Alkollü yakalanan sürücüler için emsal karar

Manisa'da otomobil sürerken 0.75 promil alkollü yakalanan tır şoförünün dört sınıfı kapsayan tüm ehliyetlerine el kondu. Mahkeme, sadece B sınıfı ehliyete el konulabileceğine karar verdi.

  • ü
  • 09 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Manisa Gördes’te 22 Mayıs’ta otomobiliyle seyahat ederken durdurulan tır şoförü A.B.’nin 0.50 0.75 promil alkollü olduğu tespit edildi. 6 bin 439 lira da para cezası kesilen A.B.’nin ehliyetine 6 aylığına el konuldu.

A.B., sadece B sınıfı ehliyetine el konulması gerektiğini, ancak motosiklet (M), kamyon ve çekici (C1) ve otobüs ile minibüs (D) sınıfı sürücü belgeleri için de el konulması kararı verildiğini belirterek dava açtı.

A.B’nin, sadece otomobil ehliyetine el konulması gerektiğini, sahip olduğu diğer sınıftaki araçlar için herhangi bir yaptırım uygulanmaması talebini mahkeme haklı buldu. A.B.’nin avukatı Alperen Ekici, “Burada ehliyetindeki diğer sınıflara da el konulması orantısız bir yaptırım oluyor. Mahkeme, ‘B sınıfı ehliyetine el koy ancak diğer sınıf ehliyetlerini kişiye iade et’ diyerek emsal bir karar verdi” dedi.

‘KARAR EMSAL NİTELİĞİNDE’

A.B.’nin Avukatı Alperen Ekici, DHA’ya yaptığı açıklamada tüm sınıf ehliyetlerine el konulmasının orantısız bir karar olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Müvekkilime para cezası uygulanıp ehliyetine 6 aylığına el konuldu. Ancak müvekkilim tır şoförü. Geçimini işinden sağlıyor. Alkollü kullandığı araç otomobil. İhlali nedeniyle tır ehliyeti veya otobüs, minibüs gibi farklı araçları kullanma yetkisinin de engellenmesini hukuka aykırı gördük. Konuyu yargıya taşıdık. Mevzuatta ‘Ehliyetine el konulur’ deniyor. Ancak uygulayıcı ya da yargının bunu, geniş yorumlamaması gerekiyor. Burada ehliyetindeki diğer sınıflara da el konulması orantısız bir yaptırım oluyor. Mahkeme, Türkiye’deki on binlerce vatandaşımızı yakından ilgilendirecek emsal karara imza attı. Mahkeme dedi ki ‘B sınıfı ehliyetine el koy ancak diğer sınıf ehliyetlerini kişiye iade et.’ Bu gerçekten önemli. Benzer durumla karşılaşan vatandaşlarımızın konuyu yasal süresi içinde yargıya taşısın. Bu şekilde mağduriyetten kurtulabilirler.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com