‘Neruda’nın Postacısı’ kitabının yazarı Antonio Skarmeta hayatını kaybetti

1994'de beyazperdeye uyarlanan 'Neruda’nın Postacısı'kitabının yazarı Antonio Skármeta hayatını kaybetti. Latin Amerika edebiyatında bir mihenk taşı olan ünlü Şilili yazar 83 yaşındaydı

  • ü
  • 17 Ekim 2024
  • ü
  • Kültür

Yazar Antonio Skarmeta (FOTOĞRAF: MARTIN BERNETTI / AFP)

Latin Amerika edebiyatının referans noktalarından biri olan ünlü Şilili yazar Antonio Skarmeta, 83 yaşında hayatını kaybetti. 2003 yılında ‘Baile de la Victoria’ ile Planeta Ödülü’nü kazanan Skármeta, eserlerinin film uyarlamaları ve özellikle beyazperdeye aktarılan ‘Il Postino’ veya ‘Neruda’nın Postacısı’ filmleriyle tanınıyor.

Kasım 1940’ta Şili’nin kuzeyindeki Antofagasta şehrinde doğan Antonio Skarmeta Vraničić, Şili’nin en yaratıcı ve etkili entelektüellerinden biri olarak biliniyordu. Hayat ve felsefeye yoğunlaştığı metinleri ile doğuştan bir hikaye anlatıcısı olarak tanımlanıyordu.

Şili Üniversitesi Felsefe ve Eğitim Bölümü’nden mezun olan sanatçı, Julián Marías ve José Ortega y Gasset’in öğrencisi olan İspanyol düşünür Francisco Soler Grima’nın etkisi altında büyüdü.

JULİO CORTAZAR ÜZERİNE TEZ YAZDI

Jean-Paul Sartre, Albert Camus ve Martin Heidegger’in düşüncelerinden de etkilenen yazar, bir yıl sonra Fulbright bursu kazandı ve New York’taki Columbia Üniversitesi’ne gitti. Burada Latin Amerikalı yazar Julio Cortazar’ın anlatısı üzerine tez yazdı.

Ancak dünya çapında ün, ona romanları ve özellikle de bazılarının film uyarlaması yoluyla geldi. Özellikle, iki filmin yapıldığı ‘Ardiente Paciencia’ (Ateşli Sabır-1983) adlı kitabından: Biri aynı başlık altında, diğeri ise en ünlüsü olan ‘Neruda’nın Postacısı’ olarak.
Solcu bir entelektüel olan, Skármeta, ülkeyi Latin Amerika’nın en kanlı diktatörlüklerinden birine sürükleyen General Augusto Pinochet liderliğindeki askeri darbenin (1973) ardından Şili’yi terk etmek zorunda kaldı.

 

BEYAZPERDE’NİN KÜLTLERİ ARASINDA

Arjantin ve diğer ülkelerden geçtikten sonra, 1981’de Almanya’ya yerleşen Skármeta burada Neruda’nın postacısının hikayesini önce Alman radyosu için sonra da senaryo olarak inşa etti. Eser büyük bir başarı yakaladı, otuz kadar dile çevrildi, filme, tiyatroya, operaya ve radyoya uyarlandı.

Beyazperdenin kültleri arasında yer alan ‘Neruda’nın Postacısı’ filmi ise 1994’te İtalya – Fransa – Belçika ortak yapımı olarak çekildi, İngiliz yönetmen Michael Radford tarafından yönetildi.

Fransız aktör Philippe Noiret’nin şair Pablo Neruda’yı canlandırdığı filmde, postacıyı ise Massimo Troisi canlandırdı. ‘Neruda’nın Postacısı’nda olaylar, 1969 yılında Şili kıyılarındaki küçük Isla Negra kasabasında geçiyor. Köyün postacısı genç Mario’nun mektup götürdüğü tek bir kişi vardır: Kasabada sürgünde olan Şilili ünlü şair Pablo Neruda.

Skármeta diktatörlüğün sona erdiği yıl olan 1989’da Şili’ye döndü ve Almanya‘da üniversite profesörü, akademisyen ve hatta diplomat olarak hayatına orada devam etti. 7 Eylül 2015’te, Şili Dil Akademisi’nin tam üyesi seçildi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com