Emekli zammında ‘Ali Cengiz Oyunu’: 6 milyon emekli yüzde 33 zam alacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan yüzde 5 zamla birlikte 42,5 değil ortalama yüzde 33 zam alacağı belirtildi. Maaşı 7 bin 500 TL olan SSK ve Bağ Kur emeklileri, yüzde 33 artışla 10 bin TL almaya başlayacak.

Haftalardır merak konusu olan SSK ve Bağ Kur emeklilerinin ek zammı ile emekli taban maaşları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ilave yüzde 5 zam yapılırken emekli taban maaşı da 10 bin TL oldu.

Böylece memur ve memur emeklisi yüzde 49 zam alırken SSK ve Bağ Kur emeklisini ‘resmi zammı’ yüzde 42,5 oldu. Ancak ‘kök maaş’ uygulaması nedeniyle gizlenmeye çalışılan başka bir gerçek daha var. 6 milyon emekli gerçekte 42,5 değil yüzde 33 zam alacak. Zira halen 6 milyon emeklinin talim ettiği en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL iken bu rakam 10 bin TL olacak. Buna göre maaşı 7 bin 500 TL olan SSK ve Bağ Kur emeklileri, yüzde 33 artışla 10 bin TL almaya başlayacak.

Peki bu karmaşanın nedeni nedir?

Emeklinin yüzde 42,5 zammı neden buhar olacak?

Bu karmaşanın sebebi, kök maaş uygulaması.

Kök maaş; emeklinin çalışması karşılığında ödediği primler dikkate alınarak hesaplanan gerçek maaşını ifade ediyor. Ancak emekli maaş bağlama oranları o derece düşürüldü ki, asgari ücret seviyesinde prim ödeyen bir kişinin 2024 yılındaki emekli kök maaşı 5 bin TL civarında oluyor.

Kök maaşların bu derece düşük kalması üzerine de taban maaş uygulaması başlatıldı.
Taban maaş; bütün emekliler için kök maaşı ne kadar olursa olsun en düşük ödenmesi gereken rakamı ifade ediyor. Kök maaş, Hazine desteğiyle belirlenen taban maaşa yükseltiliyor. İşte bu rakam; 7 bin 500 TL’den 10 bin TL’ye çıkarıldı.

YÜZDE 42,5 ZAM BUHAR OLUYOR; EMEKLİNİN CEBİNE YÜZDE 33 ZAM GİRİYOR!

“Ali Cengiz Oyunu” tam da burada devreye giriyor.

Emekli zamları, taban maaşa değil kök maaş yapılıyor. Örneğin kök maaşı 6 bin olan bir emekliye yüzde 42,5 zam yapılıyor. Maaşı 2 bin 550 artışla 8 bin 550 TL oluyor. Hazine desteğiyle de 10 bin TL ödenecek. Bu kişi kağıt üstünde yüzde 42,5 zam almış görünüyor.

Peki gerçekten bu kadar zam alacak mı? Gelin yakından bakalım.

Sö konusu bu emekliye; kök maaşı düşük kaldığı için halen 6 bin TL değil 7 bin 500 TL ödendiğini dikkate aldığımızda, maaşı 7.500 TL’den 10 bin TL’ye çıkıyor. Gerçek artış oranı da 7 bin 500 TL’nin 10 bin TL olmasıyla yüzde 33 oluyor.

Yani kağıt üstündeki zam, emeklinin cebine yansımadan buhar oluyor. Bu durumda olan yaklaşık 6 milyon SSK ve Bağ Kur emeklisi var. Dolayısıyla milyonlarca emeklinin cebine yansıyan gerçek zam yüzde 42,5 değil yüzde 33 oldu.

KÖK MAAŞ HEP DÜŞÜK TUTULUYOR!

Emekli zamlarının taban maaş değil de kök maaş yapılması nedeniyle emekli maaşları hep düşük kalıyor. Düşük kalan kök maaş, Hazine desteğiyle taban maaşa çekiliyor. Ancak gelinen noktada kök maaşların hayatın gerçeklerinden bütünüyle kopuk olması ve sosyal yardım dahi sayılamayacak düzeyde kalması, bu konuda bir düzenleme yapılmasını zorunlu kılıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com