Yurt fiyatlarına yüzde 300 zam: Öğrenciler kayıt donduruyor

İzmir Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü'ndeki yurt ücretlerine yapılan zamlar, öğrencilerin kayıt dondurmasına neden oldu. Yüzde 300 zamla 6 bin TL'ye dayanan yurt ücretleri karşısında öğrenciler çaresiz. Ev tutmanın da imkansız olduğunu söyleyen öğrenciler, okulu bırakmak zorunda kalıyor.

  • ü
  • 10 Eylül 2024
  • ü
  • Ekonomi

Ege Üniversitesi’nde 2 bin öğrencinin barındığı Öğrenci Köyü’nde yur ücretlerine yapılan yüzde 300 zam, öğrencileri çaresiz bıraktı.

BirGün’den İlyada Sorku‘nun aktardığına göre, Öğrenci Köyü’nde 2023-2024 öğretim yılında iki kişilik oda aidatı aylık kişi başı 1480 TL, üç kişilik oda aidatı ise 1250 lira iken; 2024-2025 öğretim döneminde iki kişilik oda aidatının aylık kişi başı 6 bin TL’ye , üç kişilik oda aidatının ise 5 bin TL’ye yükseltildi.

ÖĞRENCİLER KAYIT SİLDİRİYOR

Öğrencilerin ve ailelerinin bütçelerini aşan zamlar, büyük bir barınma krizini de beraberinde getirdi ve birçok öğrenci, yapılan zam nedeniyle Öğrenci Köyü’nden kaydını sildirmek durumunda kaldı. Kaydını sildiren öğrenciler ise ne ev bulabiliyor ne de özel yurt fiyatlarını karşılayabiliyor.

Zamlar nedeniyle Öğrenci Köyü’nden kaydını sildirmek zorunda kalan Moda ve Tasarım Bölümü öğrencisi Esranur Dereli, “KYK yurduna başvurdum. Şu an yedeklerdeyim ve çıkmasını bekliyorum”dedi.

‘ARTIK ÇALIŞMAK ZORUNDAYIM’

İzmir’e üniversite için geldiğini ifade eden Dereli, “Ailem başka şehirde yaşıyor. Eğer KYK yurdunun çıkmaması gibi bir durum olursa okul kaydımı dondurmayı düşünüyorum. Mecburum, çünkü evi ya da özel yurdu karşılayacak durumum yok” dedi.

İngilizce Tercümanlık Bölümü öğrencisi Ayşe Nur Yigen ise, bir hafta içerisinde kayıt ücretiyle birlikte 10 bin TL yurt ücreti ödemesinin imkânı olmadığı için kaydını yenileyemediğini belirterek “2 hafta içinde hemen ev bulmam gerekti. Öğrenci Köyü’nde kalırken maddi sıkıntım olmuyordu ama bu yıl eve çıkmak zorunda kaldım ve artık çalışmak zorundayım” ifadelerini kullandı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘REKTÖR’E DEFALARCA MESAJ ATTIK, GERİ DÖNMEDİ’

KYK yurtlarında odaların 6 kişilik olduğunu ifade eden Gazetecilik Bölümü öğrencisi Meliha Zoroğlu ise durumu şöyle özetledi:

“Öğrenci Köyü’nde insan sayısının az olması beni bir sene daha kalmaya itti, ailem de zorlanarak ödedi. Benim bir tek annem çalışıyor, aldığım burs da hiçbir şeye yetmiyor. Öğrenci olarak hayatta kalmak inanılmaz zor. Bir umutla düzelir diye duyurmadığımız yer kalmadı, Rektör’e defalarca mesaj attık ancak geri dönüş alamadık. Arkadaşlarımız üniversiteyi masraftan dolayı bırakıyorlar” açıklamasını yaptı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com