Kenya’dan resmî açıklama: Kaçırılan Türk vatandaşları iade edilmiş

Kenya Dışişleri Bakanı Kipkori Sing’oei, yaptığı açıklamada BM koruması altında olan ve kaçırılan 4 Türk vatandaşının Türkiye'ye iade edildiğini duyurdu.

  • ü
  • 21 Ekim 2024
  • ü
  • Dünya

Kenya’da cuma günü silahlı kişilerce kaçırılan 4 Türk vatandaşının Türkiye’ye gönderildiği resmen doğrulandı. Kenya Dışişleri Bakanı Kipkori Sing’oei, konuyla ilgili açıklamasında, “4 Türk vatandaşı, Türk hükümetinin talebi üzerine cuma günü ülkelerine gönderildi. Türk hükümeti, insan haklarını koruyacağına dair güvence verdi.” ifadelerini kullandı.

Cuma günü sabah saatlerinde 4 farklı noktada yapılan operasyonla 7 kişi kaçırılmış, ardından üç kişi şehrin farklı yerlerinde bırakılmıştı. Kenyalı Bakan’ın açıklamasına göre; Mustafa Genç, Alparslan Taşçı, Hüseyin Yeşilsu ve Öztürk Uzun uluslararası hukuka aykırı olarak Türkiye’ye gönderilmiş. Kenya hükümeti, BM’nin koruması altında olan insanları Türkiye’ye teslim etmiş.

İŞTE RESMÎ AÇIKLAMA

Kenya Dış İşleri Bakanlığı yayınladığı yazılı mesajla, geçen Cuma günü kaçırılan Bilgisayar öğretmeni Mustafa Genç, Mimar Hüseyin Yeşilsu, Türkçe öğretmeni Alparslan Taşçı ve Meslek Öğretmeni Öztürk Uzun’dan oluşan dört eğitimcinin Türkiye’ye ye teslim edildiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Dr. A. Korir Sing’Oei tarafından yapılan yazılı açıklamada, sözkonusu şahısların 18 Ekim’de teslim edildiğini belirtti.Kenya Başbakanlık Kabine Sekreteri ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan resmi bir açıklamada, Kenya’nın dört Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını, Türkiye hükümetinin talebi üzerine, 18 Ekim 2024 Cuma günü ülkelerine geri gönderdiğini teyit ettiklerini söyledi. Açıklama; şöyle; “Kenya, iki ülke arasındaki sağlam tarihsel ve stratejik ilişkiler ile ikili anlaşmalar doğrultusunda bu talebi kabul etmiştir. Geri gönderilen dört kişi, Kenya’da mülteci olarak yaşamaktaydı.

Ayrıca, Kenya Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı, geri gönderilen kişilerin ulusal ve uluslararası hukuka uygun olarak onurla muamele göreceğine dair Türk makamlarından teminat almıştır. Kenya, geri gönderilen kişilerin gizliliğini koruma sözü vermekte ve dava ile ilgili olarak medyaya daha fazla bilgi verilmeyeceğini, devam eden ajanslar arası inceleme tamamlanana kadar medya sorularına yanıt vermeyeceğini ifade etmektedir.Kenya, uluslararası topluma mülteci haklarının korunması ve teşvik edilmesine yönelik bağlılığını bir kez daha teyit etmektedir. Bu doğrultuda, ülkede ikamet eden 780.000’den fazla mültecinin hakları, refahı ve esenliği, hükümetin öncelikli konusu olarak kalacaktır. Kenya Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Dr. A. Korir Sing’Oei”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com