25 milyon dolara ne oldu?: ‘Binali Bey’in talimatıyla çalıştık’

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) 25 milyon dolar zarara uğratıldığı gerekçesiyle yürütülen soruşturmada dönemin vakıf başkanı Mehmet Bostan’ın daha başkan olmadan hazırlanan mutabakat metnine imza attığı, yönetim kurulu oluşmadan da ödemenin yapıldığı ortaya çıktı.

  • ü
  • 20 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) 25 milyon dolar zarara uğratıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada ortaya çıkan bilgiler dikkat çekti.

Oksijen’den Esen Dolma‘nın haberine göre, dönemin vakıf başkanı Mehmet Bostan’ın daha başkan olmadan hazırlanan mutabakat metnine imza attığı, yönetim kurulu oluşmadan da ödemenin yapıldığı öğrenildi.

Bostan’ın ifadesinde, “Fon kurulurken Binali Bey’in talimatıyla, bir grup ile birlikte çalışmaya başladım” dediği öğrenildi. Bostan hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Devlet Denetleme Kurulu’nun şikayetçi sıfatıyla yer aldığı dosyada, iş insanı Bülent Göktuna ile o dönemki avukatı Burhan Asaf Şafak 30 Eylül’de İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

İddianamede TVF’nin kurulduğu, yönetim kurulu başkanının atandığı tarih ile konsorsiyumla yapılan anlaşmanın ve bu anlaşma gereği yapılan ödemenin tarihi dikkati çekti.

75 MİLYAR DOLARLIK MUTABAKAT ZAPTI

İddianameye göre, TVF, 26 Ağustos 2016 tarihinde kanun ile kuruluyor ancak o tarihte henüz tescil işlemleri gerçekleşmediğinden, faal bir şirket statüsünde bulunmuyor. 22 Ekim 2016’da ise TVF adına Mehmet Bostan ile Mineks International, McKinsey & Company, NewOak Capital ve Allen Associates’ın oluşturduğu konsorsiyum arasında Türkiye’nin finansman ihtiyacını karşılamak üzere 75 milyar dolar tahvil ihracına yönelik bir mutabakat zaptı imzalanıyor. Danışmanlık ücreti olarak da 25 milyon dolarda anlaşılıyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

BOSTAN, İMZA TARİHİNDE BAŞKAN DEĞİL

Bu tarihte şirketin henüz resmi olarak kurulmadığı, şirketin 7 Kasım 2016’da resen tescil edildiği ifade ediliyor. TVF adına imza atan Mehmet Bostan ise 2 Kasım 2016 tarihinde TVF Yönetimi A.Ş. Genel Müdür ve Yönetim Başkanı olarak atanıyor. Atama işlemi 15 Kasım’da Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan ediliyor, imza sirküleri ise 22 Aralık 2016 tarihinde noterce tasdik olunuyor. Başka bir deyişle sözleşmenin imzalandığı tarihte Bostan, aslında henüz ne yönetim kurulu başkanı, ne de imza yetkisi bulunuyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com