Atatürk fotoğrafları koleksiyonu sahibi iş insanı Hanri Benazus vefat etti

İzmir'in en önemli iş insanlarından biri olan ve bir dönem Altay Spor Kulübü başkanlığını yapan Benazus, 30 bine yakın Atatürk fotoğrafına sahipti.

  • ü
  • 15 Ocak 2024
  • ü
  • Kültür

Hanri Benazus bir sergi açılışında.

Türkiye´nin en geniş kapsamlı Atatürk fotoğrafları koleksiyonuna sahip olan kişisi, araştırmacı-yazar ve iş insanı Hanri Benazus 94 yaşında hayatını kaybetti.

İzmir’in en önemli iş insanlarından biri olan ve bir dönem Altay Spor Kulübü başkanlığını yapan Benazus, 30 bine yakın Atatürk fotoğrafına sahipti.

17 YAŞINDA BİR FOTOĞRAF GÖRDÜ HAYATI DEĞİŞTİ

Şalom‘un bildirdiğine göre; Benazus, Atatürk fotoğrafları koleksiyonerliğine 17 yaşında iken o güne kadar görmediği bir Atatürk fotoğrafını görüp satın almasıyla başlamıştı. Benazus ayrıca hayatının unutamadığı en önemli anının Atatürk ile tanıştığı an olduğunu açıklamıştı.

Benazus, 2021 yılında arşivinde bulunan 10 bin Atatürk fotoğrafını Ankara Büyükşehir Belediyesi´ne bağışlamıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçen sene 7 Nisan tarihinde, Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katılımıyla gerçekleştirilen törende Benazus’un ismini İzmir´de bir caddeye vermişti.

‘ATATÜRK’ÜN MASASINDAKİ LEBLEBİLERİ YEDİ’

Hanri Benazus’un 2010 yılında Şalom’a verdiği bir röportaja, Atatürk’le tanışmasını, “9 Ekim 1937 günü daha henüz 7 yaşımdayken Aydın’ın Ortaklar Beldesi’nde Atatürk’le karşılaştım. Hatta onun masasındaki leblebilerinden yediğimi de hatırlıyorum. O gün belki de hayatımın en önemli anısını yaşadığım gündür.” ifadeleriyle anlatmıştı.

FORZA ALTAY AÇIKLAMA YAYINLADI

Forza Altay taraftar grubu Benazus’un vefatı dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları paylaştı:

“1985-1987 yılları arasında kulübümüzde başkanlık görevi yapmış, iş insanı, Atatürk hayranı, İzmir beyefendisi, camiamızın kıymetlisi Hanri Benazus’un vefat haberini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Başta ailesi olmak üzere, tüm sevenlerine ve camiamıza başsağlığı dileriz. Hanri Benazus’un cenaze töreni 16 Ocak(yarın) Salı günü Musevi mezarlığında öğle vakti defnedilecektir.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com