BEAT KUŞAĞI

50’Lİ yıllarda ABD’de ortaya çıkan, 60’lı yıllarda tüm dünyaya yayılan kültürel, edebi ve toplumsal hareket.

Beat Kuşağı doğaçlama, tutkulu diyalog, açık cinsellik ve uyuşturucu deneyimleriyle ilgilenmiştir. Çalışmaları bunlara yansımış ve sonrasında yerleşik edebi dergilere sızmaya başlamıştır.

Beat Kuşağının post modern edebiyata etkisi yadsınamaz. 1950’li yıllarda konformist bir hayatı yücelten ABD toplumunun değerlerine karşı olan bu yazarların en önemlilerinden biri olarak kabul edilen Jack Kerouac aynı zamanda “Beat Kuşağı” terimini de öneren ilk isimdir.

Kuşağın başlıca kurucuları, 1940’ların başında Columbia Üniversitesi’ndeki bir edebi toplulukta tanışan Jack Kerouac ve Allen Ginsberg’dır. Lucien Carr, John Clellon Holmes ve Neal Cassidy de aslen bu topluluğunun asil üyelerinden olmalarına karşın, Kerouac ve Ginsberg kadar ün salamamışlardır.

Beat nedir?
Etimolojik olarak incelendiğinde “beat” kelimesi; başıboş, meteliksiz, yersiz yurtsuz anlamlarına gelmektedir. Nitekim kökeninde yatan Fransızca terim “béatitude” (Tr: “en yüce mutluluk, yaşam coşkusu”) ile ilişkilendirildiğinde “Beat Kuşağı”, haz peşinde bir yolculuğa çıkmış gezginleri ifade etmektedir. Kerouac tarafından yapılan bu isimlendirme, aynı zamanda ezilmiş, dışlanmış. Afro-Amerikan toplumuna dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.

Tarihsel kökeni…
Temeli Amerika’nın büyük buhran zamanlarına denk gelen bu edebiyat akımının lokomotifleri, alışılagelmişin aksine suç, cinsellik, uyuşturucu, alkol vb. ”tehlikeli” konuları kitaplarında işlemiş ve hayatları boyunca ”yolda” kariyer yapmış yazar ve şairlerdir. Bu sebeple çoğu dönemde ”sansür”, yani ”fikir katli” engeline takılmış birçok eser, yayın evi veya devlet tarafından dönemin toplum yapısı veya ahlak kurallarını tehdit ettiği için geri çevrilmiştir.

Yaşam tarzlarını ve eserlerini biçimlendiren ”Yol” teması ”Büyük Buhran” zamanında Amerikayı iş bulmak amacıyla baştan başa dolaşan işçilerin yaptıkları uzun ve maksatsız yolculuklardan gelir.

Bulundukları dönem ve sonrasında Bob Dylan, The Doors, Kurt Cobain, Johnny Depp, The Rolling Stones, David Bowie, Jimmy Page, Patti Smith, Pink Floyd, Leonardo DiCaprio ve daha niceleri gibi bir çok kişiye ve gruba ilham kaynağı olmuş, etkilemişlerdir.

Beat Devrimi nedir?
1950’lerde başlayan ve San Francisco’nun North Beach, Los Angeles’ın Venice West ve New York City’nin Greenwich Village semtlerindeki bohem sanatçı topluluklarında merkezlenen Amerikan sosyal ve edebi hareketi.

Neo Beat Kuşağı nedir?
Neo-Beat, başta 4 ana dal olarak belirlediği sinema, edebiyat, müzik ve fotoğrafçılık olmak üzere, her türlü alandaki üretimleri bir araya getirecek, tek bir yayın akışı oluşturmayı amaçlar. Ve bunu yaparken, kendisini değişmez kurallarla, ideolojilerle ya da biçimsel zırvalıklarla sınırlandırmaz.

Bu çalışmalara katılmak isteyen herkese kapısını sonuna dek açar. Underground kültüre en çok zarar veren şey, bir şekilde bu döngü içerisinde öne çıkan bazı isimlerin kendilerini kitleden soyutlayarak “elitist yavşaklar” haline gelmeleri ve kendilerini bir otorite olarak addederken, bir yandan da standart bir hedonizme kapılıp gitmeleridir. Neo Beat Kuşağı, bu tür bütün pragmatist refleksleri dışlar.

BEAT: Fin müzik grubu. Grup 1990 yılında Zagreb şehrinde düzenlenen 35. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Finlandiya’yı “Fri?” adlı şarkıyla temsil etmiş, yarışmada 21. olmuştur. Grup üyeleri Janne Engblom, Kim Engblom, Tina Krausen ve Tina Petersson’dan oluşmakta…

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com