159 hastalık var: İşte malulen emeklilik nedeni sayılan hastalıklar

Malulen emeklilik için kişinin çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybettiğinin SGK Sağlık Kurulunca tespit edilmesi gerekiyor. Toplam 159 sağlık sorunu nedeniyle malulen emekli olunabiliyor.

  • ü
  • 25 Eylül 2024
  • ü
  • Ekonomi

SGK tarafından maluliyet ve çalışma gücü kaybının tespiti işlemleri yönetmeliği ile belirleniyor. Daha doğrusu, SGK, malulen emekliliğe neden olacak hastalıkları tek tek sıralıyor. Günün şartlarına göre de bu liste yenileniyor.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan’ın aktardığına göre, toplam 159 sağlık sorunu nedeniyle malulen emekli olunabiliyor.

KANSER, EPİLEPSİ, ANEMİ, BEHÇET…

Kanser, beyin tümörü, Multiple Skleroz (MS), şizofreni, görme azlığı, parkinson, demans, epilepsi, anemi, behçet hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları malulen emeklilik gerektiren hastalıklar arasında en üst sıralarda geliyor

MS, PARKİNSON, PSKİYATRİK HASTALIKLAR…

Tedavisi olmayan genetik hastalıklar, MS, Parkinson, Alzheimer, demans, sara hastalığı, psikiyatrik hastalıklar, kardiyolojik hastalıklar, sindirim sistemi ile ilgili hastalıklar, astım, koah da malulen emekliliğe neden olan hastalıklar arasında. Solunum cihazı kullanmak zorunda olan sigortalılar da malulen emekli sayılıyor. Verem hastalarına da iki yıl süreyle maluliyet hakkı veriliyor.

Malulen emeklilikte verilen maaş, normal emekli aylığına göre çok daha düşük.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com