İHA-SİHA vergisi: Kredi kartlarından savunma sanayi katılma payı alınacak

AKP’nin hazırladığı yeni kanun teklifine göre; Savunma Sanayi Destekleme Fonu için yeni kaynaklar oluşturulacak. Limiti 100 bin TL ve üzeri olan kredi kartlarından yıllık 750 TL savunma sanayine katkı payı alınacak. Gayrimenkul alım satımında da katkı payı verilecek.

  • ü
  • 11 Ekim 2024
  • ü
  • Ekonomi

AKP’nin savunma sanayi ile ilgili düzenlemeler içeren 12 maddelik kanun değişikliği teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu.

Savunma sanayine kaynak oluşturmak için; vergi beyannamelerinden damga vergisi tutarının yarısı, tapu ve kadastro, noter işlemlerinden maktu tutarda, limiti 100 bin Türk lirası ve üzerinde olan kredi kartlarının sahiplerinden her bir kart başına yıllık olarak belirlenen maktu tutarda katılma payı alınacak.

Teklifin detayları ile ilgili açıklamayı AKP Grup Başkanı Abdullah Güler yaptı. Güler teklifin gerekçesini açıklarken Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail’in saldırıları başta olmak üzere artan gerilime işaret etti.

Güler, “İsrail Lübnan’ı ve İran’ı hedefe koyan bir saldırı silsilesi sürdürüyor. Bir sonraki hedefin Türkiye olmayacağının garantisi yok. Tüm bunlar yaşanırken sınırımızdaki terör koridoru kurma çabaları bitmiş değil. Coğrafi olarak tüm bu sıcak gelişmelerin tam ortasındayken, bizim savunma sanayimizi her zamankinden daha güçlü hale getirmemiz şarttır” dedi.

GAYRİMENKUL ALIM SATIMINDA DA PAY ALINACAK

Güler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonunun sağlanması amacıyla oluşturulan Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na kaynağın arttırılması için yeni düzenlemeler yapıldığını anlattı. Teklife göre bu düzenlemeler şöyle olacak:

-Vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar

-Gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, tapuda yapılan diğer işlemlerden 375 lira

-Noterlerde yapılan sıfır araç tescillerinde 3.000 lira, ikinci araç alım satımında 1.500 lira, diğer işlemlerden 75 lira

-Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira Savunma Sanayii Destekleme Fonuna katılma payı alınacak.

MOTOSİKLETLERE VERGİ

Tahsil edilirken Sanayii Destekleme Fonu’na pay ayrılan Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde de yeni düzenleme yapılıyor. Buna göre halen vergilendirilmeyen motor silindir hacmi 100 cm³’ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletler de motorlu taşıtlar vergisinin kapsamına alınacak. Bunlar tarifenin en düşük tutarı ile vergilendirilecek.

Özel Tüketim vergisinde drone’lar ve ÖTV matrahı 5 bin TL üzerinde olan kol saatleri verginin kapsamına alınacak.

ERDOĞAN: DÜŞÜNÜN BİR MERMİNİN FİYATI NEDİR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019’un Şubat ayında yaptığı konuşmada artan enflasyona yönelik tepkilere ilişkin  “Ne diyorlar patlıcan, sivri biber, domates; düşünün bir merminin fiyatı nedir?” diyerek yanıt vermiş, askeri operasyonlar için mermiye ihtiyaç olduğunu iddia etmişti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com