Lübnan'da daha çok Hizbullah üyelerinin iletişim kurmak için kullandığı taşınabilir çağrı cihazları patladı. Patlamalar sonucu, Hizbullah üyeleri dahil 8 kişi öldü, 2 bin 800 kişi yaralandı. Seyyar çağrı cihazlarının İsrail'in siber saldırısı sonucu infilak ettiği iddia edildi.
Lübnan’da Hizbullah üyeleri dahil yüzlerce kişinin iletişim kurmak için kullandığı çağrı cihazlarının infilak etmesi üzerine yaralandığı belirtildi. Reuters haber ajansına açıklama yapan güvenlik kaynakları, aralarında Hizbullah üyelerinin ve sağlık çalışanlarının da olduğu 2 bin 800 kişi yaralandı.
Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla açıklamada bulunan bir Hizbullah yetkilisi, yaşanan patlamanın, İsrail’le yaklaşık 1 senedir devam eden karşılıklı saldırılar sürerken yaşanan ‘en büyük güvenlik açığı’ olduğunu ifade etti. Bir Reuters muhabiri de başkent Beyrut’un güneyine çok sayıda ambulansın intikal ettiğini gördüğünü anlattı. Bölgede yaşayanlar, ilk patlamalardan 30 dakika sonra patlamaların yaşandığını kaydetti.
Reuters muhabiri, çok sayıda insanın, yaralı olduğunu düşündükleri kişileri kontrol etmek için binaların girişinde toplandığını aktarırken, güvenlik kaynağı, söz konusu cihazların Lübnan’ın güneyinde de infilak ettiğini söyledi. 8 Ekim’den bu yana Hizbullah ile karşılıklı saldırı halinde olan İsrail ordusundan ise konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.
Öte yandan, İsrail’in The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, ismi verilmeyen bir Hizbullah yetkilisi, saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu. Medyaya konuşma yetkisi olmadığı için kimliğinin paylaşılmasını istemeyen yetkili, patlamaların ‘cihazları hedef alan bir güvenlik operasyonu’ olduğunu söyledi. Yetkili, “Bu güvenlik olayının arkasında düşman (İsrail) var” değerlendirmesinde bulundu. Yetkili, Hizbullah mensuplarının lityum batarya kullanılan yeni çağrı cihazlarının olduğunu anlattı.
ABD’nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ise ismi verilmeyen bir Hizbullah yetkilisine dayandırdığı haberinde, bazı Hizbullah üyelerinin söz konusu cihazların ısındığını hissederek patlamadan önce cihazları attığını aktardı. Yetkili, yüzlerce Hizbullah üyesinin bu cihazları kullandığını belirtirken, WSJ, bu anlatımların patlayan çağrı cihazlarının kötü amaçlı yazılım sebebiyle ısınıp patlamış olabileceğine işaret ettiğini kaydetti.
El Cezire haber sitesinin aktardığına göre, yaşanan patlamaların ardından Marjaayoun ilçesinin doğu bölgelerinde yaralanan kişiler devlet hastanesine kaldırıldı. Lübnan resmi haber ajansı NNA, konuya ilişkin haberinde, bazı kişilerin Hermel’de yaralandığını, yaralılardan bazılarının Sur’daki (Tyre) Lübnan İtalyan Hastanesi’ne kaldırıldığını aktardı. NNA, haberinde, “Çağrı cihazlarının yüksek teknoloji kullanımıyla infilak etmesinin ardından onlarca yaralı hastanelere kaldırıldı” bilgisini verdi.
NNA’nın haberine göre, yaralılar güneydeki, Dahieh mahallesindeki ve Bekaa ilçesindeki hastanelere kaldırıldı. Hastaneler, halka her gruptan kan bağışı yapmaları çağrısında bulundu. El Cezire de Lübnan’ın güneyinde, doğusunda ve başkent Beyrut’un güneydeki bölgelerine eş zamanlı patlamalar olduğu yönünde haberler geldiğini yazdı.
Yerel yayıncıların aktardığı güvenlik kamerası görüntülerinde, küçük bir el cihazının, bir kişi bir dükkanın kasasında ödeme yaptığı sırada patladığı görüldü. Bir diğer görüntüde ise bir pazar alanında bir standın yanında duran kişinin patlamadan etkilendiğini kameralara yansıdı. Lübnan Sağlık Bakanlığı’na bağlı kriz operasyon merkezi, tüm sağlık çalışanlarından yaralılara müdahale edilebilmesi için çalıştıkları sağlık kuruluşlarına gitmesini istedi. Sağlık çalışanlarından çağrı cihazı kullanmamaları da istendi.
