Ücretsiz yemek yok, öğüt var: Bakanlıktan çocuklara… Et ye, süt iç

Çocuk yoksulluğuna dikkat çekilen ve 'okullarda en az bir öğün ücretsiz yemek talebi' olan Türkiye'de, Bakanlığın sitesinde çocuklara et ve süt yemeleri öğüdü verildi. Okullarda en az bir öğün sağlıklı ücretsiz yemek talebiyle ilgili ise Bakanlığın attığı tek bir adım yok.

  • ü
  • 06 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Muhalefet, sivil toplum örgütleri ve eğitim sendikaları, çocuk yoksulluğuna dikkat çekip, ‘en az bir öğün ücretsiz yemek talebini’ dile getiriyor. Bu konuda ilerleme sağlanmazken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sitesinde çocuklara et ve süt yemeleri öğüdü verildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı “Çocuk İçin Dost Uygulamalar” (DUY) adlı bir web sitesi oluşturdu. Sözcü’den Deniz Ayhan‘ın haberine göre sitede, çocuklara beslenme öğütleri veriliyor. Her öğünde et, süt, tahıl, baklagiller, meyve ve sebze tavsiye ediliyor. Çocuklar için örnek menüler de veriliyor.

BAKANLIK: ET SAĞLIĞIMIZ İÇİN FAYDALI

Sitede çocuklara verilen öğütler şöyle: “Besinler bizim büyümemiz ve gelişmemizi sağlar. Beslenme alışkanlığımız düzenli olmalıdır. Sabah, öğlen ve akşam olmak üzere 3 öğün yemek yemeliyiz, Bunların arasında ara öğünler de yenebilir.

Süt ve süt ürünleri sağlığımız için gereklidir. Et sağlığımız için çok faydalıdır. Kıyma ile yapılan köfte, tavuk ya da balık da sağlığa yararlıdır. Nohut kuru fasulye ve barbunya kullanılarak yapılan yemekler gereklidir.

Mercimek, pirinç ve bulgur kullanılarak yemekler, çorbalar ve pilavlar sağlığımız için yararlıdır. Ekmek ve makarna faydalıdır. Sağlık için yeterince su içmeliyiz…”

BAKANLIKTAN BESLENME LİSTESİ: ET, SÜT, TAZE MEYVE

Kahvaltı: Peynir, zeytin, yumurta, iki dilim ekmek, mevsimine göre domates, salatalık ya da havuç yenebilir. Hazır paketli gıdalar tüketmemeliyiz.

Öğle yemeği: Makarna, pilav ya da patatesten birini seçerek bir tabak yiyebiliriz. Sebzeden, etten, kuru fasulye ya da nohuttan bir tabak yemeliyiz. Bunların yanında çorba, salata ya da yoğurt yiyebiliriz. Ayran ya da taze meyve suyu içebiliriz.

Ara öğün: Ana öğün aralarında meyve, yoğurt yiyebilir, ayran ya da süt içebiliriz.

Akşam: Akşam yemeğinde yeterli beslenirsek vücudumuz uykuda gereği gibi çalışır. Mümkünse bir tabak sulu yemek yemeli ya da çorba içilmelidir. Yemek etten, sebzeden, kuru fasulye ya da nohuttan yapılmış olabilir. Salata ya da yoğurt yiyebiliriz. Evde yapılmış meyve suyu ya da ayran içebiliriz. Yarım tabak makarna ya da pilav yiyebiliriz.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com