TÜİK’in enflasyon hesabı: ‘Hadi yine iyisiniz kira 6 bin TL, zeytinyağı 116’

TÜİK, enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan 'madde sepeti ortalama fiyat listesi'ni açıklamayı 2022'de durdurmuş, bu konuda açılan davalardan da sonuç çıkmamıştı. TÜİK'in temmuz enflasyonunu hangi rakamları baz alarak hesapladığı ortaya çıktı. TÜİK hesabına göre, zeytinyağı zeytinden ucuz ve 116 lira.

  • ü
  • 06 Ağustos 2024
  • ü
  • Ekonomi

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK’in enflasyonda hangi fiyatları esas aldığını 8 Temmuz’daki “İşte TÜİK’in devlet sırrı gibi sakladığı madde fiyatları” başlıklı yazısında aktarmıştı.

Aktaş, bugünkü yazısında da temmuz enflasyonunun hangi fiyatlarla hesaplandığını aktardı. Aktaş, “Bu kez bir kısmı haziranla aynı, bir kısmı yeni olmak üzere madde listesini biraz daraltıp 75’e indirdim” dediği yeni yazısında özetle şu bilgileri aktardı:

İŞTE TÜİK’İN FİYATLARI: KİRA 6 BİN, ZEYTİNYAĞI 116 LİRA

“TÜİK’e göre temmuz ayında zeytinin kilosu 136 lira. “O fiyata zeytin ne gezer” diyorsunuz belki ama varsayalım bu fiyat makul. Peki zeytinyağı zeytinden daha ucuz nasıl oluyor? TÜİK’e göre zeytinyağının litresi 116 lira.

Sizce de bu fiyatlarda bir tuhaflık yok mu? TÜİK’e göre Türkiye’de ortalama kira 6.256 lira. “Bu fiyata ev nerede” diye sormayın, TÜİK’e göre var! TÜİK’e göre piyasadaki fiyat, kirada enflasyon hesabına gecikmeli yansıyor.

‘ÖZEL ÜNİVERSİTE FİYATLARI ORTAALAMA 600 BİN TL AMA TÜİK’E GÖRE 199 BİN’

TÜİK’in TÜFE hesabında temmuz ayında dikkate aldığı fiyatlar içinde çok dikkat çekenlerden biri de özel üniversite ücreti. Bazı üniversitelerin bazı bölümlerinde yıllık ücret bir milyon lirayı aşmış, ortalama ücret 600 bin lira dolayında; ama TÜİK’e göre özel üniversite ücreti 200 bin lira bile değil, 199 bin lira.

Bu hangi üniversitelerin fiyatının ortalaması bilmiyoruz ama bir tarafta milyon liraya uzanan ücretler varken ortalamanın 199 binde kalması için bazı üniversitelerin 50 bin, hadi bilemediniz 100 bin lira olması gerekir. Sahi bu üniversiteler hangileri?


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘YİNE İYİSİNİZ’

Bu arada sevgili üniversiteli gençler, yine iyisiniz, bakın yurt ücretiniz temmuzda da 457 lira.

TÜİK’e göre internet ücreti 217, cep telefonu görüşme ücreti 218 lira.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com