Kural değişmedi: ‘5’li çete’ vergi rekortmeleri listesinde yok

Kamuoyunda '5'li çete' diye anılan ve iktidara yakınlıklarıyla bilinen şirketlerin patronları Mehmet Cengiz, Nihat Özdemir ve İbrahim Çeçen gibi isimler 2023 vergi rekortmenleri listesinde yer almadı. Oysa ki; Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Holding, Kolin Holding ve Makyol Grup yıllardır kamudan aldıkları milyarlık mega projelerle dikkat çekiyor.

  • ü
  • 28 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Türkiye’nin kurumlar vergisi rekortmenlerini açıkladı. Kurumlar vergisi rekortmenliğini Ziraat Bankası alırken, listenin ilk 5 sırasını bankalar doldurdu.

CENGİZ’İN ADI KURUMLAR LİSTESİNDE YOK

Ancak listede; dev havalimanı, köprü, otoyol ve metro projelerinin ihalelerini alan Mehmet Cengiz, Nihat Özdemir ve İbrahim Çeçen gibi isimlerin firmalarının yer almaması dikkati çekti. Öte yandan Mehmet Cengiz gelir vergisi rekortmenlerinde ancak 49. sırada yer aldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

10 YILDA 167 KAMU İHALESİ ADILAR: TOPLAM BEDEL 100 MİLYAR TL

Kamuoyunda ise “Beşli çete” olarak nitelendirilen müteahhitlik şirketlerinin 2011-2021 döneminde üstlendiği 167 kamu ihalesinin sözleşme bedeli 100 milyar TL’ye dayandı.

Karayolları Genel Müdürlüğü, TCDD ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü başta olmak üzere, büyük yatırımlarda bulunan kamu kurumlarının ihalelerinde neredeyse hep aynı isimler başı çekti.

Hemen hemen her büyük kamu ihalesinde isimleri anılan Kolin, Makyol, Cengiz, Kalyon ve Limak’ın 10 yılda imzaladığı kamu ihalelerinin bedelleri dikkat çekiyor.

ŞİRKETLERİN SİLİNEN VERGİ BORÇLARI

CHP lideri Özel Özel ise ‘maaşlara kaynak yok’ ile şirketlerin silinen vergi borçlarının çarpıcı denklemine şöyle dikkat çekmişti :

“Geçen sene yandaş şirketlerin 660 milyar lira vergi borcunu sildiler. Emekliye son yapılan zam… 10 bin liradan 12 bin 500 liraya getirmenin maliyeti 33 milyar. Yani emekliye zar zor verdikleri şu kadarcık zam, 33 milyar lira, yandaş şirketlerden sildiği verginin 20’de biri. ‘Emeklilere asgari ücret verelim’ diyoruz. Verse 100 milyar para lazım. ‘Size para bulamam’ diyor, emekliyi aç bırakıyor. Ama 6 katını yandaş şirketlerden siliyor.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com