Eskişehir’deki ‘Nazi’ saldırısıyla yine gündemde: Ataman Kardeşliği nedir, Ümit Özdağ neden Soylu’yu işaret etmişti?

Eskişehir'de 18 yaşındaki bir gencin Nazi sembolleriyle bıçak, maske, tişörtle gerçekleştirdiği bıçaklı ve baltalı saldırının ardından, Ataman Kardeşliği isimli ırkçı ve şiddet yanlısı grup bir kez daha gündeme geldi. Peki, nedir bu Ataman kardeşliği, kime yakınlar, daha önce nasıl gündeme gelmişti?

Türk nazi teşkilatlanması olan Ataman Kardeşliği nedir, Ümit Özdağ neden Soylu'yu işaret etmişti?

Eskişehir Tepebaşı’nda bir caminin çay bahçesinde oturan 5 yaşlı kişiye bıçak, balta ve yüzündeki maskeyle saldıran 18 yaşındaki Arda K.’nın kanlı eylemi sonrası gündeme gelen örgüt ise Ataman Kardeşliği oldu. Nazi yanlısı sembolleri üzerinde taşıyan, manifestosunda “Nazyonalizmi” savunan, birçok ülkedeki ırkçı ve şiddet dolu saldırıyı öven Arda K.’nın Ataman Kardeşliği üyesi olduğu iddia ediliyor.

Geçtiğimiz yıllarda da özellikle Suriyelilere ve Afganlara yönelik ırkçı yazı, video ve saldırılarla gündeme gelen Ataman Kardeşliği’nin sembolü Eskişehir saldırısı yapan Arda K.’nın paylaşımlarında ve eşyaları arasında da bulundu.

Irkçı, şiddet yanlısı ve silahlı saldırı eğitim videoları da bulunan Ataman Kardeşliği bir dönem Zafer Partisi ve bu partinin genel başkanı Ümit Özdağ’la ilişkilendirilse de, Özdağ “provokatif” eylemlere dikkat çekerek Ataman Kardeşliği’ni reddetmişti. Bununla da yetinmeyen Özdağ, Ataman Kardeşliği için dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu suçlamıştı.

İşte tüm detaylarıyla ırkçı ve faşist bir yapılanma olarak dikkat çeken Ataman Kardeşliği hakkında bilinenler…

ATAMAN KARDEŞLİĞİ NEDİR, ARKALARINDA KİM VAR?

Ataman Kardeşliği’nin kim olduğu, kim tarafından yönlendirildiği net olarak bilinmiyor. Gruba yönelik polisin bir operasyon yapıp yapmadığı konusunda da resmi bir açıklama yok. Sadece yine grubun kendi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada bir üyelerinin gözaltına alındığı bilgisi var.

SİLAHLI KAMP EĞİTİMLERİ

Irkçı grup, 2021’de sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda sığınmacıları darp ettiği görüntüleri paylaşırken, bu saldırıların süreceğini duyurmuştu.

Ataman Kardeşliği’nin ormanlık alanlarda askeri kamuflaj elbiseleriyle düzenlediği silahlı bıçaklı, baltalı eğitimlerine ait fotoğraf ve videoları da yine grup tarafından sosyal medyada sıkça paylaşıldı. Grubun elindeki uzun namlulu silahların ne şekilde elde ettiği ise muamma.

Ataman Kardeşliği, kendilerine yakın Telegram gruplarında “bireysel silahlanma” çağrıları yapıyor,

FAALİYETLERE SON VERDİĞİ AÇIKLAMASI GELDİ, PAYLAŞIMLAR SÜRDÜ

Grup, hakkındaki paylaşımlar ve haberler sonrası Telegram kanalı üzerinden faaliyetlerine son verdiğini açıkladı, ancak buna karşın başka kanallar üzerinden ve hesaplar adı altında saldırı paylaşımları yapmaya devam etti.

Grup kendi Telegram kanalında saldırı eğitimlerine ilişkin de paylaşımlarda bulunurken, İçişleri Bakanlığı’ndan henüz konuya dair tek bir resmi açıklama yapılmış değil. Söz konusu silahlı saldırı eğitimlerinde Ataman Kardeşliği’nin kullandığı semboller ve amblemler kullanıldı.

Nazi amblemine benzer bir logo kullanan örgütün daha önce de benzer eylemlerde bulunduğu ve sosyal medya hesaplarında yayınladığı ancak bilinmeyen bir sebepten ötürü ilgili video içeriklerini sildiği anlaşıldı.  Kaynak: Kendilerine “Ataman Kardeşliği” adını veren ırkçılar Afgan gence saldırıp kayda aldı.

ÜMİT ÖZDAĞ ATAMAN KARDEŞLİĞİ İÇİN NEDEN SOYLU’YU İŞARET ETTİ?

Ataman Kardeşliği isimli yapılanma, Mayıs 2022’de bir kez daha gündeme geldi. O güne kadar Zafer Partisi’ne yakın oldukları varsayılan grup hakkında açıklama yapan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, ilginç bir açıklamayla dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu adres gösterdi.

Ümit Özdağ’ın İçişleri Bakanlığı önüne gideceğini açıklaması sonrası Ataman Kardeşliği adlı ırkçı örgüt kendi Telegram kanalından bir açıklama yaparak Bakanlık önü için çağrı yapmıştı. “Televizyona çıkarak savaş kaçkını suriyeli sapıkları aklamaya çalışan, onları korumak için Türk milletinin geleceğini savunanlara hakaretler yağdıran Türkiye Cumhuriyeti tarihinin kara lekesi, başarısızlık abidesi Süleyman Soylu’ya Sayın Ümit Özdağ’ın yalnız olmadığını göstermek için 11:00’de Ankara’da İçişleri Bakanlığı önünde toplanıyoruz. Bu çağrı vatanını seven herkesedir” denilerek yapılan çağrı sonrası Özdağ bir açıklama yaparak bu grupla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını açıklamıştı.

ÖZDAĞ, “ARKALARINDA KARANLIK ODAKLAR VAR” DEDİ

Ümit Özdağ, 6 Mayıs 2022 tarihinde yaptığı açıklamada ise, “Anladık ki arkalarında karanlık odaklar var” dedi, üstü kapalı şekilde yine Soylu’yu işaret etti.

Özdağ, “Atamanlar grubu diye bir grup var, Suriyeli, Afgan dövüyorlar Facebook’ta yayınlıyorlar. Suç duyurusunda bulunduk, kapattık, dağıldık dediler. Arkalarında karanlık odaklar var. Kiminle bağlantılı olduğunu tahmin edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Özdağ, Ataman Kardeşliği’nin provokatif eylemler yaparak suçu kendilerine yükleyeceğini belirterek, kendileriyle bir ilgilerinin bulunmadığını söyledi.

GERGERLİOĞLU DA GÜNDEME GETİRMİŞTİ

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Suriyeli Nail Alnaif cinayetiyle ilgili olarak Ataman Kardeşliği’ne işaret eden bir açıklama yapmıştı. Gergerlioğlu, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Ataman Kardeşliği adlı ırkçı gruptan Bakanlığınız haberdar mı? bu yapı Klux Klan gibi bir yapılanma mıdır? Alnaif’in nefret cinayetine uğradığı dogrumudur?” sorularını yöneltmişti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com