şöyle devam etti:

“Sayın Bahçeli’nin, Öcalan’ın Mecliste Dem Grubunda konuşması önerisi bir uç nokta benzetmesidir. Zaten Sayın Bahçeli bunu ve “umut hakkını” terörün bitmesi, terör örgütünün lağvedilmesi, teröristlerin Devlete teslim olması şartına bağladı. Bu şartların gerçekleşmesi veya geri dönülmeyecek bir şekilde gerçekleşme yoluna girmesi sürecinde bir uç örnek olarak ifade edilen hususun ne manaya geldiği ancak o şartlarda anlaşılabilir. Ayrıca bu kısım işin esası değildir, talidir. Esas olan; terörün bitmesi, terör örgütünün lağvedilmesi, teröristlerin Devlete teslim olması, bunların sağlanmasıdır. İşte bu bağlam üzerinden geliştirilen terörün tasfiyesi stratejisinde; çözüm süreci, müzakere, mütareke söz konusu olmaz.

Önemli olan Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın dediği gibi “Cumhur İttifakı tarafından açılan tarihî fırsat penceresinin, kişisel hesaplara kurban edilmemesi”dir.

‘İNFAZ HUKUKUNA İLİŞKİN KONULAR ELBETTE KONUŞULABİLİR’

İşin özü terörsüz ve şiddetsiz bir Türkiye’ye ulaşmaktır. Bunun da imkân dâhilinde olduğu görülüyor. Bu imkân; Devletin terörü tasfiyeye ilişkin sürecine katkı yapması gereken ve bunun için terör vesayetinden kurtulmak zorunda olan siyasi sorumlular tarafından doğru kullanılırsa, infaz hukukuna ilişkin konular elbette konuşulabilir.

Herkesin kabul edebileceği fikri gerçek ise şudur: Terörsüz ve şiddetsiz Türkiye hedefine yürünen bir ortamda TBMM’nin Cumhuriyetin ikinci yüzyılına, Türkiye yüzyılına yakışan, kapsayıcı, Türkün, Kürdün ve herkesin kendine ait hissettiği, çok ileri hakları içeren, halkın onayına sunulacak yeni bir anayasayı ilk dört maddenin esaslarının ve demokratik kazanımlarının üzerine bina ederek hayata geçirme imkanı daha güçlü olur.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com