Ceza hukukçusu Sözüer’den Cem Garipoğlu tepkisi: Mezardan çıkmayan kefen, Cumhuriyet Savcılığına giydirilmiştir

Ünlü ceza hukukçusu Adem Sözüer, Münevver Karabulut'un katili Cem Garipoğlu'nun mezarının açılmasıyla ilgili süreci değerlendirdiği yazıda Adalet Bakanlığı'na çok sert tepki gösterdi. Sözüer, "Ortaya kabri açtıracak yeni bir delil mi çıktı? Eğer böyle bir delil yoksa ve mezar açılması gerekiyorduysa bu kadar zaman niye beklendi? Değişen ne oldu?" diye sordu.

  • ü
  • 06 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Mevcut Türk Ceza Kanunu (TCK) mimarlarından Prof. Dr. Adem Sözüer, Cem Garipoğlu’nun mezarının açılmasıyla ilgili süreç için sert eleştirilerde bulundu. Sözüer, “On yıl sonra mezardan çıkmayan kefen, Adli Tıp Kurumu, İnfaz kurumu ve Cumhuriyet Savcılığına giydirilmiştir” dedi.

İstanbul’da 15 yıl önce katledilen Münevver Karabulut’un katili Cem Garipoğlu’nun 2014 yılında cezaevinde intihar ettiği öne sürülmüştü. Garipoğlu’nun intihar etmediği, hayatta olduğu yönündeki iddialar uzun yıllar boyunca konuşuldu. Ailesinin ‘Fethi Kabir İşlemi’ talebinin kabul edilmesi üzerine katil Cem Garipoğlu’nun mezarı geçen gün açıldı. Mezardan çıkarılan ceset tabuta konularak incelenmek üzere Adli Tıp’a götürüldü.

Mezarın yeniden açılması farklı tartışmaları da beraberinde getirdi. Avukat Rezzan Epözdemir, Garipoğlu’nun mezarından kefen çıkmadığını açıkladı.

Hukukçu, Prof. Dr. Adem Sözüer, bu gelişmelere dair sosyal medya hesabından bir açıklama yayımladı.

‘YENİ BİR DELİL Mİ ÇIKTI, DEĞİŞEN NE OLDU?’

“On yıl sonra mezardan çıkmayan kefen, Adalet Bakanlığı tarafından kendine bağlı Adli Tıp Kurumu, İnfaz kurumu ve Cumhuriyet Savcılığına giydirilmiştir” diyen Sözüer, “Ceza adaletine güvenin kökünden sarsıldığı bir ortamda, Bakanlık bir çok kamu görevlisini, intihar etmeyen kişiyi cezaevinden kaçırma fiilinin olağan şüphelisi haline getirmiştir. Adalet Bakanlığı bir inceleme yapıp da bu üç kurumdaki çok sayıdaki yetkilinin intiharı ve müntehirin kimliğini tespit eden işlemlerde bir sahtecilik veya usulsüzlük mü tespit etti de fethi kabir işlemi yapıldı? Yıllardır fethi kabir talebi kabul edilmemişken, ortaya kabri açtıracak yeni bir delil mi çıktı? Eğer böyle bir delil yoksa ve mezar açılması gerekiyorduysa bu kadar zaman niye beklendi? Değişen ne oldu?” diye sordu.

‘ŞİMDİ DNA İNCELEMESİNE KİM GÜVENİR?’

“Şimdi kurumun yapacağı DNA incelemesine kim güvenir?” diye soran Sözüer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Adalet Bakanlığı iddialar üzerine bir inceleme yaptı da; ölü muayenesinde, otopsi işleminde, teşhiste, kamera kayıtlarında, defin ve savcılık işlemleri gibi bir çok resmî işlemde bir sahtecilik veya usulsüzlük mü tespit etti? Adli Tıp Kurumu’nun otopsisine güvenilmedi, mezar açıldı peki şimdi kurumun yapacağı DNA incelemesine kim güvenir? 10 yıllık sürede mezara müdahale edilip edilmediği bakımından bir inceleme yapıldı mı? Bu sorulara ne cevap verilirse verilsin, şüphe ve komplo teorileri sürecektir.”

İMAMOĞLU HATIRLATMASI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na açılan ‘ahmak’ davasına da değinen Sözüer şunları söyledi:

“İstanbul seçimlerinin iptali sonrası süreçte, bazı ‘hakim ve savcılara’, ‘ahmak’ davaları açtırıp, siyasi rakipleri tasfiye girişimleri ile ceza adalet sistemini yaşayan ölü haline getirenler, şimdi de savcıların, kolluğun, adli tıp uzmanlarının üzerine töhmetli ölü toprağı serpilmesine göz yumarak, adalet sistemini diri diri gömmüşlerdir. Ama bir gün Ceza adaleti de hukukun gelmesiyle elbette hayata dönecektir.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com