İsrail’in film gibi operasyonunun ardında Bulgar aracı şirket çıktı

İsrail’in Hizbullah’ın kullandığı çağrı cihazlara yönelik saldırısının yankıları sürerken, operasyonun nasıl yürütüldüğüne dair ipuçları ortaya çıkmaya başladı. Macaristan’da kurulan naylon bir şirket ile Tayvanlı şirket marka kullanım izni alındı. Bu şirket üzerinden temin edilen cihazlar, Bulgaristan’da kurulan başka bir naylon şirket aracılığı ile Lübnan’a satıldı.

Onlarca kişinin ölmesi ve binlerce kişinin yaralanması ile sonuçlanan çağrı cihazı saldırısının perde arkası aydınlamaya başladı. Tayvanlı bir şirketin ürettiği cihazların Macaristan üzerinden Hizbullah’a ulaştığı iddia edilmişti. Macar medyasında yer alan haberlere göre çağrı cihazları Hizbullah’a bir Bulgar şirketi tarafından satıldı, Macar şirketi sadece kağıt üzerinde kullanıldı.

ARACI FİRMALAR İLE BAĞLANTILARI GİZLEDİLER

İsrailli ajanların yönlendirmesi ile Hizbullah’a satılan çağrı cihazlarını Tayvan’dan temin eden Macaristan’daki BAC şirketiydi. Bu şirket cihazları, doğrudan Bulgaristan’ın Sofya kentinde yerleşik Norta isimli bir şirkete yönlendirdi. Macar yetkililerinin açıklamasına göre davaya müdahil olan Macar şirketi aslında hiçbir şey yapmadı, cihazlar da hiçbir zaman Macaristan’da bulunmadı.

TAYVANLI FİRMA MACARLARI İŞARET ETTİ

Cihazın üretimini yapan Tayvanlı Gold Apollo şirketinin CEO’su Hsu Ching-Kuang, Hizbullah tarafından sipariş edilen AR-924 çağrı cihazlarının Macar BAC şirketi tarafından kendi lisansları altında üretildiğini söylemişti. Macar medyasında yer alan haberlere göre, BAC Consulting Ltd. bu işlemde sadece bir aracı olarak kullanıldı. Hatta şirketin kendisi aslında herhangi bir faaliyet yürütmüyordu, bir ofisi bile yoktu. Sadece bir ofisi adres göstermişlerdi.

CİHAZLAR MACARİSTAN’A GELMEDİ

Macar hükümetinden yapılan resmi açıklamada, “Macar makamları, söz konusu şirketin bir aracı şirket olduğunu, Macaristan’da herhangi bir üretim tesisi bulunmadığını, bildirilen adreste sadece bir yöneticisi olduğunu ve söz konusu cihazların hiçbir zaman Macaristan’da bulunmadığını tespit etmiştir” denildi.

CİHAZLAR BULGASİSTAN’A DA UĞRAMAMIŞ

İddialar üzerine Bulgaristan makamları da Norta şirketini incelemeye aldı. Bulgar yetkililer, kendi kayıtlarında da cihazların Bulgaristan’a girdiğine veya çıktığına dair herhengi bir veri bulunmadığını açıkladı.

KARMAŞIK TİCARET AĞI İLE İZLERİNİ SAKLADILAR

Planlanan operasyon çerçevesinde BAC Consulting’in genel müdürü olarak görünen Cristiana Bársony-Arcidiacono, satış işlemi için Sofya merkezli “Norta Global Ltd.” adlı bir Bulgar şirketiyle anlaştı. Kağıt üzerinde Gold Apollo ile sözleşmeyi imzalayan BAC Consulting olsa da, aslında anlaşmanın arkasında Norta Global Ltd. vardı. Çağrı cihazlarını Tayvan’dan ithal eden BAC Consulting değil Bulgar şirketiydi. Aracılar kullanarak izlerini yoketmeye çalışan İsrailli istihbaratçılar, ekipmanın Tayvan’dan çıktıktan sonra kendi ellerine geçmesini sağladılar. Macar şirketinin aldığı cihazların Bulgaristan’daki Norta şirketi üzerinden Hizbullah’a satışını gerçekleştirdiler. Bulgar şirketin sahibi de Norveçli bir şahıs. Macar firması gibi Bulgar şirketi de sadece kağıt üzerinde ve sadece adresi bulunan, fiziksel aktivitesi olmayan bir şirket.

SANAL OFİS İLE HİZMET VEREN ŞİRKETLER

Gerek Macaristan, gerekse Bulgaristan’daki şirketler şu şekilde faaliyet gösteriyordu: Ofislerini adres olarak göstermelerine izin veren servis sağlayıcı şirketlerle anlaştılar. Macaristan’daki adreste faaliyet gösteren onlarca, Bulgaristan’daki hizmet sağlayıcının adresine kayıtlı ise toplam 196 şirket vardı. Nisan 2022’de kurulan Norta şirketi, kağıt üzerinde proje yönetimi ile uğraşıyor, ancak herhangi bir üretim yapmadığı tahmin ediliyor.

ARACILAR KONUDAN NE KADAR HABERDAR BELLİ DEĞİL

Macaristan’daki yetkili Cristiana Bársony-Arcidiacono’nun aracı olarak konudan ne derece haberdar olduğu ise bilinmiyor. BAC‘ın şu anda aktif olmayan web sitesine göre şirket, kağıt üzerinde çok çeşitli projeleri ele alan bir danışmanlık firması. Faaliyetleri arasında gazete yayıncılığından petrol üretimine kadar birbiriyle ilgisiz onlarca alan var. Şirket sadece iki yıldır faaliyet gösteriyor ve geçen yıl 210 milyon Macar Florini (yaklaşık 530 bin euro) ciro ve 13 milyon Florin (yaklaşık 33 bin euro) kar elde etti.

“SADECE ARACIYIM”

Macar kadın NBC News’e şirketinin Gold Apollo ile çalıştığını doğruladı, ancak çağrı cihazları ve patlamalar sorulduğunda, “Ben çağrı cihazı yapmıyorum. Ben sadece aracıyım” dedi. Gold Apollo şirketi de devam eden soruşturmayı gerekçe göstererek yorum yapmayı reddediyor.

FİLM SENARYOSU GİBİ

Gözlemciler, kurulan çok sayıda sanal şirket aracılığı ile temin edilen cihazların muhtemelen hiç Bulgaristan ve Macaristan’a uğramadan doğrudan Mossad’ın eline geçtiğini tahmin ediyor. İddialara göre Mossad, Hizbullah’ın elindeki cihazları yenilemesi için birtakım gerekçeler de üretti. Böylece elindeki cihazların artık güvenilir olmadığına inanan Hizbullah da, aracılar vasıtası ile yeni cihaz arayışına başladı. Güvenlik açısından Hizbullah da, aracılar kullanarak 3 bin kadar çağrı cihazı temin etti. Başından beri süreci izleyen Mossad da, daha önceden hazır ettiği paravan şirketleri aracılığı ile içine bımba yerleştirdiği cihazları, Hizbullah’a sattı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com