Sol tarafı felçi mahkuma ‘halay çektin’ cezası

Sol tarafı felçli olan mahkum Mehmet Emin Çam’a halay çektiği iddiasıyla 15 günlük hücre cezası verildi. Kızı Şimel Çam, "Babama ‘Halay mı çektin?’ diye sordum. O da felçli tarafını göstererek ‘Bu halimle mi çekeceğim' diye cevapladı" dedi.

  • ü
  • 08 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

Sol tarafı felçli olan tutsak Mehmet Emin Çam’a halay çektiği iddiasıyla hücre cezası verildi. Şimel Çam, “Babama ‘Halay mı çektin?’ diye sordum. O da felçli tarafını göstererek ‘Bu halimle mi çekeceğim” diye cevapladı” dedi.

Batman T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 15 mahkuma ıslık ve alkışlar eşliğinde halay çektikleri gerekçesiyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 15 günlük hücre cezası verildi. Hücre cezası verilenlerden biri de İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutsak listesinde de bulunan ve felçli olan 72 yaşındaki Mehmet Emin Çam olduğu öğrenildi. Çam’ın ailesi yaşananlara tepki gösterdi.

FELÇLİ HALİYLE HALAY ÇEKMİŞ

Mezopotamya Ajansı’ndaki habere göre; babasıyla 4 Eylül’de görüşen Şimel Çam, verilen kararın hukuksuz olduğunu kaydetti. Babasının cezaevinde hastalıklarla boğuştuğunu kaydeden Çam, “Sol tarafından felç geçirdiği için yürümekte zorlanıyor. Her geçen gün yeni hastalıklar meydana geliyor. Tüm bu hastalıklara rağmen kendisine halay çektiği gerekçesiyle ceza verildi. Bu nasıl bir adalet? Babamla birlikte 15 tutsağa halay cezası kesilmiş. Hasta olmasına rağmen bu ceza verilmiş. Babam’a ‘Sen Halay mı çektin?’ diye sordum. O da felçli tarafını göstererek, ‘Bu halimle mi çekeceğim?’ dedi. Verilen hücre cezası kararının ellerine ulaştığını ancak henüz hücreye atılmadıklarını söyledi. Böyle birinin cezaevinde kalması ölümcül bir durumken üstüne hücre cezası veriliyor” diye konuştu.

ADALET BAKANLIĞI’NA BAŞVURU

Öte yandan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Siirt Milletvekili Sebahat Erdoğan Sarıtaş, tutsaklara verilen cezaya dair Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Başvuruda, “15 gün hücre cezası verilmiş. Cezanın gerekçesinde dayanılan Kanun maddesi, ‘Suç örgütlerinin eğitim ve propaganda faaliyetlerini yapmak veya yaptırmak’ şeklindeki eylemlerin cezalandırılması için düzenlenmiştir. Oysa şarkı söyleyip halay çekmek ve alkış tutmak fiillerinin bu maddede düzenlenen eylemlere denk düşmediği açıktır. Bu sebeple kurulun kararı hukuka aykırıdır” denildi.

‘YAŞAMSAL TEHLİKE VAR’

Başvuruda, “Siirt ve Diyarbakır Araştırma Hastanelerindeki tetkikler sonucunda Çam’ın beyninde ur olduğu tespit edilmiştir. Hücre cezası infaz hakimliği ve ağır ceza mahkemesi tarafından onaylandığı takdirde mahpus tek başına 15 gün bir hücreye konulacak ve bu durum onun için yaşamsal tehlike yaratacaktır” diye belirtildi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com