Kız Çocukları Davası ve Türkiye’deki keyfi gözaltılar AGİT gündemine taşındı

Merkezi Brüksel'de bulunan Solidarity With Others derneğinden Coşkun Yorulmaz, Türkiye'deki hak ihlallerini AGİT gündemine taşıdı.

  • ü
  • 03 Ekim 2024
  • ü
  • Dünya

Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı (AGİT) tarafından her yıl düzenlenen  ‘İnsan Boyutu Konferansı 2024’ konferansı Polonya’nın başkenti Varşova’da yapıldı. Üye ülkelerden üst düzey bürokratların katıldığı toplantıda, merkezi Brüksel’de bulunan Solidarity With Others derneğinden Coşkun Yorulmaz, Türkiye’deki hak ihlallerini AGİT gündemine taşıdı.

Yorulmaz, Türkiye’deki keyfi gözaltılar, terörle mücadele yasalarının kötüye kullanılması ve Avrupa İnsan Hakları (AİHM) kararlarının uygulanmaması başta olmak üzere hukuksuz uygulamalar hakkında bir konuşma yaptı.

‘TERÖRLE MÜCADELE YASALARI KÖTÜYE KULLANILIYOR’

Resmi rakamlara göre 2024 yılının Temmuz ayı itibariyle, Türkiye’de 700 binden fazla kişinin terörle mücadele mevcuatı kapsamında koruşturulduğunu, 300 binden fazla kişinin gözaltına alındığını, en az 100 bin kişinin hapse atıldığını dile getiren Coşkun Yorulmaz, “Öte yandan, 2015-2021 yılları arasında 18 yaşın altındaki 15 binden fazla çocuk terörle ilgili suçlardan yargılanmıştır.” dedi.

1 GÜNDE 500 GÖZALTI

Kitlesel tutuklamaların devam ettiğini kaydeden Yorulmaz, bu yılın Mayıs ayında sadece bir günde ülke çapında düzenlenen bir polis operasyonunun parçası olarak 500’den fazla kişi tutuklandığını açıkladı.

“Türkiye’nin terörle mücadele yasalarını kötüye kullanmasının boyutları, uluslararası insan hakları organlarının tepkisini çekmeye devam ediyor. BM Keyfi Gözaltılar Çalışma Grubu, Gülen Hareketi ile bağlantılı oldukları iddiasıyla bireylerin yaygın ve sistematik bir şekilde hedef alınmasının insanlığa karşı suç teşkil edebileceğine dair derin endişelerini dile getirmiştir.” ifadelerini kullanan Yorulmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’nin terörle mücadele yasalarını aşırı geniş bir şekilde uyguladığını ve herhangi bir silahlı eylemle bağlantılı olduklarına dair kanıt bulunmayan kişilerin keyfi olarak kovuşturulmasına izin verdiğini sürekli olarak tespit etmiştir.
İnsan hakları avukatları olarak, ne yazık ki Türkiye’de, daha önce terörle mücadele yasaları kapsamında yargılanmış kişilerin çocuklarının da hedef alındığı bir eğilimin ortaya çıktığını gözlemliyoruz.”

GÖZALTINA ALINAN ÇOCUKLAR AGİT GÜNDEMİNE TAŞINDI

AGİT ve üye devletleri söz konusu yargılamaları yakından izlemeye davet eden Coşkun Yorulmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yılın Mayıs ayında, İstanbul Polisi ayrı operasyonlarda, yaşları on üç ile on yedi arasında değişen on beş çocuğun da aralarında bulunduğu kırk kişiyi silahlı terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle gözaltına almıştır. Çocuklar daha sonra avukatları veya psikologları olmadan sorgulandıklarından, sorgu sırasında sürekli tehdit edildiklerinden ve sözlü tacize uğradıklarından, yaklaşık 24 saat gözaltında tutulmalarına rağmen kendilerine yemek verilmediğinden şikayetçi oldular. Ayrıca kendi ebeveynleri aleyhinde tanıklık etmeleri için baskı gördüklerini de belirtmişlerdir. Davaları geçen hafta İstanbul’da bir ağır ceza mahkemesi tarafından görüldü. Çocuklar aleyhindeki deliller, birlikte ders çalışmak için birbirlerinin evlerinde buluşmak, birlikte alışveriş merkezlerine gitmek ve garip bir şekilde birlikte bowling oynamak gibi sosyal davranışlardan başka bir şey içermiyor. Tüm bu masum sosyal davranışlar polis gözetim ekipleri tarafından kaydedildi ve mahkemeye askere alma faaliyeti olarak sunuldu. Çocukların bir sonraki duruşması birkaç ay sonra Aralık ayında İstanbul’da yapılacak. Türk makamları belki de bunu, üyesi olduğu uluslararası kuruluşlara ve tabii ki tüm dünyaya, sınırları içerisinde hukukun üstünlüğünün hala geçerli olduğunu göstermek için bir fırsat olarak değerlendirebilir.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com