Rahmi Koç’tan ‘yatırım’ tavsiyeleri: Beş işe yatırım yaptık, dördü battı

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, girişimcilere yönelik verdiği tavsiyelerde kendi deneyimlerinden de örnekler sundu. Koç, bundan 20 yıl önce beş farklı girişime yatırım yaptıklarını, ancak sadece birinin başarıya ulaştığını açıkladı. Koç, “Birinin kazancı, diğer dört yatırımın zararını karşıladı ve bir miktar da kar elde ettik" dedi.

  • ü
  • 30 Eylül 2024
  • ü
  • Ekonomi

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, girişimcilere yol gösteren tavsiyeler verirken, kendi girişimcilik serüveninden de çarpıcı örnekler paylaştı. “20 yıl önce beş farklı işe yatırım yaptık. Bunlardan sadece biri başarılı oldu, diğer dört tanesi yürümedi. Ancak birinin kazancı, diğerlerinin zararını kapattı ve bir miktar da kar elde ettik,” diyen Koç, kazançlı çıkan tek yatırımın hava vinç işi olduğunu belirtti.

Özellikle GSM sektörüne girmedikleri için pişmanlık duyduğunu daha önce de belirten Koç, girişimcilikteki risklerin altını çizdi.

Rahmi Koç, Fast Company dergisine verdiği röportajda, girişimcilik dünyasındaki trendleri değerlendirerek, “Benim iş hayatım boyunca birçok moda yatırım alanı oldu. Bir dönem herkes tekstil, iplik işine giriyordu, sonra domates salçası ve ihracat revaçtaydı. Şimdilerde ise startuplar çok konuşuluyor. Eğer iyi yönetir ve hedeflerinizi doğru belirlerseniz, sıfırdan başlayarak büyük başarılara ulaşabilirsiniz” dedi.

‘SADECE BİRİ TUTTU’

Rahmi Koç, yaptıkları yatırımların bazılarının neden başarısız olduğunu da şu örneklerle anlattı: “Elektrikli motosiklete yatırım yaptık, harikaydı ancak başarılı olamadı. İnsanlar motosiklet kullanırken o ‘gır gır’ sesini duymak istiyor, sessiz çalışma fikri tutmadı. Bir başka girişimcinin banka müşterisi olmayanlara kredi verme fikrine yatırım yaptık, o da battı. Ayrıca, ölçülerinizi alıp size uygun kıyafetleri öneren bir sistem için yatırım yapmıştık. Parlak bir fikir gibi görünse de başarılı olamadı. Tek kazanç sağlayan ise telesiyej direklerini helikopterle dikme işi yapan hava vinç yatırımı oldu.”

Koç, girişimcilik dünyasında rekabetin çok şiddetli olduğuna dikkat çekerek, gençlere “fevkalade ince ve derinlikli etüt yapmaları” gerektiğini tavsiye etti. İşe girmeden önce rekabetin iyi incelenmesi gerektiğini vurgulayan Koç, “Hata yapmaktan korkmamalısınız. Hatalarınızdan öğrenmeden ilerleyemezsiniz. Karşınızdaki rakipleri zayıf görmemek lazım, onlar da en az sizin kadar akıllı olabilir. En önemlisi, başkalarının hatalarından ders çıkarıp benzerlerini yapmamak için çaba göstermek gerekiyor” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com