Acun Ilıcalı Fener’de, Hull City nerede!

Acun Ilıcalı, İngiltere Championship ekibi Hull City'yi, Premier Lig'e yükseltmek amacıyla satın almıştı. Geçen sezon play-off'u kılpayı kaçıran Hull City, bu sezona çok kötü başladı. Galibiyeti olmayan takım, şu an sondan ikinci sırada. Bunun sebebi, Ilıcalı'nın tamamen Fenerbahçe'ye konsantre olması mı?

Acun Ilıcalının sahibi olduğu Hull City takımının iç saha maçlarını oynadığı The MKM Stadyumu. (Matt Wilkinson/Focus Images/Sipa USA - Depo Photos)

2022 yılının başında medya patronu Acun Ilıcalı’nın İngiltere Championship ekibi Hull City’yi satın alması, özellikle Türkiye’de büyük ses getirmiş, bir heyecan dalgası oluşturmuştu. Futbolseverler, stadyumunda Türk bayrağının dalgalandığı, taraftarlarının “Artık biz de Türküz” demeye başladığı Hull City’nin maçlarını yakından takip etmeye başlamıştı. İngiltere’de yaşayan Türkler de tribünlerinde görünür olmuştu.

Acun Ilıcalı'nın Hull City'deki ilk teknik direktörü Şota Arveladze olmuştu.

Acun Ilıcalı’nın Hull City’deki ilk teknik direktörü Şota Arveladze olmuştu.

ŞOTA ARVELADZE İLE OLMADI

Ilıcalı’nın hedefi, en kısa zamanda, dünyanın en kaliteli ülke ligi olan Premier Lig’e yükselmekti. Ilıcalı’nın satın aldığı dönemde 24 takımlı Championship’te 20. sırada bulunan Hull City, kalan 19 maçta daha iyi bir performans gösterip sezonu ortalarda bitirmek, sonraki sezon da play-off oynamak istiyordu. Bunun için, Acun Ilıcalı’nın yakın arkadaşı olan Şota Arveladze, teknik direktörlük görevine getirildi. Ilıcalı, benim de katıldığım basın toplantısında, Arveladze’yi, göze hoş gelen bir oyun anlayışı olduğu ve çalıştırdığı takımlara hücum futbolu oynattığı için tercih ettiğini açıkladı. Ona göre, taraftarlar Şota Arveladze’nin oynatacağı oyunu beğenecek ve tribünleri dolduracaktı.

Arveladze ile çıktığı 19 maçta 6 galibiyet ve 4 beraberlik alıp 9 kez mağlup olan Hull City, 2021-22 sezonunu 19. sırada tamamladı. Yarım sezonluk dönemi alışma devresi olarak gören Ilıcalı, Arveladze’den esas çıkışı 2022-23 sezonunda bekliyordu. Bu arada, Ozan Tufan da 2022-23 sezonu öncesi Hull City kadrosuna dahil olmuştu.

Şota Arveladze yönetimindeki Hull City, ilk 4 maçta 2 galibiyet ve 2 beraberlikle sezona başlasa da sonraki 6 karşılaşmanın 5’ini kaybetti. O dönem iç sahadaki bütün maçlara özel uçağıyla gelen Acun Ilıcalı, en yakın arkadaşlarından biri olmasına rağmen Şota Arveladze’nin saha kenarındaki enerjisinden memnun değildi. Diğer hocalar sürekli saha kenarından oyuna müdahale edip Hull’den istedikleri puanlarla ayrılırken; Arveladze daha çok kulübede oturuyor, saha kenarına geldiğinde de vücut dili takıma ve tribünlere kazanma enerjisi veremiyordu.

Hull City, Liam Rosenior

Hull City, Liam Rosenior yönetiminde bir önceki sezona göre daha iyi bir performans gösterse de play-off oynayamadı.

