Mümtaz’er Türköne: AKP bu dört şeyi yaparsa….

Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, teknokrat ve bürokrat ağırlıklı bir partiye dönüşen AKP'nin dört hususta atacağı adımların içinde bulunduğu durumdan kurtulmasında etkili olacağını belirtti.

  • ü
  • 13 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Siyaset bilimci Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, AKP’nin içinde bulunduğu durumdan kurutulması için yapması gerekenleri üç madde halinde sıraladı.

Davutoğlu ve Babacan’n dönüşü, Kürtçe üzerindeki baskıların kaldırılması, Gezi takıntısı ve genel af konusunda atacağı adımların, AKP’nin durumunu belirleyeceğini söyledi.

Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, AKP’nin teknokrat-bürokrat ağırlıklı bir partiye dönüştüğünü ve hakla temasını kesildiğini belirterek, “Tek adam rejimi olarak tasarlanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin önü, ‘güçlü devlet’ propagandası ile açıldı. Güçlü devlet zeki, çevik ve proaktif bir devlet değildir, hantal bir cüsseden ibarettir. Bu hantal cüsse ise gücünü, imtiyazları ve dokunulmazlığı artan bürokrasi ile gösterir. Hiç vatandaşa tebessüm eden, onun sorunlarını çözmek için yerinden kıpırdayan bir bürokrat gördünüz mü? Bürokrat sadece kendini atayanı memnun etmeye çalışır. Demokrasiler devleti hukukun içine sokarken aynı zamanda akıl ve mantık sınırları içinde de tutar. Ekonomik kriz, yeni sistemin sorun çözme ve kendini dengeleme yeteneği olmadığı için çıktı. Siyasetçinin yerini bürokrat aldı. Sistem, talepleri alıp kamu hizmeti ve ürünlerine dönüştüremedi. Bu sistemin içinde kaldığımız sürece ekonomik krizin geride kalması mümkün değil” diye yazdı.

TheTurkishPost isimli sitedeki yazısında Türköne, AKP’nin içinde bulunduğu durumdan kurtulması için yapması gerekenleri şöyle sıraladı:

“AK Parti’den ayrılan ve yeni siyasî partilerde kendi çatısının altında politika yapanların, bilhassa Davutoğlu ve Babacan’ın dönüşü, hukuka ve demokrasiye dönüş için somut göstergeler olarak algılanacak. Kadrolar fikirlerden daha fazla öne çıkacak.

Can Atalay ve Osman Kavala olayı, daha doğrusu iktidarın Gezi takıntısı, yine muhafazakâr yelpazenin fabrika ayarlarına dönüşün önemli göstergelerinden biri.

Sonuncusu ise başlangıca dönüşün vazgeçilmez şartı gibi görünen genel af meselesi.”

Türköne, yukarıdaki üç şartı yerine getirmesi durumunda sonucu belirleyecek olanın ise “CHP’nin atacağı adımlar” olacağını kaydetti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com