Gülen’in vefat haberi Yunanistan’ın ana haber bültenlerinde ilk sırada

Fethullah Gülen’in vefat haberini flaş olarak veren Yunanistan'ın televizyon kanalları, Gülen’in eğitim, demokrasi, dinlerarası diyalog ve kültürler arası köprüler kurulmasına ilişkin fikirlerinin milyonlarca insana ilham kaynağı olduğu vurgulandı.

ATİNA – Yunanistan televizyon kanalları, ana haber bültenlerinde Fethullah Gülen’in vefat haberine geniş yer verdi. Gülen’in röportajlarından bölümlere de yer verilen haberlerde, Gülen’in eğitim, demokrasi, dinlerarası diyalog ve kültürler arası köprüler kurulmasına ilişkin fikirlerinin milyonlarca insana ilham kaynağı olduğu vurgulandı.

MEGA TV: TÜM DÜNYADA FLAŞ HABER

Yunanistan’ın ilk özel televizyonu Mega TV, sabah haberleri kuşağında emektar gazeteci Yordanis Hasapopulos, “Gerçekten büyük bir haber. Tüm dünyada son dakika olarak verilen flaş bir gelişme.” sözleriyle habere yer verdi. Sunucunun söz verdiği muhabir, “Pensilvanya’da uzun yıllardan bu yana sürgünde yaşayan Fethullah Gülen, 86 yaşında hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı. Türkiye için çok önemli bir şahsiyet olan Gülen’in 2013 yılında Türk hükümetinin karıştığı ekonomik skandalın ardından Erdoğan tarafından suçlandığını aktarıldı. Gazeteci Hasapopulos, 2016’daki başarısız darbe girişiminin ardından binlerce Gülen sempatizanının hapishanelerde çürütüldüğünü belirtti. Enes Kanter’i programlarında ağırladıklarını anlatan sunucular, Erdoğan’ın Kanter’e ve Gülen’e suikast yapmayı planladığını da hatırlattı.

ERT: GÜLEN EN ÇOK KONUŞULAN KİŞİYDİ

Öte yandan devlet televizyonu ERT, sabah kuşağı haber programında, yayın akışını keserek İstanbul’daki muhabirinden gelişmeleri aldı. Yanis Mandalidis, “Gülen’e yakın kaynakların aktardağına göre Fethullah Gülen, 86 yaşında hayatını kaybetti.” dedi. Gülen’e Türk hükümeti tarafından birçok suçlama yöneltildiğini aktaran Mandalidis, “Gülen, modern Türkiye tarihinin en çok konuşulan ve tartışılan şahsiyeti. Çok fazla destekçisi bulunan bir Hareket’e liderlik yapıyordu.” ifadelerini kullandı. Program sunucuları ise Erdoğan’ın ‘Gülenist’ olarak tanımladıkları her seviyede çok sayıda insanı hapse attığını ve işlerine son verdikleri değerlendirmesinde bulundu.

ALPHA TV GÜLEN RÖPORTAJINI YENİDEN YAYINLADI

Alpha TV de akşam bülteninde Gülen’in vefat haberine geniş yer ayırdı. Gülen’i “İslam’ın en aydınlık yüzü” olarak tanımlayan kanal, Gülen ile 2022’de yaptığı röportajı yeniden yayınladı. Gülen’in şiddetin her türüne karşı olduğu, demokrasinin destekçisi, darbelerin ise karşısında bulunduğu vurgulanan haberde, “Bir gece ansızın gelebiliriz” tehditleriyle Erdoğan’ın Türk-Yunan ilişkilerinde gerginlik çıkardığı bir dönemde, aksine Gülen’in çok barışçıl mesajlar verdiği kaydedildi. Alpha’ya verdiği röportajda Gülen, “Bizimkiler adeta sarhoş gibi davranıyorlar. Son zamanlarda bizimki (Erdoğan) delice şeyler konuşuyor. Adalara gidecek, baskın yapacak, işgal edecek…Herkes yerinde kalsın!” şeklinde konuşmuştu.

Röportajın devamında Gülen, “Yunanistan küçük bir ülke olmasına rağmen göçmen ve mültecilere yönelik yaklaşımı takdire şayan. (Erdoğan) Son yıllarda bu atmosferi bozmak ve suyu bulandırmak için çalışıyor… Yunanistan her zaman dünyadaki tüm kültürlerin gelişimi için bir dayanak noktası olmuştur.” ifadelerini kullanıyor.

Alpha TV, milyonlarca insanın Gülen’in eğitim, dinler arası diyalog, kültürler arası köprüler kurulması ve barışçıl söylemine inanarak fikirlerini benimsediğini vurguladı.

LIVAS: HAREKET DAĞILMAZ

Alpha TV’ye konuşan Ionio Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sotiris Livas, Gülen Hareketi’nin dağılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Gülen Hareketi üzerine akademik çalışmalarıyla bilinen Livas, son dönemde kendisini geri plana çeken Gülen’nin ardından özellikle Batı ülkelerinde kendine yer bulan Hareketin dağılmasının beklenmemesi gerektiğini vurguladı.

SKAI TV: GÜLEN DARBELERE KARŞIYDI

Ülkenin bir diğer etkili kanalı Skai Tv de ana haber bülteninde Gülen’in hayatını kaybettiğini duyurdu. İslam’ın mutedil yüzünü temsil ettiği belirtilen haberlerde, çok büyük bir eğitim ağı kurulduğu vurgulandı. Erdoğan tarafından yöneltilen suçlamalara da yer verilen haberlerde, Gülen’in ölüm haberinin Türk medyasında sevinçle karşılandığı belirtildi. Gülen’in darbelere karşı olduğuna ilişkin verdiği röportajlardan bölümlerin ekrana getirildiği haberde, binlerce insanın cadı avına maruz kaldığı, bir bölümünün ise ülkeyi terketmek zorunda kaldıkları aktarıldı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÇOK OKUNANLAR

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com