ABD ordusuna sahte parça satan Türk’e 15 ay hapis cezası

ABD ordusuna sahte mal satmaktan suçlu bulunan Yüksel Şenbol'un 275 bin dolar parasına da el konuldu.

  • ü
  • 25 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

ABD ordusuna parça tedarikinde sahtecilik yaptığı için Florida’da yargılanan Türk kadın 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Florida’da yaşayan 36 yaşındaki Yüksel Şenbol, ABD’yi dolandırmak için komplo kurmak, para transferinde sahtecilik için komplo kurmak, para transferinde sahtecilik, kara para aklamak için komplo kurmak, kara para aklamak, İhracat Kontrol Reform Yasası’nı ihlal etmek için komplo kurmak, İhracat Kontrol Reform Yasası’nı ihlal etmek ve Silah İhracat Kontrol Yasası’nı ihlal etmekten suçlu bulundu.

Amerikanın Sesi’nde yer alan habere göre, Mahkeme, Şenbol’un aldığı cezanın bir parçası olarak, dolandırıcılık ve kara para aklama planının geliri olan 275 bin 430 dolara da el koyma kararı aldı. Şenbol 7 Mayıs’ta suçunu kabul etmişti.

Davanın kamuya açık dosyalarına göre Şenbol, 2019’un Nisan ayında merkezi Florida’nın Orta Bölgesi’nde bulunan Mason Engineering Parts LLC adlı bir paravan şirket kurdu.

ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre Şenbol bu paravan şirketi, suç ortakları Mehmet Özcan ve Onur Şimşek’e, Savunma Bakanlığı’na kritik askeri parça tedarik etmek için sahte belgelerle sözleşme yapmaları için yardımcı olmada kullandı.

Bu parçalar, diğer silah sistemlerinin yanısıra ABD donanmasının Nimitz ve Ford Sınıfı uçak gemilerinde, denizaltılarında, Deniz Piyadeleri zırhlı araçlarında ve Ordu M-60 Serisi tank ve Abrahams savaş tanklarında kullanılmak üzere tasarlanmıştı.

Yüksel Şenbol ile birlikte suçlanan Mehmet Özcan ve Onur Şimşek ise halen firarda. Türkiye’de ürettikleri malların “Türkiye menşeili oldukları gizlendi, ordu testlerinde standartlara uygun olmadıkları ortaya çıktı” daha sonra ortaya çıktı.

Böylelikle Özcan ve Şimşek parçaları Türkiye’de imal ettikten sonra Şenbol’a gönderiyor, Şenbol da Türkiye menşeli olduklarına dair her türlü ibareyi ortadan kaldırarak, ABD ordusuna teslim ediyordu. Bu yolla ABD ordusunda milyonlarca dolalık ödeme aldıkları ve paranın Türkiye’ye transfer edildiği belirlendi.

Bu plan federal müfettişler tarafından ortaya çıkarılıp bozulana kadar devam etti. Şenbol tarafından tedarik edilen parçalar ABD ordusu tarafından denendi ve ürün standartlarına uygun olmadıkları tespit edildi.

ABD Adalet Bakanlığı’na göre Şenbol tarafından ABD ordusuna tedarik edilen parçaların çoğu “kritik uygulama öğeleri” idi, yani bu parçaların arızalanması son sistemi potansiyel olarak çalışamaz hale getirebilirdi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com