Türkiye’de bir öğretmene kaç öğrenci düşüyor? Dünyada durum ne?

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2022 verilerine göre, Avrupa’da öğretmen başına düşen öğrenci oranında Türkiye, Hollanda ve Fransa’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye'de bir öğretmene ortalama 14,4 öğrenci düşerken, bu oran ilkokullarda 17,5’e kadar çıkıyor.

Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü bu eğitim öğretim yarı yıl karne törenini Yunusemre ilçesi Kemal Pınar ilkokulunda gerçekleştirdi. .İl genelinde bulunan 17 ilçeye bağlı 1163 okulda eğitim öğretim gören 266 bin 306 öğrenci 19 bin öğretmenlerinin kendilerine verdiği dersleri başarılı şekilde yerine getirerek 1. Dönem Karne coşkusu yaşadı. . Kemal Pınar ilkokulundaki resmi karne törenine Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay,Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici,Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Yıldıray Demirtaş, Milli Eğitim İl Müdür yardımcıları,İlçe Müdür yardımcıları,okul müdürü ve öğretmenler katıldı.

Tüm dünyada saygın bir meslek olarak değerlendirilen öğretmenlik bazı ülkelerde hak ettiği saygıyı görmüyor. Gelişmiş ülkeler öğretmenler için çok özel programlar uyguluyor ve yeni nesilleri yetiştirmeleri için iyi imkanlarla istihdam ediyor. Öğretmenlerin başarılarında en önemli unsurlardan biri ide ilgilenebilecekleri kadar öğrenci ile muhatap olmaları. Peki, Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de bir öğretmene kaç öğrenci düşüyor? Türkiye kaçıncı sırada?

EN YOĞUN ÖĞRETMENLER HOLLANDA’DA

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre 2022 yılında bir öğretmen başına en çok öğrenci düşen ülke Hollanda oldu. Hollanda’da bir öğretmene 16 öğrenci düşüyor. Hollanda’dan sonra en çok öğretmen-öğrenci oranı ise 15 ile Fransa’da.

Avrupa Birliği (AB) ortalaması ise 12,1. Veriler ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan toplam öğretmen sayısına düşen öğrenci sayısı oranlanarak hesaplandı.

TÜRKİYE 3. SIRADA

Avrupa’da bir öğretmen başına en çok öğrenci düşen üçüncü ülke Türkiye oldu. 2022 yılında Türkiye’de bir öğretmene 14,4 öğrenci düşüyor. Türkiye’nin ardından 14,2 ile Slovakya; 14 ile Romanya; 13,3 ile Almanya, 13 ile Çekya ve 12,9 ile İrlanda yer alıyor.

EN DÜŞÜK ORAN YUNANİSTAN’DA

Öğretmen başına öğrenci oranında en az Yunanistan oldu. Yunanistan’da bir öğretmene 8,3 öğrenci düşüyor. Lüksemburg’da ise 8,5 ve Malta’da 8,7 oranında takip ediyor.

TÜRKİYE’DE EN BÜYÜK YOĞUNLUK İLKOKULLARDA

Eurostat verilerine göre 2022 yılında Türkiye’de en çok öğrenci yoğunluğu ilkokullarda. İlkokullarda bir öğretmen başına 17,5 öğrenci düşüyor. Ortaokulda ise bu oran 13,6 iken lisede 12,8.

Türkiye’deki öğretmene binen öğrenci yoğunluğu yıllar içerisinde hafif de olsa azaldı. 2013 yılında bir öğretmen başına neredeyse 20 öğrenci düşüyordu. 2013’deki Türkiye ortalaması ise şu andaki en yüksek ülkeden bile çok daha yüksekti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com