İHD’den çöp poşetli gözaltıya tepki: Suç ne olursa olsun işkence kabul edilemez

İHD, polis memuru Şeyda Yılmaz’ı öldürdüğü belirtilen Yunus Emre Geçit'in adliyeye sevk edilme şekliyle ilgili açıklama yaptı. Üzerine çöp poşeti geçirilen ve havyan nakil aracıyla adliyeye götürülen şüpheli için İHD, "Her bireyin insan onuruna yaraşır muamele görme hakkı evrensel bir insan hakkıdır. İşkence ve kötü muamele mutlak yasaktır" dedi.

  • ü
  • 23 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

Ümraniye’de polis memuru Şeyda Yılmaz’ı öldürdüğü belirtilen Yunus Emre Geçit adliyeye sevk edilmiş,  sevk sırasında siyah çöp poşeti giydirilen Geçit’in Hayvan Durum İzleme Amirliğine bağlı hayvan taşıma aracıyla götürülmesi dikkat çekmişti. Gözaltında kötü muameleye ilişkin “İntakamcı yaklaşım bir devlet uygulaması olamaz” diyen İnsan Hakları Derneği (İHD) konuyla ilgili açıklama yaptı.

“İsnat edilen suç ne olursa olsun bir kişinin iç hukuk ve imzalanan uluslararası sözleşmelere aykırı bir biçimde işlem yapılması, özellikle gözaltına alınan kişiler için geçerli olan BM Mandela Kurallarına aykırı biçimde işlem yapılması kabul edilemez” diyen İHD, şunları kaydetti:

‘İNTİKAMCI YAKLAŞIM BİR DEVLET UYGULAMASI OLAMAZ’

Dün akşam İstanbul Ümraniye’de hırsızlık suçundan aranan ve birden fazla suç dosyası olduğu halde tutuklanmayan Y.E.G, açtığı ateş sonucu görev başındaki bir kadın polisin ölümüne sebep olmuştur.

Gözaltı işlemleri sonrası basına verilen görüntülerde Y.E.G.’ye çöp poşeti giydirilmiş ve Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) uygulamasında kullanılan “hayvan nakil aracı”na bindirilerek ters kelepçeli ve yarı çıplak halde görünmüştür. Bu durum apaçık işkencedir.

Her bireyin insan onuruna yaraşır muamele görme hakkı evrensel bir insan hakkıdır. İşkence ve kötü muamele mutlak yasaktır.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘SUÇ NE OLURSA OLSUN…’

İsnat edilen suç ne olursa olsun bir kişinin iç hukuk ve imzalanan uluslararası sözleşmelere aykırı bir biçimde işlem yapılması, özellikle gözaltına alınan kişiler için geçerli olan BM Mandela Kurallarına aykırı biçimde işlem yapılması kabul edilemez. Bu olaya sebep olan sorumlular hakkında etkin soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz.

GERGERLİOĞLU: BU EMRİ VEREN AMİRE YAZIKLAR OLSUN

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu yaptığı paylaşımda, “Polisi öldüren katile lanet olsun, onu hayvan koruma arabasıyla çöp poşetine koyup götüren polise bu emri veren amire de yazıklar olsun.!!! Cezayı vermenin polise ait olmadığını bu toplum ne zaman anlayacak, ayırt edecek yahu.!?” değerlendirmesini yaptı.

SEVDA KARACA: BU TOPLUMSAL ÇÜRÜMEYİ KİM YARATTI?

Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca, Yunus Emre Geçti’nin çöp poşeti giydirilerek ve hayvan arabasına konularak adliyeye sevk edildiği görüntülere ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya tepki gösterdi: “18 yaş altı çocukların suça karışma oranlarının bu kadar arttığı bu toplumsal çürümeyi kim yarattı? Siz önce iktidarınızın çocukları suç makinesine dönüştüren, devlet gözetiminde semiren uyuşturucu, silah, fuhuş, istismar çetelerini neden engellemediğinizin hesabını verin!”

Karaca, şunları dile getirdi: “18 yaş altı çocukların suça karışma oranlarının bu kadar arttığı bu toplumsal çürümeyi kim yarattı? Suçun önlenmesi, adaletin sağlanması, suça karışan çocukların rehabilite edilmesi, çocukların sadece ailelerinin eline bırakılmaması, çeteleşmelerin önlenmesi, uyuşturucu bağımlılığının engellenmesi, eğitim, sağlık, sosyal hizmetlerle çocukların korunması kimin görevi? Bu iktidar ve onun İçişleri Bakanlığı, tüm bu sorumluluklarını yerine getirmeyip, bir de suç makinesine dönüştürülmüş 19 yaşındaki katilin polisler eliyle işkence edildiği görüntüleri servis ederek toplumsal öfkeyi linç duygusuna kanalize ediyor.”

OK: İŞKENCE İNSANLIĞA KARŞI SUÇTUR

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Avukat Veysel Ok X hesabından yaptığı paylaşım ile Geçit’in uğradığı kötü muameleye tepki gösterdi: İşkence yapmak, şüpheli hangi suçu işlemiş olursa olsun, insanlığa karşı işlenen bir suçtur ve asla kabul edilemez. Bu tür uygulamalar adaleti sağlamak yerine, sadece kamuoyunun duygularını istismar eder. Türkiye’de bir şüphelinin hakları yasalarla güvence altındadır ve kolluk kuvvetlerinin bu haklara riayet etmesi yasal zorunluluktur.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com