RTÜK Başkanı Şahin yine sokak röportajlarını hedef aldı: Saçma sapan sorular soruyorlar

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'den sokak röportajları, gündüz kuşağı programları ve bazı YouTube programları için açıklamalar geldi.

  • ü
  • 22 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’den sokak röportajları, gündüz kuşağı programları ve bazı YouTube programları için açıklamalar geldi. “Bazı Youtube yayıncıları, çok özür dileyerek söylüyorum, hayat kadınlarını yayınlarına, yarı çıplak kıyafetlerle konuk alarak terbiye yoksunu sohbetler edebiliyor” diyen Şahin, gündüz kuşağı programları için de yeni yayın döneminde harekete geçeceklerini belirtti ve “bu programlarla ilgili sert ilke kararları belirledik” dedi.

‘YENİ DÖNEMDE DAHA SIKI TAKİP EDECEĞİZ’

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, mynet’e konuştu ve çok önemli açıklamalar yaptı. Yeni yayın döneminde şiddete yönelik daha aktif bir takip sistemi içinde olacaklarını belirten Şahin, “Ekranlarda şiddetin her türlüsüne karşıyız. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Üst Kurulumuzda tüm Üyelerimizin desteğiyle ilke kararları aldık. Bu kararlar uygulanıyor. Yeni yayın döneminde daha sıkı takip edeceğiz. İzleme uzmanlarımız şiddeti özendiren, kanıksatan, sanki normalmiş gibi bir algı oluşturan sahnelere karşı gereken raporları hazırlayarak Üst Kurula sunuyor.” dedi.

‘İÇERİKLERE KARŞI YAPTIRIMLAR UYGULUYORUZ’

Şahin, “Üst Kurul toplantımızda şiddet içeriklerine karşı sert yaptırımlar uyguluyoruz. Üst sınırdan verdiğimiz müeyyideleri gevşetmeden önümüzdeki dönemde de şiddetle mücadelemizi sürdüreceğiz. Taviz yok. Reyting uğruna hiçbir yayıncı şiddeti olağanlaştıramaz, normalleştiremez.” diye konuştu.

SOKAK RÖPORTAJLARINA YÖNELİK ÇALIŞMA

Sokak röportajlarıyla ilgili de konuşan Ebubekir Şahin, “Gelişmiş, demokratik ülkelerde hiçbir alan düzensiz ve denetimsiz olamaz. Yayıncılık alanı da. Özellikle internet üzerinden, sosyal mecralardan yapılan yayıncılık da düzen içinde olmalı. Gelişi güzel eline her mikrofon alanın kendini gazeteci, muhabir zannettiği bir ortam olamaz. Bu önce mesleğini hakkıyla yapan gazeteci dostlarımıza hakarettir. Bakın sokak röportajlarıyla ilgili açıklama yaptım. Ardından İzmir’deki olay gerçekleşti. Bizle ilişkilendirseler de o olay RTÜK dışı bir tasarruftur. Denk geldi. Ama millete o hakareti yapan kim olursa olsun gözaltına alınırdı zaten.” ifadelerini kullandı.

SOKAK RÖPORTAJI ADI ALTINDA SAÇMA SAPAN SORULAR…’

Şahin, “Zannettiler ki RTÜK, muhalif seslere tahammül edemiyor. Alakası yok. Biz sadece siyasi veya ideolojik içeriklerden bahsetmiyoruz. Sokak röportajı adı altında ahlaksız, saçma sapan soruların vatandaşa yönlendirildiğini, insanların verdikleri cevaplardan dolayı aşağılandığı, kadınlarımızı hedef alarak cinsiyet ayrımcılığı yapılan yayınlara şahit oluyoruz.” dedi.

‘YAYINLARA HAYAT KADINLARINI ÇIKARIYORLAR’

Şiddet içerikli YouTube yayınları olduğunu belirten Şahin, “şiddet içerikli Youtube yayınları var. Bunlarla mücadele etmek şart. İşin ahlak boyutu da var. Bazı Youtube yayıncıları, çok özür dileyerek söylüyorum, hayat kadınlarını yayınlarına, yarı çıplak kıyafetlerle konuk alarak terbiye yoksunu sohbetler edebiliyor. Youtube çocukların ağırlıklı olarak kullandığı bir mecra. Burada neredeyse iç çamaşırlarını göreceğimiz şekilde giyinen insanlar Youtube’da yayına alınıyor, bir başka örneğe bakıyoruz bir kadının ayakkabısından içki içiliyor. Rezaletin bini bir para.Konu sadece hükümet, muhalefet meselesi değil. Toplumun ahlaki temellerine kastediliyor. İnanç, toplumsal ve kültürel değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Aile kurumunu muhafaza etmek şart.” ifadelerini kullandı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘GÜNDÜZ KUŞAKLARINDA KANTARIN TOPUZU KAÇTI’

Şahin, “Gündüz kuşağı programlarına yönelik de düzenleme uzun zamandır konuşuluyor. Yakın zamanda yeni bir düzenleme yapılacak mı?” sorusunda ise şu cevabı verdi:

“Artık kantarın topuzu iyice kaçtı. Yapıcı ikazlarımız görmezden gelindi. Kuşak programı yayınlayan kanalların üst düzey yöneticileriyle İstanbul’da çok kez ve en son Ankara’da yaptığımız toplantı düzelme yönünde sonuç vermedi. Yeni yayın dönemi başladı. Artık son aşamaya geçiyoruz. Yasakçı RTÜK eleştirilerine aldırmadan bu programlarla ilgili sert ilke kararları belirledik. Çok yakında Üst Kurula sunarak uygulamaya alacağız. Amacına hizmet etmeyen, kalitesiz gündüz kuşağı yayınları için son önlemimiz olan ilke kararlarını alıp kararlı bir şekilde gerekli adımları en sert şekilde atacağız.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com