Lübnan Kızılayı da konuya ilişkin açıklama yaparak ülkenin güneyinde, Bekaa’da ve Beyrut’un güneydeki mahallelerinde yaşanan çok sayıda patlamada yaralanan kişilerin tedavisi ve tahliyesi için 30’dan fazla ambulansın intikal ettirildiğini duyurdu. Lübnan Kızılayı, Lübnan Dağı ve başkent Beyrut bölgesinde 50 ilave ambulansın kurtarma ve tahliye çalışmalarına destek olmak için ‘yüksek alarm’ durumuna geçirildiğini açıkladı.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Mehr haber ajansı, İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani’nin de çağrı cihazı patlamasında yaralandığını bildirdi.
El Cezire’ye olayla ilgili değerlendirmelerde bulunan askeri analist Elijah Magnier, İsrail’in üyelerinin iletişimlerine engel olmaması için Hizbullah’ın çoğunlukla çağrı cihazlarını kullandığını anlattı. Magnier, patladığı ifade edilen cihazların Hizbullah üyelerine dağıtılmadan önce üzerlerinde oynanmış olabileceğine de işaret etti. Analist, “Bu, yeni bir sistem değil. Geçmişte de kullanıldı… Dolayısıyla, bu durumda, erişime izin vermek … patlamayı uzaktan aktive etmek için üçüncü bir tarafın dahli var” diye konuştu.
Reuters’a konuşan üç güvenlik kaynağı ise patladığı belirtilen cihazların Hizbullah’ın son aylarda kullanıma soktuğu ‘en son model’ çağrı cihazları olduğunu söyledi.
Beyrut’ta yaşananlar hakkında El Cezire’ye konuşan bir kadın, “Hastanede artık yer kalmadı” diyerek bölgede ‘400’den fazla erkek’ olduğunu söyledi. Kadın, “Hastanede artık yerimiz yok… Burada 400’den fazla erkek var. Çağrı cihazları, iletişim için kullandıkları cihazlar patlamış” dedi.
KHK’lı emniyet müdürü ve güvenlik uzmanı Mustafa Okumuş yaptığı paylaşımda patlamaları değerlendirdi. “Temmuz ayında MOSSAD’ın, Hizbullah’a ait GSM hatlarına sızdığına dair bir dedikodu yayılmıştı. Hizbullah da bunun üzerine telefon kullanmayı yasaklayıp, iletişimlerin çağrı cihazları üzerinden yapılması yönünde bir karar almıştı. Sanırım planın başlangıcı Temmuz ayına kadar gidiyor* diyen Okumuş şunları söyledi:
İsrail, Hizbullah üyelerinin kullandığı iletişim araçlarına sızdı ve yüzlerce son teknoloji çağrı cihazını havaya uçurdu. Olayda biri kadın olmak üzere en az sekiz kişi hayatını kaybetti, 2800 yaralı olduğu söyleniyor.
Peki İsrail bunu nasıl başardı, bu nasıl mümkün olabilir, sıcağı sıcağına paylaşayım.
Patlamalar Beyrut’tan Lübnan’ın güneyindeki Bekaa’ya kadar geniş bir alanda gerçekleşti. İsrail’in patlamalarda yaralanan 2800 civarı insanın Hizbullah üyesi olup olmadığını bilmesi dahi mümkün değil. Kaldı ki, bu insanların çağrı cihazı kullanıp kullanmadıklarını, kullanıyorlarsa model ve numaralarını bilmesi mümkün olsun.
Ayrıca aynı anda patlata bilmek için, cihazların, yani yazılımlarının aynı olması gerekiyor.
Dolayısıyla operasyonun yöntemi belli. Örgütün çağrı cihazlarını yenileyeceğini öğrenip, yeni cihazlara örgütten önce ulaşmak. Çağrı cihazlarının hepsi son teknoloji. Böyle bir saldırı ancak, cihazlara örgüte dağıtılmadan önce ulaşıp, korsan yazılım yükleyerek yapılabilir.
Cihazları kimin ürettiği henüz belli değil, işallah İsrail’in sızdığı cihazlar bir Türk firmasına ait değildir.
İsrail açısından cihazların kimlere dağıtılacağının, kaç kişinin öleceğinin ya da sakat kalacağının hiç bir önemi yok. Kimseden korkuları da yok.
Suudi el-Hadth kanalı, bazı üst düzey yetkililerin de yaralandığını, kurbanlar arasında İran’ın Lübnan Büyükelçisi’nin de olduğunu açıkladı. Aynı zamanda Hizbullah adına Lübnanlı bir milletvekilinin oğlunun da, çağrı cihazlarından birinin patlaması sonucu hayatını kaybettiği söyleniyor.