Dünyanın son kraliçesi ‘elveda’ diyor

Danimarka Kraliçesi Margrethe II, bugün 52 yıldır oturduğu tahtı bırakıyor. Böylece dünya monarşileri içinde tahtta oturan bir kraliçe kalmayacak. Margrethe II’nin tahtı bırakmasıyla tüm monarşilerin liderleri erkek, yani kral olacak.

Fotoğraf: Imago - Depo Photos

Avrupa’nın en eski monarşisi olan Danimarka Kraliyeti’nde bugun olağanüstü bir gün yaşanacak. Kraliçe Margrethe II, 52 yılın ardından tahtı oğlu Frederik’e bırakacak. Avrupa’nın en eski monarşisi olan Danimarka’da kraliyet her ne kadar sembolik bir kimliğe sahip olsa da, ülke halkı sarayın ve tahtın korunmasından yana. Kimse monarşinin tamamen ilga edilmesini istemiyor.

SEMPATİK KRALİÇE

Danimarka’da Vikingler’den günümüze 50’den fazla kraliçe ve kral tahtta oturdu. Her zaman monarkların ülkede söyleyecek bir sözü oldu. Avrupa’nın tüm monarkları gibi şu andaki konumu büyük oranda törensel bir boyuta inmiş olsa da, Danimarkalılar kraliçelerini seviyor. Yakın zamanda yapılan bir ankete göre Danimarkalıların yüzde 70’i monarşinin korunmasından yana. Bu yüksek onay puanlarının Danimarka kraliçesiyle çok ilgisi var. Sempatik kişiliği ve halkla içiçe olması nedeniyle birçok insan tarafından çok sevilen bir isim.

HALKTAN BİRİSİ OLDU

Margrethe II geleneğin yanı sıra kendine has özelliklerini de her zaman koruyan bir isim olarak dikkat çekti. Danimarka halkı kraliçeyi ‘’O insan olarak kaldı. Hem o başkalarına ulaşıyor, hem de biz ona erişebiliyoruz’’ diye anlatıyor. Halkın büyük çoğunluğu, monarşiyi ülke tarihinin bir parçası olarak görüyor ve tamamen kaldırılması halinde ülkenin ruhundan birşeylerin eksileceğini düşünüyor.

NÖBET DEĞİŞİMİ SARAYDA

Nöbet değişimi bugün kraliyet ailesine ait birçok saraydan biri olan Amalienborg Sarayı’nda öğle saatlerinde gerçekleşecek. Sadece bu töreni izlemek için Avrupa başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından binlerce turistin Kopenhag’a akın etmesi bekleniyor. Her ne kadar İngiltere gibi kraliyeti bir turizm objesine çevirmeseler de, Danimarka Kraliyet Ailesi de ülkenin tanıtımında rol alan önemli ögelerden birisi.

Danimarka Kraliçesi Margrethe II (Fotoğraf: Britta Pedersen / POOL / AFP)

HÜKÜMETİN ATAMASI ONDAN GEÇİYOR

Kraliçe, her seçimden sonra parlamentonun açılışında töreni locasından izlerdi çünkü Kraliçe devletin başı olarak hükümeti atayan isim oydu. Ama kraliçenin rolü orada bitiyor zira dünyanın en gelişmiş demokrasileri listesinde her zaman en üst sıralarda yer alan Danimarka, uzun yıllar önce kraliyet ailesinin ülke yönetimindeki rolünü oldukça sembolik bir seviyeye indirmiş durumda. Kraliyet mensupları da emsallerine göre oldukça mütevazi bir tutum sergiliyorlar.

ÜLKENİN BÜTÜNLÜĞÜ İÇİN

Danimarka halkının monarşinin devamını istemesinin temel nedenleri arasında kraliyet ailesinin bir topluluk duygusu yaratması geliyor. Derin bölünmelerin olduğu, yoğun kutuplaşmanın yaşandığı zamanlarda, kraliyet ailesi ülkenin tümüne hitap eden bir tutum takınarak, ülkenin birliğini sağlıyor. Margrethe II’nin 52 yıldır başarıyla yaptığı bu görev şimdi, Veliaht Prens Frederik’in omuzlarında. 83 yaşındaki annesi Margrethe’nin sağlık sorunları nedeniyle sürpriz bir şekilde tahttan çekilmesi nedeniyle bugün tahta oturacak yeni kral, Frederik X olarak anılacak.

NAZİ İŞGALİNDE DOĞDU

Naziler’in Danimarka’yı işgal etmesinden tam bir hafta sonra, bugün tahtı bıracağı Amalienborg Sarayı’nda doğan Margrethe’nin anne tarafından dedesi de, daha sonra İsveç Kralı olacak Gustaf VI Adolf. Margrethe doğduğunda o zamanki kurallara göre, tahta sadece erkekler oturabiliyordu. Başka erkek kardeşi de olmadığı için herkes amcası Knud’un tahta geçmesini bekleniyordu. Ancak 1947’de gerekli yasal değişiklikler yapıldı ve ardından 1953’te yapılan referandumla, Margrethe’nin tahta oturmasının önü açıldı.

BABASI NAZİLERE TESLİM OLDU

Danimarka, 1940 yılındaki Alman işgali sırasında can kaybını önlemek için 6 saat içinde teslim olmuş, Naziler de kolaylıkla ülkenin yönetimine el koymuştu. İşgalden sonra Nazilerle yapılan anlaşma ile Danimarka hükümeti ve kralı, Almanya’nın Danimarka’yı doğrudan askeri işgal altına aldığı 29 Ağustos 1943’e kadar nispeten normal bir şekilde çalıştı. Bu tarihte Naziler tamamen yönetime el koydular, ta ki 5 Mayıs 1945’te müttefiklerin ülkeyi işgalden kurtarana dek.

Kraliçe Margrethe II (Fotoğrf: CHRISTOF STACHE / AFP)

SAVAŞ SIRASINDA KOPENHAG’DA KALDI

Margrethe, 5 yaşına kadar işgal altındaki Kopenhag’da kaldı. Babası Christian X, Alman işgali altındaki diğer Avrupa monarkları gibi İngiltere’ye kaçmadı. Christian X, kardeşi Norveç Kralı Haakon VII, Hollanda Kraliçesi Wilhelmina, Yunan Kralı II. George, Lüksemburg Büyük Düşesi Charlotte, Yugoslavya Kralı II. Peter, Çekoslovakya Devlet Başkanı Edvard Benes ve Polonya Devlet Başkanı Wladyslaw Raczkiewicz’in aksine ülkesinde kaldı. Bu tutum, bazıları tarafından Nazi işbirlikçiliği bazıları tarafından da, ülkenin birliği ve bütünlüğünü koruma olarak görüldü.

Babasının 1972 yılında ölmesinden sonra 32 yaşında tahta oturan Margrethe, artık günlerini ‘emekli kraliçe’ olarak geçirecek. Gençliğinden beri çok fazla sigara içmesiyle bilinen Margrethe sağlık sorunlarını gerekçe göstererek, tahtı bıracağını açıklamıştı. Bundan sonra yerine 55 yaşındaki oğlu Frederik geçecek.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com