Türkiye, Eurofighter izni için mültecileri iade almayı kabul etti

Rus malı S400’ler nedeniyle F35 programından atılan Türkiye, alternatif arayışında. İspanya, İngiltere, İtalya ve Almanya ortak üretimi Eurofighter uçaklarını almak isteyen Ankara, üç ülkenin onayını aldı. Berlin’in ayak diremesini ise, Almanya’da oturum reddi almış Türk ve başka milletlerden göçmenleri kabul ederek aşmayı planlıyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere 19 Ekim’de İstanbul’da olacak. İki lider arasındaki görüşmeler beş madde üzerinde yoğunlaşırken, en büyük pazarlık Almanya’nın Eurofighter uçaklarının Türkiye’ye satılması için Ankara’nın ne kadar göçmen kabul edeceği konusunda olacak.

S400 YÜZÜNDEN F35’TEN OLDU

2016’daki darbe girişiminden sonra beklenmedik bir şekilde Rus malı S400 hava savunma sistemini envaterine koyan Ankara, bu nedenle ABD’nin yaptırımına maruz kaldı. Washington’un tüm uyarılarına rağmen Rus malı silah sistemini satın alınca, uzun yıllardır önemli bir ortağı olduğu ve bugüne kadar 1.5 milyar dolar para yatırdığı F35 programından atıldı. Hatta üretimi tamamlanmış ve Türkiye’ye teslim edilmeye hazır uçakları bile alamadı. Paketini bile açmadan duran S400’ler yüzünden hava savunmasında büyük açık ortaya çıkınca, Ankara, ABD’den yeni bir parti F16 almak için büyük çaba verdi. Uzun süren çetin pazarlıkların ve belirsiz tavizlerin ardından yeni F16 ve eski uçakların modernizasyonu anlaşmasına imza atıldı. Ankara bu arada gelişmiş F35’lerin eksikliğini doldurmak için Avrupa üretimi Eurofighter uçaklarının da peşine düştü.

ALMANYA SIKI PAZARLIK YAPIYOR

İspanya, İngiltere, İtalya ve Almanya ortak üretimi Eurofighter alımı için ilk ülkeden onay alan Ankara, uzun pazarlıklara rağmen Berlin’deki Scholz hükümetini ikna edemedi. Uçakların satılması konusunda sert maddeler öne süren Almanya, Eurofighter’lerin Yunan adalarının üzerinde uçmasına izin vermeyeceğini belirtti. Bu şartlı anlaşma teklifinin üzerine eklenen son madde ise, Berlin’in izni karşılığında Türkiye’nin Almanya’da siyasi iltica talepleri reddedilmiş 15 bine yakın Türk vatandaşını peyderpey geri alması oldu.

PAZARLIK GÖÇMEN SAYISINDA

Alman medyasında yer alan haberlere göre bu hafta Türkiye’ye gelecek Scholz’un çantasında Eurofighter izni karşılığında yine Almanya’da red almış Suriye ve Afgan vatandaşlarının da Türkiye’ye gönderilmesi var. Berlin, hava savunmasında büyük zafiyetler yaşayan Ankara’nın içinde olduğu durumu lehine çevirmek için sıkı pazarlık yapıyor. Almanya’da iltica talebi reddedilen Türkler’in iadesinin kabul edilmesinden sonra paketin içine yine red almış Afgan ve Suriyelileri de eklemek istiyor. Şam’da Esad, Kabil’de Taliban rejimi ile pazarlık masasına oturmak istemeyen Berlin, böylece tek muhatap ile çok sayıda istenmeyen kişiden kurtulmayı planlıyor.

ALMAN BAKAN DOĞRULADI

Almanya ve Türkiye arasında mültecilerin iadesi konusunda bir uzlaşmaya varıldığı geçtiğimiz haftalarda Alman medyasına yansımıştı. Almanya’da sığınma başvurusunda bulunan 15 bine yakın Türk vatandaşının sınır dışı edilmesi konusunda Almanya ile Türkiye arasında bir mutabakat olduğu bildirildi. Haftalık 500 Türk vatandaşının tarifeli seferler ile Türkiye’ye gönderilmesi planlanıyor. Türk Dışişleri Bakanlığı mutabakatı reddetse de, Alman İçişleri Bakanı Nancy Faeser bunu doğruladı. ‘’Anlaşma ile Türkiye’ye geri dönüşlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Türkiye’lye Almanya’da kalmasına izin verilmeyen vatandaşlarını daha hızlı geri almasını konusunda anlaştık’’ dedi.

DİĞER GÜNDEM SAVAŞLAR

Scholz’un çantasındaki diğer konular arasında Ankara’nın Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşındaki tutumu ile Orta Doğu’daki gergin durum da var. Görüşmede ikili ve ekonomik konuların da gündeme gelmesi bekleniyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com