Soylu’nun ‘dokunulmazlık’ restinin nedeni ortaya çıktı: Yakın ekibine sorturma açılmış

Eski İçişleri Bakanı Soylu'nun dokunulmazlığının kaldırılması başvurusu yapmasının arkasında, kendisine yakın polisler hakkında başlatılan bir soruşturma ve ailesinin takip edilmesi olduğu ortaya çıktı.

  • ü
  • 18 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu (Fotoğraf: Sameer Al-DOUMY / AFP)

AKP’deki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu krizinin arkasında yakın ekibine karşı başlatılan soruşturma çıktı. Soylu, kendisine tahsis edilen koruma araçlarını İçişleri Bakanlığı’na teslim etmiş ve ardından yeni parti kuracağı iddiası yayılmıştı. Soylu, Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasında parti kuracağı iddialarını yalanlamıştı.

Temmuz ayının sonunda ise, TBMM’ye başvurarak dokunulmazlığının kaldırılmasını isteyen Soylu’nun yaptığı bu çıkışların arkasında kendisine yakın polislere yönelik soruşturma olduğu iddia edildi.

İDDİA: ÇALIŞKAN, SOYLU’NUN AİLESİNİ İZLETTİRİYOR

Gazeteduvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre, Soylu’nun bu adımları atmasının sebeplerinden biri olarak, geçen mayıs ayında başlatılan bir soruşturmanın olduğu ileri sürülüyor. Bu soruşturmanın ise, Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanı olduğu ilk dönemde, İstanbul Emniyet Müdürü olarak görev yapan Mustafa Çalışkan’ın ve ailesinin usulsüz izletildiği ve dinletildiği gerekçesiyle başlatıldığı iddia ediliyor.

Şu anda Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Mustafa Çalışkan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevinden alındıktan sonra Soylu’ya yakın bazı polisler tarafından takip edildiği ileri sürülüyor. Bu iddiayla ilgili olarak Soylu’ya yakın polisler hakkında başlatılan soruşturmayı ise M.Ç. adlı 1. sınıf emniyet müdürü yürütüyordu. M.Ç’nin daha önce suç örgütleriyle ilişkisi yüzünden meslekten çıkarıldığı ve Ali Yerlikaya döneminde görevine tekrar döndüğü kaydedildi.

SOYLU’NUN ERDOĞAN’LA GÖRÜŞMESİNDE DE İSMİ GÜNDEME GELDİ

İhraç edilmeden önce, Soylu’ya yakın olduğu belirtilen eski bir emniyet müdürü tarafından Sarallar operasyonuyla ilgili tehdit edildiği de iddia edilen M.Ç.’nin, Çalışkan’la ilgili soruşturmaya atanması, iddiaya göre kriz yarattı. Krizin ardından peşi sıra araç iadesi ve dokunulmazlık başvurusu yapan Soylu, Cumhurbaşkanı’yla görüşmesinde de bu konuyu gündeme getirdi.

‘TANIDIK’ SORUŞTURMACIYA TIRPAN

Mayıs ayında başlatılan ancak bir süredir ilerlemeyen soruşturmayla ilgili, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ın da rahatsız olduğunu ilgili makamlara bildirdiği öğrenildi. Soruşturma, Soylu döneminde meslekten ihraç edilen M.Ç.’den alındı. Soruşturmada bir Mülkiye Başmüfettişi görevlendirildi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com