EMRE BELÖZOĞLU GİBİ HOCA: LIAM ROSENIOR

Ve Acun Ilıcalı, 2022-23 sezonunun 10. haftasında arka arkaya alınan 4. mağlubiyetin ardından Arveladze ile yolları ayırma kararı aldı. Yeni teknik direktör belirlenene kadar takımı yardımcı antrenör Andy Dawson’a emanet eden Ilıcalı, ayrılık nedenini şöyle açıkladı: “Milli arada, Şota ile takımın durumu ve geleceği hakkında bir dizi toplantı yaptık. Bu toplantılar devam ettikçe görüşlerimizin uyuşmadığını anladık. Bu yüzden yolları ayırma kararı aldık. Odak noktamız şimdi Andy ve ekibini desteklemek, bu kulübü ileri götürmek için mümkün olan en iyi teknik direktörü bulmak.”

Birkaç hafta sonra yeni teknik direktör belirlendi: Liam Rosenior… Ilıcalı’ya göre, adını pek kimsenin duymadığı Rosenior, Emre Belözoğlu gibi bir hocaydı: “Dünyanın en önemli teknik adamlarından iki tanesiyle görüştüm. Benim aklım, hep bizim Emre Belözoğlu’nda kaldı. Ancak Emre’nin yanında çalışmış, şu anda bizimle çalışan bir arkadaşımız aradı ve ‘O futbol aklını istiyorsanız, İngiltere’de bundan bir tane var’ dedi. ‘Kim?’ dedim, ‘Liam Rosenior’ dedi. Görüştüm, çok dolu olduğunu gördüm. Felsefesi, zaten bizim istediğimiz futboldu. Emre Belözoğlu, çok çok iyi yerlere gelecek. Onun Başakşehir’de yaşadığı momentumu bozmak istemiyorum. İnşallah çok güzel yerlere gelecek. Bir yerde, biz onunla futbolda da buluşuruz diye düşünüyorum.”

Liam Rosenior ile çıktığı 28 maçta 8 kez kazanıp 14 kez berabere kalan ve sadece 6 kez kazanabilen Hull City, 2022-23 sezonunu 58 puanla 15. sırada tamamladı. Rosenior ile kolay kolay kazanamayan Hull City, kolay kolay da yenilmiyordu. 28 maçın 14’ünü beraberlikle bitirmesi, bunun en büyük ispatıydı. Acun Ilıcalı, felsefesini Emre Belözoğlu’na benzettiği Rosenior’dan asıl çıkışı 2023-24 sezonunda bekliyordu.

Hull City, Ozan Tufan

Ozan Tufan’ın da forma giydiği geçen sezon Hull City play-off şansını son anda kaçırdı.

PLAY-OFF ŞANSI SON ANDA KAÇTI

Hull City, Acun Ilıcalı döneminde ilk kez bir sezonu tek hocayla tamamlarken; milli futbolcu Abdlükadir Ömür’ün de devre arasında takıma dahil olduğu 2023-24 sezonunda Premier Lig için önemli bir fırsat olan play-off şansı son anda kaçtı. Son haftalarda evinde kritik puanlar kaybeden Hull City, 46. haftada deplasmanda mutlaka kazanması gereken Plymouth maçını 1-0 kaybedince, sezon 7. sırada tamamlandı. Oysa play-off için ilk 6 içinde yer almak gerekiyordu.

Çok yaklaşılan play-off şansı kaçırılınca, Acun Ilıcalı faturayı Liam Rosenior’a kesti ve yollar ayrıldı. “Bu harika kulübün başkanı olarak vermek zorunda kaldığım en zor karar bu oldu. Liam’ın gelişinden bu yana açık bir çalışma ilişkisine sahip olduk ve görev süresi boyunca şüphesiz ilerleme kaydedildi. Kendisi her zaman bu ailenin bir parçası olacak ve tüm çalışmaları için kendisine teşekkür ediyorum. Bu kulübü ileriye götürmeye devam edeceğiz ve bunu yaparken taraftarımıza karşı açık ve şeffaf olmaya devam edeceğim.”

