Draghi’den AB’ye 800 milyar euroluk yatırım çağrısı geldi. AB için acilen yeni bir sanayi stratejisi hazırlanması çağrısı yapan Draghi, aksi takdirde rekabet gücünü kaybededecek AB’nin kontrolündeki pazarların başta Çin olmak üzere başka ülkelerin eline geçeceği uyarısında bulundu.
Avrupa Merkez Bankası’nın eski başkanı ve eski İtalya başbakanı Mario Draghi, Avrupa Birliği’nin (AB) rekabet gücünün geleceği konusunda karamsar bir tablo çizdi. Bir yıldır üzerinde çalıştığı raporunu AB yetkililerine sunan Draghi, Avrupa’nın ABD ve Çin’in daha fazla gerisine düşmesini engellemek için çok daha koordineli bir sanayi politikası önerdi. Avrupa’da kararların çok yavaş alınmasına işaret eden İtalyan economist, “Avrupa Birliği’nin ekonomik durumunu iyileştirmek ve rekabet gücünü arttırmak için koordineli bir sanayi politikası izlenmeli. Stratejik kararlar daha hızlı alınmalı ve Avrupa acilen en az 800 milyar dolarlık yatırım yapmalı” dedi.
Draghi, Avrupa’nın yatırımlarını GSYH’nin yüzde beşinden az olmaması gerektiğini belirterek, bu rakamın yılda 800 milyar Euro’ya tekabül ettiğini belirtti. Yatırım için ayrılan paranın etkin bir şekilde harcanmasını sağlamak için Avrupa ülkeleri arasında çok daha yakın bir koordinasyon sağlanması gerektiğinin altını çizdi.
Brüksel’de konuşan Draghi, Avrupa’nın üretkenliğinin “zayıf, çok zayıf” olduğu uyarısında bulundu. Avrupa’da büyümenin uzun süredir yavaşladığına dikkat çekerek, “Dünya ticareti de yavaşlıyor ama Avrupa’da bu yavaşlama daha belirgin. Avrupa’nın ucuz enerjinin ana tedarikçisi Rusya’yı da kaybetmesi bunun temel etkenleri arasında” dedi.
Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez savunmaya daha fazla yatırım yapması gerektiğinin altını çizen Draghi, “Avrupa’nın önündeki bir başka engel de, artık Avrupa’nın büyümeyi artırmak için nüfus artışına güvenemeyeceği yılların başlaması. Bazı ülkelerde nüfus artışı durdu, hatta geriye digiyor” uyarısında bulundu.
Draghi’nin raporu, bu yılın sonunda göreve başlayacak olan bir sonraki Avrupa Komisyonu’nun önceliklerinden biri olan AB rekabet gücü tartışmalarını etkileyecek. Draghi’yi takdim eden Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’nın rekabet gücünü artırma konusu hakkında, “gündemimizin en üstünde ve eylemlerimizin merkezinde” sözlerini kullandı. Von der Leyen, Çin ve ABD karşısında rekabet gücü gerileyen Avrupa genelinde bu konuda önlemler alma konusunda “geniş bir fikir birliği” olduğunu söyledi.
Avrupa’da ekonomik daralmanın en fazla yaşandığı Almanya’nın ekonomi bakanı Robert Habeck, Draghi’nin önerilerini desteklediğini açıkladı. Yeşiller Partili Habeck, Avrupa Birliği’nin büyük yatırımlara, kapsamlı reformlara ve güçlendirilmiş dayanıklılığa ihtiyacı olduğu konusunda hemfikir olduğunu söyledi. Yeşiller Partisi’nin önerisi olan ekonomik politikalar nedeniyle durgunluktan sorumlu tutulan ve ülkesinde eleştirilerin merkezinde yer alan Habeck, “Tüm Avrupa, ancak birlikte üstesinden gelebileceğimiz varoluşsal zorluklarla karşı karşıya” diye konuştu.
Draghi’nin raporunda, en fazla geçen kelimenin “savunma“ olmasına işaret eden gözlemciler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden savunma sanayiinin çok önem kazandığını belirtiyor. Avrupa savunma sanayisi çok parçalı olması ve birden çok ülkenin benzer parçaları üretmesine karşılık, bazı stratejik parçalarda başka ülkelere bağımlı durumda. Bu anlamda ülkeler arasında bir ortak tedarik planlaması yapılarak, gerekli savunma büyümesinin sağlanması gerekiyor.
Avrupa’nın en sorunlu olduğu konuların arasında her geçen gün önem kazanan “yapay zeka” konusu da geliyor. Rakiplerinin yapay zekayı saldırganca kullanmasına karşılık, AB mevzuatı gereği Avrupa ülkeleri özellikle savunma alanında geri kalıyor. Yapay zekanın savunma başta olmak üzere sanayiye entegre edilmesi için acil ve hızlı yasal düzenlemeler ile özel finansman ayrılması gerekiyor.