Trump ile Harris ilk kez canlı yayında buluştu: Kim kazandı?

Trump ile Harris, ABC televizyonunun ev sahipliğinde Pensilvanya eyaletinin Philadelphia kentindeki münazararada ilk kez karşı karşıya geldi.

  • ü
  • 11 Eylül 2024
  • ü
  • Dünya

Harris ve Trump karşı karşıya geldi. (FOTOĞRAF: SAUL LOEB / AFP)

ABD’de 5 Kasım’da düzenlenecek seçimlere kısa bir süre kala, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump ile Demokrat Parti’nin başkan adayı Kamala Harris, ABC televizyonunun ev sahipliğinde ilk kez canlı yayında karşı karşıya geldi. Pensilvanya eyaletinin Philadelphia kentindeki münazaranın moderatörlüğünü, David Muir ve Linsey Davis üstlendi.

MÜNAZARA ÖNCESİ ANKETLER NE DİYORDU?

Geçtiğimiz günlerde The New York Times ve Siena College tarafından yapılan ankete göre, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ve Demokratların adayı Kamala Harris yarışı başa baş götürüyor. Harris’in yüzde 47 bandında olduğunu ortaya koyan anket sonuçları, Trump’ın yüzde 48’le 1 puan önde olduğunu tespit etti.

‘TRUMP’IN ÖNERİLERİ ORTA SINIFA ZARAR VERECEK’

Harris, başkanlık yarışından çekilen ve bayrağı kendisine devreden Joe Biden’ın Trump’ın yarattığı karmaşayı temizlemek zorunda kaldığını söyledi. Başkan Joe Biden’ın, selefi Trump’ın geride bıraktığı yüksek işsizlik oranlarıyla ve demokrasiye yönelik saldırılarla mücadele ettiğini öne sürdü.

Harris, ekonomi ve yaşam maliyetleri konusunda endişeli olduklarını söyleyen Amerikalı ailelere yardım etmeyi planladığını vurguladı. “Amerikan halkının hırsına, özlemine, hayallerine inanıyorum” diyen Harris, Trump’ın şirketlere vergi indirimi sağlama gibi önerilerine işaret etti ve ve bunların orta sınıf ailelere zarar vereceğini savundu.

KÜRTAJ TARTIŞMASINDA KİM NE DEDİ?

Florida eyaletinde hamileliğin 6. haftasından sonra kürtajın yasaklanmasını desteklediğini belirten Trump, Demokratların ‘radikal’ olduğunu savundu.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin 1973 yılında aldığı Roe v. Wade olarak bilinen karar kadınlara hamileliklerini sonlandırma hakkı tanıyarak kürtajı tüm ülkede yasal hale getirmişti. Cumhuriyetçi eski başkan Trump’ın atadığı muhafazakar yargıçlar ise kürtaj hakkını anayasal bir hak olarak güvence altına alan Roe-Wade kararının bozulmasının önünü açmıştı.

“Bunu yaparak büyük bir hizmette bulundum” ifadelerini kullanan Trump, Kamala Harris’in başkan yardımcısı adayı Tim Walz’ı hedef aldı Walz’ın ‘doğumdan sonra infazı’ desteklediğini iddia etti. Moderatör Linsey Davis ise bu iddiaya karşı çıktı, “Bu ülkede bir bebeği doğduktan sonra öldürmenin yasal olduğu hiçbir eyalet yok” dedi.

Harris ise, “Donald Trump, kesinlikle bir kadına vücuduyla ne yapması gerektiğini söylememeli” ifadelerini kullandı.

‘DÜNYA LİDERLERİ TRUMP’A GÜLÜYOR’

Harris, “Dünya liderleri Donald Trump’a gülüyor” ifadelerini kullandığı konuşmasında şunları söyledi: “ABD Başkan Yardımcısı olarak dünyayı dolaştım ve dünya liderleri Donald Trump’a gülüyor. Bazıları, sizinle çalışan askeri liderler de dahil olmak üzere sizin bir utanç kaynağı olduğunuzu söylüyor.”

Harris’in açıklamalarının ardından Trump, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ı överek karşılık verdi. “Bakın, Viktor Orban ‘En çok saygı duyulan, en çok korkulan kişinin Donald Trump olduğunu’ söyledi” diyen Trump, 2020’de düzenlenen başkanlık seçimlerini kazandığı iddiasını da tekrarladı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com