Cem Özdemir, Baden-Württemberg eyaleti başbakanlığına aday olacağını duyurdu

Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir, 2026 yılında yapılacak seçimlerde Baden-Württemberg'de partisinin liste başı adayı olarak yarışacak.

  • ü
  • 25 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir. (Fotoğraf: Tobias SCHWARZ / AFP)

Uzun yıllardır Yeşiller’in yüzü olan Cem Özdemir, şimdi de kendi eyaletinde şansını denemek istiyor: Federal Tarım Bakanı Özdemir, 2026’da Baden-Württemberg’de partisinin liste başı adayı olarak yarışacak.

Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir, 2026 baharında yapılacak Baden-Württemberg eyalet seçimlerinde Yeşiller Partisi’nin liste başı adayı olarak yarışacak. Özdemir, kararını sosyal medya hesabından duyurdu.

Yeşiller partisinin önde gelen isimleri arasında yer alan Özdemir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kararını verdiğine işaret ederek “Harika memleketimin başbakanı olmak istiyorum” dedi. Baden-Württemberg eyaletinin Bad Urach kentinde dünyaya gelen 58 yaşındaki Cem Özdemir, 2021 yılındaki genel seçimlerde de eyaletin başkenti Stuttgart’tan doğrudan seçilerek Federal Meclis’e girmişti. Yeşiller partisinde uzun süreden beri Özdemir’in, yeniden aday olmayacağını duyuran Başbakan Kretschmann’ın halefi olabileceği konuşuluyordu.

Yeşiller partisinin ilk ve tek eyalet başbakanı olan Kretschmann, Özdemir’in kararını “Baden-Württemberg eyaletinin başbakanı olmak için gereken her şeye sahip olduğunu düşünüyorum” sözleriyle değerlendirdi. Kretschmann, Özdemir’in hükümet deneyimi olduğunu ve “parti sınırlarının ötesinde tanındığını” da sözlerine ekledi.

Yeşiller partisinin Baden-Württemberg teşkilatı eş başkanları Lena Schwelling ve Pascal Haggenmüller de Özdemir’in resmi olarak liste başı aday olmak istediğini bildirdiğini, bunun “harika bir haber” olduğunu açıkladı.

Yeşiller partisi Baden-Württemberg eyaletinde Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile koalisyon hükümetinde yer alıyor. Yeşiller, eyalette 2011 yılından bu yana iktidarda. Ancak anketlere göre Yeşiller partisinin federal düzeyde olduğu gibi eyaletteki oyları da düşüyor. Eyalette iki hafta önce yapılan ankete göre Yeşiller’in oy oranı yüzde 18’e geriledi. Bu ankete göre, CDU’nun oy oranı yüzde 34, aşırı sağcı Almanya için Alternatif’in (AfD) yüzde 16 ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oyları ise yüzde 16 civarında.

 

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com