Hull City, Abdülkadir Ömür

Milli futbolcu Abdülkadir Ömür’ün forma giydiği Hull City, bu sezon istediği sonuçları alamıyor.

HAMBURG’U ÇIKARAMADI, HULL CITY’Yİ ÇIKARIR MI?

Rosenior’dan sonra Acun Ilıcalı’nın tercihi, 48 yaşındaki Alman teknik direktör Tim Walter oldu. 2021-22 ve 2022-23 sezonlarında Almanya 2. Bundesliga’da Hamburg’u 3. yapan Walter, Bundesliga için play-out engelini aşamamıştı. 2023-24 sezonunda kendi evinde uğradığı üst üste 3 mağlubiyetin ardından Hamburg ile yolları ayrılan Tim Walter, bu sezon öncesinde Hull City’nin başına geçti.

Sezona üst üste 3 beraberlikle (Bristol City, Plymouth, Millwall) başlayan Hull City, son 2 maçı (Leeds United, Sheffield United) 2-0 kaybetti. Genel olarak görülen evinde kolay kolay maç kazanamama alışkanlığı, bu sezon da devam ediyor. Tim Walter yönetimindeki Hull City, 24 takımlı Championship’teki ilk 5 maçının ardından 3 puanla sondan ikinci sırada yer alıyor. Son sıradaki takım ise Kıbrıs Türkü Mehmet Dalman’ın başkanlığını yaptığı, teknik direktör Erol Bulut’un çalıştırdığı Cardiff City. Anlayacağınız, iki Türk kulübü şu an Championship’in dibine demir atmış durumda.

Jose Mourinho, Ali Koç, Acur Ilıcalı

Başkan Ali Koç’un yönetiminde yer alan Acun Ilıcalı, bu sezon Fenerbahçe’ye konsantre olmuş durumda. (Depo Photos)

ILICALI’NIN KONSANTRASYONU FENERBAHÇE İÇİN

Cardiff City başka bir haberin konusu ama Hull City bu sezon neden bu durumda peki? Öncelikle belirtelim ki Championship, Avrupa’nın en zor ligi olarak tarif ediliyor. Takımların güç dengesi birbirine yakın ve başarılı olmak çok zor. 24 takımın yer aldığı ve 46 hafta süren ligde her an her şey olabilir. Arka arkaya alacağınız 2-3 galibiyet sizi play-off hattına çıkarabilir. Tersi bir durumda da kendinizi düşme hattında bulabilirsiniz. Tıpkı bu sezon Hull City gibi.

Diğer bir sebep de Acun Ilıcalı’nın bu sezon tüm enerjisini Fenerbahçe’ye vermesi. Hull City, Premier Lig için gerekli olan transferleri yapmazken; Başkan Ali Koç’un yakın arkadaşı olan Ilıcalı, onun yönetiminde yer alarak, yaz transfer döneminde tüm enerjisini başta ünlü teknik direktör Jose Mourinho olmak üzere birçok ünlü ismi Fenerbahçe’ye getirmek için harcadı. Harcamaya da devam ediyor. Öyle görünüyor ki bu sezon, Ilıcalı için Fenerbahçe’nin şampiyon olması daha değerli.

Temmuz 2023’te kendisine sorulan bir soruya cevap verirken “Futbolun NBA’indeyim. Ulaşmak istediğim yer dünyanın en büyük liginde başarılı olmak. Onun kapısındayım. Türkiye’den alacağım bir takım konsantrasyonumu bozar. Şu anda böyle bir şey gündemimde yok.” diyen Ilıcalı’nın daha çok Fenerbahçe’ye konsantre olduğu sezonda Hull City’nin toparlanıp play-off hattını zorlama ihtimali var mı? Bu soruyu şöyle cevaplayarak yazımızı bitirelim: Hull City’nin play-off oynama ihtimali, en son 2014’te mutlu sona ulaşan Fenerbahçe’nin şampiyon olma ihtimalinden daha az!

Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Hull City’yi izlemeye ve ara ara yazmaya devam edeceğiz.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com